|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuljetus viivästyi, jatkossa aikatauluja halutaan kiristää
12.07.2011Hajuhaittoja Loviisan sataman lähiasukkaille aiheuttaneet kreosoottipylväät lähtevät tänään Valkosta kohti Syyriaa. Pylväät olivat satamassa noin viisi viikkoa, kun tavoitteena on, että pylväät satamaan tultuaan lähtevät sieltä kymmenessä arkipäivässä. Viivästyksen aiheuttivat aikatauluongelmat laivauksessa. Niiden korjaamiseen aiotaan nyt tarttua.

Loviisan satamassa oli väliaikaisessa säilytyksessä 6825 kuution kreosoottipylväserä eli noin 35.000 pylvästä.
–Satama on tuonut esiin useampaan kertaan, etteivät kreosoottipylväiden väliaikainen säilytys ja käsittely saisi viedä yli kymmentä arkipäivää. Tästä huolimatta nyt kyseessä olevan erän saavuttua satamaan ei ollut varmuutta siitä, minkä aluksen kyydissä pylväät kuljetettaisiin eteenpäin. Aluksen varmistumista on haitannut myös kuljetuksen määränpään, Syyrian, levoton sisäpoliittinen tilanne, selvittää satamajohtaja Aki Marjasvaara.
Hän pahoittelee sitä, että sataman lähistön asukkaat ovat joutuneet kärsimään kohtuuttomista hajuhaitoista.
–Lämpimällä säällä kreosootti höyrystyy nopeasti ja haju muuttuu vahvaksi.
Hän jatkaa, että satamassa on aiemminkin ollut vastaavankaltainen tilanne. Tuolloin yli 13.000 kuution erä jumittui satamaan varustamon konkurssin vuoksi. Sen pohjalta Uudenmaan ympäristökeskus antoi raamit kuljetusten toteuttamiselle. Satamassa säilytettävien kreosoottipylväiden enimmäismäärä kesäkuukausina saa olla korkeintaan 7.000 kuutiota.

Hakurahtiliikenteessä ei tarkkoja aikatauluja

Pylväiden laivausten aikatauluihin liittyy jatkuvasti ongelmia. Marjasvaara sanoo, että satamaan saapuvat pylväät on lähetetty sinne määrättyjä laivoja varten ja pylväät on jo myyty ulkomaille vietäviksi.
–Yhden aluksen lasti voi olla noin 140 junavaunullista. Laivattavan erän koosta, rajallisista purkumahdollisuuksista ja käytettävän työvoiman rajallisuudesta johtuen kreosoottipylväitä ei valitettavasti voida laivata ilman, että ainakin alkuosaa lastista säilytetään väliaikaisesti sataman alueella. Pylväitä ei kuitenkaan ole tarkoitus varastoida satamassa.
Marjasvaaran mukaan päiväntarkka ajoitus laivausten suunnittelussa ei ole niin sanotussa hakurahtilaivauksessa mahdollista. Hakurahtiliikenteessä alukset eivät noudata tarkkoja aikatauluja, vaan aikataulu vaihtelee niille tehtyjen rahtausten ja aiemmissa satamissa vietetyn ajan mukaan.
–Tästä syystä laivauksen ajankohta siirtyy usein alun perin ilmoitettua myöhäisemmäksi. Koska pylväiden satamaan tuominen vie oman aikansa, täytyy pylväiden satamaan tuonti ajoittaa ensimmäiseen mahdolliseen laivauspäivään. Yleismaailmallisen tarkkoja aikatauluja tuntemattoman hakurahtikäytännön vuoksi satama ja huolitsija eivät voi arvioida tarkasti lopullista laivauspäivää, vaikka siihen pyrkivätkin. Tämänkertainen pylväserä lähtee Loviisasta Capt. Mahdi –nimisellä aluksella. Se saapui perjantai-iltana ja lastaaminen päästiin aloittamaan lauantaiaamuna.

Pylväistä ei haluta luopua

Jotta aikataulujen venyminen saataisiin jatkossa kuriin, ryhtyvät Marjasvaara ja satamaoperaattori Nordström Groupin toimitusjohtaja Jan van den Wildenberg kesälomien päätyttyä neuvottelemaan kreosoottipylvästoimittajien kanssa laivausten suunnittelua ja toteuttamista koskevien uusien puitteiden määrittelystä.
–Tavoitteena neuvotteluissa on löytää järjestelyt, joiden toteuttamisella varmistutaan aluksen saapumisajankohdasta ennen pylväiden satamaan siirron aloittamista, sanoo Marjasvaara.
Satama ei halua kilpailusyistä luopua kreosoottipylväistä.
–Jos pylväät ohjataan muihin satamiin, on vaarana, että asiakkaat siirtävät niille muunkin sahatavaran, huomauttaa Marjasvaara. Kustannussyistä satamaan ei ole suunnitteilla omaa varastoa kreosoottipylväille, sillä määrät, arviolta 50.000 kuutiota vuodessa, ovat liian pieniä. Myös pylväiden peittäminen on käytännössä suuren peitettävän pinta-alan ja työturvallisuustekijöiden vuoksi lähes mahdotonta.
Kreosoottia eli kivihiilitervan tislettä käytetään pylväiden kyllästämisessä. Ympäristö- ja terveyssyistä krerosootilla kyllästettyä puuta saa käyttää vain ammattikäytössä tai teollisuudessa.
Kreosootilla kyllästetystä puusta haihtuu tai liukenee polyaromaattisia ja muita myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat ärsyttää hengitysteitä. Kreosootille on ominaista voimakas pistävä haju, jonka vuoksi se on aistittavissa hyvin pieninä pitoisuuksina. Hajua kuvataan perinteiseksi ”rautatien hajuksi”.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI