|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vaeltajasimpukoiden määrä kasvanut rajusti Loviisan edustalla

19.09.2003Lämpimissä vesissä viihtyviä vaeltajasimpukoita on kulkeutunut runsain joukon Loviisan edustan vesille. Mikäli simpukkakanta alkaa lisääntyä, voivat ne pahimmillaan haitata ydinvoimalan vedenottoa.


– Olemme laskeneet tiheydeksi jopa 700 yksilöä neliömetrillä, Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen tutkimuspäällikkö Pentti Välipakka kertoo.

Ympäristökeskus tutkii parhaillaan Loviisan edustan vesialueita. Mm Stora Rövarn- ja Lilla Rövarn-saarten läheisyydessä tehtävät sukellukset alkoivat alkuviikosta. Näiden saarten läheisyyteen on myös suunniteltu jäähdytysvesien purku, mikäli viides ydinvoimalayksikkö rakennetaan Loviisaan.

– Haluamme selvittää, onko kanta täällä jo niin runsas, että simpukat voisivat alkaa lisääntyä. Silloin ne voivat kulkeutua ydinvoimalan vesiputkistoihin. Olemme viimeksi kartoittaneet vaellussimpukan esiintymistä näillä vesillä vuonna 1996. Tuolloin vaeltajasimpukoita löytyi harvakseltaan sieltä täältä. Nyt on tarkoituksena jatkaa tuota tutkimusta, Pentti Välipakka kertoo.

– Vuonna 1996 vaeltajasimpukoita löytyi Loviisan vesiltä niin harvakseltaan, että ne eivät olisi millään pystyneet lisääntymään. Tuolloin totesimme, että simpukat eivät tuota ongelmia ydinvoimalan vedenotolle.

Stuk tietämätön

Säteilyturvakeskuksessa ei toistaiseksi tiedetä mitään Loviisanlahtea mahdollisesti uhkaavasta simpukkaongelmasta. Stuk:in laboratoriojohtaja Erkki Ilus kertoo aikovansa ottaa tutkimuspäällikkö Pentti Välipakkaan yhteyttä pikapuoliin lisätietojen saamiseksi.

Stuk valvoo säännöllisesti Hästholmenin edustan vesien tilaa.

– Ainakaan toistaiseksi emme ole törmänneet vaeltajasimpukoihin. On selvää, että jos niitä alkaa esiintyä todella paljon, voi niistä olla haittaa voimalalle.

Pieneliöiden kiinnittyminen esimerkiksi vesiputkiin tai veneiden pohjiin on nimeltään fouling-ilmiö.

– Fouling-ilmiötä voidaan torjua myrkyillä tai mekaanisesti, Ilus mainitsee.

Tällä viikolla löytyneet vaeltajasimpukat ovat olleet kooltaan pieniä., 1996 tavatut olivat kaikki täysikasvuisia. Pentti Välipakka arvelee, että nykyinen kanta on kulkeutunut Loviisan vesille itäiseltä Suomenlahdelta. Esimerkiksi Kotkan Haapasaaren vesiltä vaeltajasimpukkaa tavataan jo runsaasti. Mitä idemmäs Suomenlahtea kuljetaan, sitä rikkaammiksi kannat käyvät.

– Viipurin vesillä niitä on todella paljon. Siellä on matalat rannat ja lämpimien vesien suolapitoisuus on vähäinen. Myös Viron Peipsijärvessä on paljon vaeltajasimpukoita, Välipakka mainitsee.

Tutkimuksessa mukana oleva tohtori Alexander Antsulevich Pietarin yliopistosta kertoo, että Sosnovyi Borin ydinvoimalalle runsas vaeltajasimpukkakanta on jonkinlainen ongelma.

– Siellä joudutaan usein puhdistamaan vedenottoputkien suodattimia.

USA:ssa paha vitsaus

Pentti Välipakan mukaan esimerkiksi USA:n suurten järvien rannoilla toimiville ydinvoimaloille runsaat vaeltajasimpukkakannat ovat melkoinen ongelma.

– Vaeltajasimpukkaa on siellä suurina mattoina.
Vaeltajasimpukka on alunperin lähtöisin Kaspianmeren lämpimistä vesistä. Simpukka pitää lämpimästä, mutta ei suolaisesta vedestä. Se kiinnittyy kovaan, puhtaaseen pohjaan. Paikalla on oltava jonkinlainen virtaus, jottei kiinnityskohtaan kerry sedimenttiä. Loviisanlahden suu saarineen on juuri tällainen paikka.

Simpukka ei ole sinänsä haitallinen muulle luonnolle. Se ei kuitenkaan kuulu Suomen alkuperäiseen eliöstöön ja pystyy raivaamaan elintilaa muilta valtavan lisääntymiskykynsä ansiosta.

– Itse asiassa vaeltajasimpukka on melkoinen veden suodattaja. Jos niitä olisi Loviisanlahdella vielä enemmän, olisi vesi paljon kirkkaampaa, Pentti Välipakka mainitsee.

Vaeltajasimpukka lisääntyy ruiskuttamalla sukusoluja. Siksi liian harva tiheys ei johda kannan kasvuun.

Voimala seuraa tilannetta

Käyttöyksikön päällikkö Markku Tiitinen Fortumin Loviisan voimalasta toteaa yhtiön seuraavan tilannetta ja tutkimustuloksia vaeltajasimpukoiden esiintymisestä Loviisanlahdella. Nyt ilmi tullut vaeltajasimpukkakannan kasvu tuli voimalalle yllätyksenä.

– Teimme asiasta selvityksen muutamia vuosia sitten. Tuolloin emme havainneet laitoksella vaeltajasimpukoita. Silloin totesimme, että yleinen seuranta vaeltajasimpukoiden esiintymisestä riittää toistaiseksi.

Tiitisen mukaan tuolloisen selvityksen yhteydessä pohdittiin myös vaeltajasimpukoiden torjumista, mikäli ne alkavat uhata voimalan toimintaa.

– Simpukoita voidaan torjua mekaanisesti tai kemiallisesti. Tiitisen mukaan voimalan vedenottojärjestelmiä huolletaan säännöllisesti. Viimeisimmän vuosihuollon yhteydessä ei ole tehty havaintoja vaeltajasimpukoista.

– Keräämme myös tietoa tutkimustuloksista esimerkiksi Merentutkimuslaitokselta. Jos aihetta ilmenee, asiaan reagoidaan. Mutta toistaiseksi vaeltajasimpukat eivät ole olleet meille ongelma, Tiitinen kertoo.

Vaeltajasimpukat ovat melkoinen riesa voimaloille esimerkiksi USA:ssa. Tiitisen tietojen mukaan ne ovat siellä vaikuttaneet jopa laitoksen ajamiseen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI