|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tietoliikenne väyliltä kinttupoluille Kimonkylässä
01.07.2011Tänään kiinteät tietoliikenneyhteydet lakkasivat toimimasta Lapinjärven Kimonkylässä, sillä kylän ainoa Adsl-operaattori on viiden vuoden jälkeen irtisanonut sopimukset. Kimonkylä astui askeleen tyhjään, koska tarjolla on nyt pelkästään langattomia yhteyksiä. Mokkulat toimivat silloin kun toimivat, kyläläiset kertovat.

- Kylä pimenee, maatalousyrittäjä Pekka Kaasalainen kuvasi muutosta tiistai-iltana. Antti Vainio, samassa taloudessa toimiva nuori rakennusalan yrittäjä, koplasi lisäantennia talon katolle. Oli pari päivää aikaa testailla, auttaako antennin asentaminen langattomia nettiyhteyksiä toimimaan sujuvammin.
- Operaattorilta, NK Nettikaista Oy:ltä tuli toukokuun lopussa ilmoitus, että kortti vedetään pois kuukauden päästä. Täytyy haukkoa henkeä rannalla, Kaasalainen kuvailee tuntemuksia.
Hän soittelee saman tien naapureille ja varmistaa, miten he ovat asian ratkaisseet. Mokkulaoperattorit vaihtelevat, on Saunalahtea ja Dna:ta ja jollakin tiedetään olevan jo lisäantennikokemusta. Kukin saa olla oman onnensa seppänä ja perheessä ihmetellään, miten pärjäävät ne, joilla ei ole tietoteknistä osaamista.
Vainio toteaa, että jos olisi ollut vähän enemmän aikaa, kyläläisten kesken olisi voinut suunnitella asioita ja kierrättää laitteita.
– Jos meinaa katkottomia yhteyksiä, ne on nyt jokaisen kokeiltava erikseen. Mistään ei ole varmuutta, mikä pelaa. Täälläkin periaatteessa pitäisi näkyä kaikki, kun operaattorit katsovat omia karttojaan. Elisan verkon kautta pitäisi toimia paremmin ja testattuhan se on, mutta ei toimi, hän kertaa selvittämishommaa.
- Mobiililaajakaistan toiminnassa vaihtelu on suurta, sadesää ja liikennemäärät heiluttavat sitä. Yhteys toimii ilman antennia, kun on aurinkoista ja vähäinen käyttäjämäärä.

Työ vaatii katkottomia yhteyksiä

Kaasalainen ja Vainio listaavat asioita, joissa heidän työnsä vaatii katkotta toimivia yhteyksiä. Laskujen maksu, tarvikehankinta ja tarvikkeiden hintaseuranta kotimaassa ja maailmalla, osa maatalouskaupasta kuten viljan hintaseuranta ja esimerkiksi tukikaavakkeiden sähköinen täyttäminen tapahtuvat netissä. Kimonkylässä toimii maatalousyrittäjiä toistakymmentä, he laskevat.
Vainion mukaan tiedonsiirtonopeuden edellytyksenä on liikkuvan kuvan siirto, sillä vaikkapa puimurin hankintaa suunnitellessa on nähtävä videokuvaa konemerkistä puimassa. Kahden megan yhteys olisi riittävä.

Vaihtoehtoja etsitty

Kaiken aikaa tiedonsiirtovaatimukset kasvavat ja netin kautta haetaan enenevästi arjen apuvälineitä. Sekä yksityisiä ihmisiä että yrittäjiä ohjataan monen palvelun osalta siirtymään sähköiseen asiointiin.
- Itsepalveluyhteiskuntahan tämä on, valtuutettu ja kyläaktiivi Veijo Peltonen toteaa. Hänen mukaansa tietoliikenneyhteyksien heikentäminen sopii siihen samaan kaavaan, jolla perspektiivittömiksi määritettyjen kylien ihmisiltä viedään elinmahdollisuudet. Kimonkylään on silti kuluneen vuoden aikana muuttanut kymmenisen uutta asukasta.
Peltosen oma mokkulayhteys toimii kohtuullisesti, mutta hän kertoo asuvansa alle sadan metrin päässä valtatie kuutosesta ja yhteys on yksityiskäytössä yhdellä tietokoneella.
Kyläläisten järjestämässä keskustelutilaisuudessa kesäkuun alkupuolella myös kunnan edustajat olivat paikalla. Kaasalaisen mukaan kunnanjohtaja nosti asiassa ”kädet pystyyn” ja ilmoitti, että mitään ei ole tehtävissä, koska muita adsl-operaattoreita on etsitty ja kukaan ei halua lähteä mukaan.
Lapinjärven kunnan atk-vastaava Sinikka Mickos kertoo, että he ovat selvittäneet myöhemminkin eri vaihtoehtoja ja käyneet keskusteluja muun muassa Loviisan Puhelimen kanssa yhdessä kimonkyläläisten Tuomo Hasun ja Veijo Peltosen kanssa.

Apua kuituhankkeesta?

Tämän päivän tilanteeseen ei löydy ratkaisua, mutta tulevaisuuden mahdollisuutena on kuituverkon rakentamishanke, jos kyläläiset tahtovat ryhtyä siihen esimerkiksi perustettavan osuuskunnan tai osakeyhtiön kautta. Uudenmaan liiton esittämä valtioneuvoston Laajakaista kaikille –hanketukeen sekä kuntatukeen perustuva viestintäverkkohanke ei Mickoksen mukaan ehkä onnistuisi, sillä Kimonkylä – kuten lähes koko Lapinjärvi - on rajattu kaupallisten palvelujen toiminta-alueeksi eli tukikelpoisen alueen ulkopuolelle.
Onko kunnalla mahdollisuutta tulla vastaan, jos Kimonkylä ryhtyy omin voimin toteuttamaan optiseen kuituun pohjaavaa hanketta? Kunnanjohtaja Christian Sjöstrand vastaa, että kunta ei ole operaattori eikä voi vetää verkkoa, mutta pitäisi selvittää, että jos kunta on aikaisemmin kylien kuituhankkeissa tullut talouksia vastaan, niin samalla tavoin pitäisi tulla uusissa hankkeissakin. Toiminta-aloite lähtee hänen mukaansa joka tapauksessa kylästä.
Lindkoskella, jossa myös operaattori on irtisanonut Adsl-sopimukset, tilanne on Mickoksen mukaan vähän erilainen, sillä siellä on runkoverkon lisäksi jo toimiva taajamaverkko valokuidulle. Muutamia tiedusteluja tähän valokuituverkkoon liittymisestä on hänelle jo tullutkin ja langattomia yhteyksiä on testailtu vastaavasti kuin Kimonkylässä.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI