|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kasukkakeräys suunnitteilla
28.06.2011Varoja uuden punaisen messukasukan hankkimiseksi ryhdytään kokoamaan keräyksen avulla Ruotsinpyhtään seurakunnassa.

Vanha kasukka on konservoitu, mutta vuonna 1790 seurakunnan saamaa kasukkaa ei konservaattorin suosituksen mukaan voi käyttää kuin korkeintaan kerran vuodessa. Siksi seurakunnassa puuhataan kansalaiskeräystä. Uuden kasukan suunnittelija ja ompelijakin ovat jo katsottuna.
Punaista messukasukkaa käytetään messussa helluntaina, apostolien päivänä, pyhäinpäivänä ja tapaninpäivänä. Punainen on pyhän hengen väri ja marttyyrien väri.
Konservoitavana olleen italialaisen messukasukan lahjoitti vuonna 1790 ”hänen armonsa” Virginia af Forselles (1759-1847), joka johti vuosikymmeniä Strömforsin ruukkia miehensä kuoleman jälkeen. Kasukkaan kirjailtu vuosiluku on hänen puolisonsa Henrik Johan af Forsellesin kuolinvuosi.
Ruotsinpyhtään seurakunnan kirkko sijaitsee ruukin alueella. Sen arvokkaimmat esineet ovat vanha messukasukka sekä Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu – taiteilijan ainoa sakraalityö.
Konservoitu kasukka ei konservaattorin mukaan enää kestä jatkuvaa käyttöä. Kasukka on sen ikä huomioiden hyvässä kunnossa, mutta konservaattorin mukaan sitä voidaan käyttää korkeintaan kerran vuodessa. Kasukka on myös säilytettävä vaakatasossa valolta suojattuna. Säilytyspaikassa on oltava tasainen lämpötila ja kosteus.
Virkakäytössä yli 200-vuotias kasukka oli viimeisen kerran viime helluntaina, lääninrovastin yllä.

Budjetista ei oteta rahaa kasukkaan

Ruotsinpyhtään kirkkoherra Kirsi Oksanen kertoo, että seurakunnan talous on kunnossa.
–En kuitenkaan halua käyttää uuteen kasukkaan budjettirahaa, joka käytetään seurakunnan toimintaa.
Sarjatyönä tehtyjä kasukoita voi ostaa, mutta Ruotsinpyhtäällä lämmettiin kirkkoherran ajatukselle hankkia varta vasten seurakunnalle suunniteltu messukasukka.
–Seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Auli Lehto-Tähtinen innostui ajatuksesta ja kun Petjärvellä huhtikuussa pidettyihin kinkereihin osallistujat kuulivat aikeesta, he keräsivät kasukkaa varten heti 50 euroa, kirkkoherra muistelee nauraen.
Seurakuntaneuvosto on jo perustanut kasukkatyöryhmän, johon kuuluvat kirkkoherran ja Lehto-Tähtisen lisäksi seurakuntamestari Pertti Rajala, yrittäjä Kristiina Pajari sekä kasukan suunnittelijaksi kaavailtu Marianne Teitto ja sen ompelijaksi ajateltu Tuula Forstén, sekä seurakunnan ruotsinkielisiä edustava Gun Monto. Teitto on kotoisin Ruotsinkylästä ja Forsten on ruotsinpyhtääläinen ompelija.
Kasukkatyöryhmän mietittäväksi tulevat muun muassa kasukan kuvioiden symboliikka, jossa yhdistyvät Ruotsinpyhtääseen viittaavat elementit ja kirkollinen symboliikka. Yhteistä molemmille on esimerkiksi kala.

Seuraaviakin sukupolvia varten

Oksanen arvioi, että käsityönä tehty, seurakunnalle suunniteltu kasukka tulee maksamaan 4 000 – 5 000 euroa. Messukasukan kokonaisuuteen kuuluu myös saarnatuolin kirjaliina sekä stoola. Tilaustyönä tehdyn messukasukan käyttöikä lasketaan sadoissa, ei kymmenissä vuosissa.
Oksanen toivoo, että niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin innostuvat keräyksestä. Alkuinnostus lupaa hyvää, sillä kiinnostuneita on ilmaantunut, vaikka kasukkakeräystä ei ole vielä virallisesti aloitettu. Musikaalinen Oksanen suunnittelee muun muassa omin voimin pidettävän konsertin järjestämistä kasukkakeräyksen tiimoille.
Toimintasuunnitelma on jo tekeillä, mutta esimerkiksi kasukan tilaamisesta ei ole vielä virallisesti päätetty.
–Konkretiaa hanke saa seuraavassa seurakuntaneuvoston kokouksessa. Kyseessä on parin vuoden projekti, arvioi Oksanen. Messukasukkoja on käytössä neljä: kirkollisten värien mukaiset punainen, valkoinen, vihreä ja violetti. Jokaisella värillä on oma symbolinen merkityksensä.

Kasukoita tuotu sotasaaliina

Konservoitu vanha messukasukka on tehty punaisesta sametista ja sen vuori on vaaleanpunaista pellavakangasta. Kirjailut on tehty metallinauhasta. Olkapäitä koristavat kultakaluunat pienine tupsuineen.
Suomeen päätyi italialaisia messukasukoita jo keskiajalla. Kasukoita tuotiin myös Alankomaista. Esimerkiksi Hollolan seurakunnasta löytyi muutama vuosi sitten messukasukka, jonka tutkija arvioi olevan 1400-luvun lopulta ja Flanderin Gentissä valmistettu. Turussa on puolestaan tallessa keskiaikainen, Italiassa valmistettu kasukka, joka päätyi Suomeen todennäköisesti 30-vuotisen sodan sotasaaliina.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI