|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Studio Hyvät Tyypit Oy on ostamassa Almintalon
23.06.2011Pernajassa toimiva Studio Hyvät Tyypit Oy on ostamassa Almintalon Loviisan kaupungilta. Yhtiö on tehnyt rakennuksesta ostamisesta ja sen tontin vuokraamisesta kaupungille tarjouksen, jolle kaupungin johto on alustavasti näyttänyt vihreätä valoa. Yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja Kari Markkula kertoi keskiviikkona, että Almintalosta on tarkoitus kunnostaa samantyyppinen taide- ja kulttuurikeskus, jollaista suunniteltiin sisääntulotien toisella puolella sijaitsevaan kartonkitehtaan kiinteistöön.

-Kävin kaupungin johdon kanssa Almintalosta keskusteluja, joiden jälkeen tein talosta ostotarjouksen, ja kerroin suunnitelmistani. Tarkoitus on purkaa talo hirsikehikkoon saakka, ja sen jälkeen nostaa rakennusta niin, että alimmat mädät hirret voidaan vaihtaa ja yksi mätä kulma uusia, kuvaili Markkula.
-Eihän tällainen ole järkevän ihmisen hommaa. Tällainen vanha talo voi olla varsinainen pommi, ja sieltä voi löytyä mitä tahansa. Talossa on tapahtunut useita vesivahinkoja ja yksi tulipalo. Olen kuitenkin aiemmin purkanut, siirtänyt ja rakentanut muutamia hirsitaloja, joten tiedän millaisia haasteita näissä voi olla, Markkula kertoi.

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva vahvisti eilen kaupungin saaneen tarjouksen talosta.
-Minusta tämä on mielenkiintoinen ja hyvä mahdollisuus, jossa Almintaloa voitaisiin hyödyntää kulttuuritarkoituksessa. Tarjoaja on taho, joka suhtautuu vakavasti asiaan, ja jolla on aiempaa näyttöä onnistuneista hankkeista, kommentoi Olavi Kaleva. Hänen mukaansa tekninen lautakunta käsittelee tarjousta 23.8.

Kaupunki saa 2 euroa ja säästää miljoonan

Loviisan kaupunki arvioi aikanaan, että Almin talon siirtäminen ja kunnostaminen maksaisi noin 1,2 miljoonaa euroa. Markkula arvioi selviävänsä hankkeesta pienemmillä kustannuksilla.
-Tarjosin rakennuksesta 2 euron kauppasummaa, vaikka arvelin, että olisin ehkä yhdelläkin eurolla sen saanut. Vuokrasummista ei olla vielä puhuttu, mutta esitin toivomuksen, että se olisi alkuvaiheessa joku nimellinen summa, sillä kustannukset ovat alussa suuria, Markkula sanoi. Esitys Almintalon kaupasta on tarkoitus käsitellä kaupungin luottamuselimissä elokuun lopulla, jonka jälkeen osapuolten on tarkoitus tehdä kaupasta lopullinen sopimus.
-Olen keskustellut suunnitelmista museoviraston kanssa, ja tarkoitus on viedä hanketta eteenpäin omalla riskillä ja rahoituksella. Kaupungin avustusta ei tarvita. Edessä on hirveä paperisota, mutta tavoite on, että elokuussa voitaisiin aloittaa jo työt, kun viereinen koulurakennus on purettu, Markkula totesi.

Tilat taidemuseolle ja -gallerialle

Noin 25 metriä pitkän ja 15 metriä leveän Almintalon lattiapinta-ala on noin 300 neliömetriä, jonka lisäksi yläkerrassa on useita huoneita.
Markkula on käynyt Loviisan taideyhdistyksen sekä taide- ja kulttuuriväkeä edustavan pahvi-ryhmän kanssa keskusteluja tilojen vuokraamisesta.
-Pahvi-ryhmän kanssa on alustavasti sovittu, että he vuokraavat tilat ja perustavat Almintaloon taide- ja kulttuurikeskuksen, jossa on tiloja taidemuseolle, gallerialle ja kiertäville näyttelyille. Ja, jos tilaa jää, niin siirrän myös oman firmani toimiston rakennukseen. Asiasta on tarkoitus neuvotella ensi viikolla, kertoi Kari Markkula.

-Tämä on minulle enemmänkin harrastus, joka maksaa. Haluan, että Loviisassa on laadukasta taide- ja kulttuuritarjontaa, joka lisää viihtyvyyttä ja houkuttelee tänne myös lisää asukkaita. Ei tämä mitään bisnestä tule olemaan, puntaroi Kari Markkula.

Päätettiin purkaa, meinasi palaa

Almintalon kohtalosta on käyty Loviisassa värikkäitä kiistoja vuosien varrella. Loviisan kaupunginhallitus päätti aikanaan purkaa Bertel Jungin suunnitteleman ja vuonna 1907 rakennetun jugendtyylisen Almintalon. Purkamiseen varattiin jo rahat, mutta päätöksen toimeenpano viivästyi. Samaan aikaan Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike sekä Ulla Grünstein tekivät valitukset purkupäätöksestä. Sekä hallinto-oikeus että korkein hallinto-oikeus kumosivat lopulta purkamispäätöksen, jonka seurauksena talo jäi useaksi vuodeksi heitteille. 2000-luvun alussa Almintalo sytytettiin palamaan, mutta palokunnat saivat lattiarakenteissa kyteneen palon nopeasti sammumaan.Almintalon takapihaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI