|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ahvenkosken kalakeidas valmis pyydystämään matkailijoita
22.06.2011Noin kilon painoiset kirjolohet polskivat metsän keskelle rakennetussa lohialtaassa ja odottelevat onkijoita. Tänään Markkinamäentien varrella avattu Ahvenkosken kalakeidas on valmis pyydystämään osansa valtatie seitsemällä vuosittain soljuvasta miljoonien matkailijoiden virrasta.

Loviisalaiset kalastusyrittäjät Disa ja Ben Henriksson laajensivat kalastusmatkailu- ja kalajalostustoimintaansa rakentamalla Markkinamäen eteläpuolelle monipuolisen kalakeitaan.

Kalakeitaan sydän on noin 30 metrin pituinen ja runsaan 2 metrin syvyinen ovaalin muotoinen lampi, jonne on istutettu kirjolohia. Eilisiltana altaaseen tuotiin täydennyksenä Hartolasta 200 kappaletta noin kilon painoisia kirjolohia, joita matkailijat voivat itse onkia. Syötteinä käytetään matoja tai kalapaloja. Asiakas maksaa saaliin painon mukaan.
-Ajatuksena on, että kukin voi itse onkia altaasta lohia, jotka meidän työntekijä perkaa ja valmistelee savustettavaksi. Altaan vierellä on useita savustusuuneja ja grillejä, joissa voi valmistaa itselleen aterian meidän ammattilaisen avustamana.
-Tarvittaessa valmistamme kalan alusta loppuun valmiiksi, mutta sekin sopii, jos joku haluaa itse osallistua valmistamiseen, kertoi Fishermans Food Oy:n toimitusjohtaja Ben Henriksson.

Paikalle on hankittu saksalaisvalmisteisia savustusuuneja, joissa voi savustaa pieniä määriä kerralla. Myöhemmin lohilammikon rannalle rakennetaan vielä laavuja.

Tuore kotimainen kala etusijalla

Kalakeitaalla on noin 300 neliömetrin kalamyymälä ja –jalostuslaitos, jossa on isot kylmätilat ja savustamotilat. Niissä valmistetaan kalajalosteita jälleenmyyjille sekä tytäryhtiön Laura´s Fishin kalamyymälöihin. Markkinamäentien varrella sijaitseva Ahvenkosken kalakauppa on tarkoitus pitää avoinna päivittäin kello 10 -18.

-Pyrimme keskittymään kotimaisen kalan hankintaa, jalostukseen ja myyntiin. Ostamme kalaa kotimaisilta kalastajilta, ja lisäksi kalastan itse lähes päivittäin Ahvenkosken vesialueilla. Tarkoituksena on, että tiskillä olisi aina tuoretta kotimaista kalaa, vuoden ajasta riippuen kuhaa, ahventa, haukea, silakkaa, vaellussiikaa ja kotimaista merilohta ja taimenta, kertoi Ben Henriksson.
-Myös suutaria ja lahnaa on tarvittaessa tarjolla, jos asiakkaat haluavat, Henriksson muistutti.

-Kotimaisen kalan kysyntä on kasvanut kovasti, ja kysyntää on enemmän kuin on tarjontaa. Suomalaista kalaa viedään meiltä myös ulkomaille. Esimerkiksi suutarille olisi kysyntää ulkomailla, vaikka Suomessa sen suosio on ollut vähäisempää. Lisäksi lahnaa, suutaria ja särkeä viedään Baltian maiden elintarviketeollisuudelle osana Suomen poistokalastusprojektia, kertoi kalastaja Ben Henriksson.

Ahvenkosken kalakeidas työllistää alkuvaiheessa 3-4 ihmistä. Henrikssonien suunnitelmissa on myös kalaravintolan rakentaminen alueelle. Kalakeitaan naapurissa toimii jo ryhmien käyttöön tarkoitettu hirsihuvila Ruhtinas sekä Sandholmenin kalastusmatkailukohde. Niiden asiakaskunta koostuu lähinnä yrityksistä. Kalayrittäjä Ben Henriksson uskoo, että valtatien läheisyyteen rakennetulle tasokkaalle kalastusmatkailukohteelle on kysyntää.

Luontoläheinen kalastusmatkailukohde

Kalastaja Henrikssonin mukaan kalakeidas on luonnonläheinen kokonaisuus, joka on kaukana tulevasta moottoritiestä, eivätkä sen äänet kuulu eivätkä saasteet häiritse. Paikka on kuitenkin niin lähellä, että sinne on helppo poiketa. Suurin osa asiakkaista on todennäköisesti seiskatien ohikulkijoita sekä perhematkailijoita, jotka haluavat kokea helpon kalastuselämyksen lohilammikolla, Henriksson sanoi. Hänen mukaansa muita lohenongintapaikkoja ei eteläisessä Suomessa ole.

Kalakeidas hankkeen pääurakoitsija on ollut Maku Saneeraus Oy Iitistä ja maanrakennusurakasta on vastannut urakoitsija Mikko Nykänen Ruotsinpyhtäältä. Alueen istutuksista ja pihatöistä vastaa Eija Klaucke Ruotsinpyhtäältä. Hankkeen valvoja on Lauri Luukkonen Kotkasta. Kalakeitaan avajaisia vietetään tänään keskiviikkona kahvitarjoilun merkeissä.Maanantaina kalakaupan tiski oli vielä tyhjä, mutta täyttyi keskiviikkona kalaherkuista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI