|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Minä en voi sellaista antaa? ? Petteri Orpo tyrmää Antti Rinteen 100 ?/kk-lupauksen Ylellä (17.11.2018 11:04)
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan apteekki hakee palvelupistelupia Pernajaan, Liljendaliin ja Ruotsinpyhtäälle
17.06.2011Loviisan apteekkari Anja Järvinen on hakemassa Fimealta lupaa kolmelle palvelupisteelle. Pisteet sijoitettaisiin Pernajaan, Ruotsinpyhtäälle ja Liljendaliin. Liljendalissa paikka on Lähivakuutuksen toimipisteessä ja Ruotsinpyhtäällä Kulmakuppilassa, jossa nyt toimii lääkekaappi. Pernajan toimitilapaikka on vielä avoin. Järvinen kertoo, että kuntafuusion jälkeen useat kuntapäättäjät ja asukkaat ovat pyytäneet, että Loviisan apteekki perustaisi palvelupisteen Liljendaliin. Sinne nyt suunnitellun palvelupisteen lähellä on useita palveluasuntoja, joiden asukkaiden omatoiminen liikkuminen on hankalaa. Kotisairaanhoidon ja kotihoidon henkilöstön työmäärää ja ajankäyttöä helpottaisi apteekin palvelupisteen tulo lähelle.

Omat puoltavat lausuntonsa ovat antaneet Loviisan vanhusneuvosto sekä Loviisan terveyskeskuksen johtava lääkäri Tero Taipale.
- Apteekin palvelupisteet uuden Loviisan alueella olisivat oikea ratkaisu lääkejakelun tehostamiseksi, sillä asukkaat ovat nykyisen Loviisan alueella aika tavalla hajasijoittuneet useisiin kyliin, joiden väestömäärä on kuitenkin niin pieni että yhden sivuapteekin perustaminen mihinkään niistä ei palvelisi kokonaisuutta yhtä hyvin, kommentoi Taipale Järviselle helmikuussa.
Järvinen toivoo Fimean päätyvän palvelupisteiden avaamisessa myönteiseen ratkaisuun. Lupia hän odottelee tulevan loka-marraskuussa. Maaliskuussa voimaan astuneen palvelupisteet mahdollistavan lainsäädännön perusteella on jo myönnetty joitakin lupia, mutta lomien vuoksi Loviisan apteekin lupia odotetaan syksyksi.

Palvelupisteestä myös reseptilääkkeitä

Lääkekaapista palvelupiste eroaa siinä, että palvelupisteestä saa tietyin rajoituksin myös reseptilääkkeitä sekä farmaseuttista palvelua. Ajatuksena on, että farmaseutti tai proviisori on palvelupisteessä tiettyinä lyhyinä aikoina, jolloin hän voi vastaanottaa reseptin ja neuvoo asiakasta. Muulloin palvelupisteen hoitaja vastaanottaa reseptin, ja laittaa sen asiakkaan Kela-kortin ja yhteystietojen kanssa kirjekuoreen. Kelakortin mukaan laitto on tärkeää, jotta asiakas saa oikeat korvaukset. Apteekin henkilökunta hakee kuoren sovittuna aikana apteekkiin, ja toimittaa lääkkeet takaisin palvelupisteeseen suljetussa pakkauksessa. Pisteeseen tulee myös puhelin, josta voi olla tarvittaessa maksutta yhteydessä apteekkiin. Palvelupisteen hoitaja ei saa neuvoja antaa. Reseptilääkkeiden toimittaminen kestää palvelupisteestä luonnollisesti kauemmin, joten akuuttiin hätään siitä ei ole apua.

Uusi järjestelmä ajettu sisään

Loviisan apteekki on ensimmäisenä Suomessa ottanut käyttöön alan uusimman apteekkijärjestelmän, johon täällä on asennettu uudella väestörekisterikeskuksen myöntämällä ammattikortilla toimiva reseptikeskusyhteys.
Sähköisen reseptin palvelu toimii mm. Kotkassa. Apteekkari Anja Järvinen kertoo, että Loviisassa haluttiin ottaa systeemit käyttöön jo nyt, jotta Kymenlaakson puolella terveydenhuollon palveluja käyttävä voi sähköisen reseptin valitessaan käyttää oman kotikaupungin apteekkia. Syksyllä on odotettavissa myös ruuhkaa laite- ja ohjelmistotoimittajilla, kun Uudenmaan on tarkoitus siirtyä sähköiseen reseptiin.
- Olemme tyytyväisiä, että saimme aloittaa jo nyt.
Uusi tietokonejärjestelmä on ajettu sisään Loviisan apteekissa kuluneen puolen vuoden aikana. Kaikkien osasten saaminen loksahtamaan paikoilleen on tiennyt myös yllätyksiä.
- Emme uskoneet, että työ olisi näin suuri, huokaisee apteekkari nyt.
Jokainen asiakas on pitänyt kirjata käsin sisään, kun aiemmin riitti viivakoodin luku. Uuden järjestelmän sisäänajo aiheutti jonkin verran hidastumista palvelussa ja lisäsi jonoja. Virhe asennuksessa vaikutti varastoon, minkä puutteet taas aiheuttivat murheita asiakkaille. Yksi apteekkien jonotusta lisäävä tekijä on ollut viitehintajärjestelmä, joka vie per asiakas enemmän aikaa kuin silloin, kun toimitettiin juuri sitä lääkettä, jonka lääkäri oli reseptiin kirjoittanut. Nyt kun tarjotaan ensisijaisesti viitehintaryhmään kuuluvaa vastaavaa lääkettä, sen hintavertailussa menee aikaa. Jokin lääke voi olla markkinoilla vain pari viikkoa. Asiakkailla, joilla on useita lääkkeitä, ei enää pysy muistissa, minkä niminen lääke mihinkin sairauteen on. Myös lääkkeen ulkonäkö voi muuttua. Järvinen kuvaileekin apteekkien toimintaympäristön muuttuneen viime vuosina valtavasti ja muutoksia on luvassa vielä sähköiseen reseptiin siirtymisen jälkeenkin.
- Pysyvää on vain muutos, luonnehtii Järvinen.
- Kärsivällisyyttä on asiakkaita kysytty, mutta nyt asiakkaat alkavat olla jo kiertäneet kerran läpi, jolloin heidän resepteihinsä on uudessakin järjestelmässämme viivakoodeja jo syntynyt, kertoo proviisori Risto Knuuttila, joka on hankkeen tietosuojavastaava.
Sähköinen resepti on Suomessa tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään vuonna 2013 julkisella puolella ja vuonna 2014 yksityisessä terveydenhuollossa. Ainakin alkuun asiakas voi valita, ottaako hän sähköisen vai perinteisen paperisen reseptin. Sähköisestäkin reseptistä saadaan paperille tiedot mukaan. Sähköistä reseptiä haettaessa on asiakkaan todistettava henkilöllisyytensä. Moni hakee lääkkeitä toiselle, esimerkiksi huonojalkaiselle naapurille.
- Silloin on laitettava mukaan asiakkaan kelakortti. Jos se on esimerkiksi hävinnyt ja lääkkeille on akuutti tarve, on silloin kirjoitettava kirjallinen suostumus lääkkeiden hausta. Sähköiseen reseptiin mennään Järvisen mukaan etenkin turvallisuussyistä. Myös tiedonsaanti perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä paranee.

Miljööstä halutaan pitää kiinni

Loviisan apteekin pienehköt tilat aiheuttavat ajoittain keskustelua. Järvinen toteaa asiakastyytyväisyyskyselyn ja keskustelujen eri ihmisten ja yhdistysten kanssa osoittaneen selvästi, että loviisalaiset haluavat pitää kiinni tunnelmallisesta apteekistaan.
- Asiakkaat kertovat tuovansa vieraat Loviisassa katsomaan kirjastoa ja apteekkia. Asiakkaita on päivän mittaan melko tasaisesti. Tietyt hetket, esimerkiksi ne, kun palvelulinjat ovat tulleet, on ruuhkaisempaa.
Liikuntarajoitteisia palvellaan niin, että he ilmoittavat etukäteen tulostaan ja heitä palvellaan ulos. Vaihtoehto on saada palvelua kotiin. Luiskaa ei ulko-ovelle saa laittaa.
Järvinen muistuttaa Loviisan apteekin olevan pienestä pinta-alastaan huolimatta koko maan mittakaavassa suuri apteekki, reseptejä toimitettiin viime vuonna 125 000 kappaletta. Jonottaminen on yleistä myös muissa apteekeissa, Järvinen kertoo valtakunnallisen asiakaskyselyn tuloksia tarkasteltuaan, että jonottaminen on nykyään yleistä myös muissa apteekeissa.
- Loviisan apteekin ajoittaista ruuhkaa selittää suuri reseptimäärä. Olemme tietenkin kiitollisia asiakkaille siitä että meillä on riittävästi kokoa, se antaa mahdollisuuden tuottaa laadukkaita palveluja. Apteekkien kannattavuus Suomessa on laskenut ja pienimmät apteekit toimivat tiukilla, huomauttaa Järvinen.
Loviisan apteekissa on Järvisen kuuden vuoden apteekkariuran aikana ollut kaksi viikkoa, kun koko palkkalistoilla oleva henkilökunta on ollut varsinaisesti töissä. Tälläkin hetkellä on kolme henkilöä perhevapailla. Heitä paikkaamassa on vuokrafarmaseutteja.

eResepti
- Siirrytään vaiheittain käyttämään koko maassa
- Lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti ja tallentaa Reseptikeskukseen
- Lääkkeet voi hakea mistä tahansa apteekista, joka ottanut eReseptin käyttöön
- Henkilöllisys todistettava kun hakee lääkkeitä
- Kun kaikki potilaan reseptit on tallennettu Reseptikeskukseen, lääkäri, farmaseutti tai proviivsori voi potilaan suostumuksella tarkistaa kokonaislääkityksen
- Omilla pankkitunnuksilla voi katsoa reseptejään ja tehdä niistä yhteenvedon
- Sähköisen reseptin uusimista voi pyytää joko apteekin tai terveydenhuollon kautta
-Potilas voi valita ottaako sähköisen vai paperireseptin

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI