|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kaupungin talous saatiin viime vuonna oikealle uralle
10.06.2011Loviisan valtuuston viimeinen kokous ennen kesätaukoa sujui kuin Strömsössä. Uuden Loviisan ensimmäisen tilinpäätöksen ennakoitua paremmat numerot saivat suurimmat valtuustoryhmät eli rkp:n, sdp:n ja kokoomuksen kiittelemään kaupungin henkilöstöä ja virkamiesjohtoa hyvin tehdystä työstä.

Kokoomusryhmä antoi kuitenkin kovaa kritiikkiä vesiliikelaitoksen johdolle liian ruusuisten tulevaisuudennäkymien maalailusta viime vuoden talousarviossa.
–Tilanne on varsin vakava, kun 111 739 euron ylijäämän sijasta vesiliikelaitos tekikin tappiota 350 748 euroa. Tämä on niin huima saavutus kolmen miljoonan euron liikevaihdolla, että japanilainen yritysjohtaja tekisi heti harakirin! teilasi kokoomuksen ryhmäjohtaja Kari Hagfors.
Hän arvosteli kaupunginhallitukselle viime lokakuussa esiteltyjä vuosibudjetteja, joiden mukaan ylijäämää kertyisi kahdessa vuodessa lähes neljännesmiljoonan verran. Kritiikin kohteiksi joutuivat niin vesiliikelaitoksen johtaja kuin johtokunnan puheenjohtaja, valtuutettu Nils Vainiokin (r.).
Vesiliikelaitoksen johtokunta päätti toukokuun puolivälissä korottaa kaikkia taksoja kymmenellä prosentilla. Uudet hinnat tulevat voimaan heinäkuun alussa vesiosuuskuntien taksoja lukuun ottamatta. Niiden taksat nousevat syyskuun alussa. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti kokoomuksen ponnen, jossa edellytettiin vesiliikelaitoksen johtokunnan laativan valtuuston lokakuun kokoukseen selvityksen siitä, missä aikataulussa ja millä toimenpiteillä vesiliikelaitoksen talous saadaan valtuuston edellyttämään tasapainoon ja jolla lisäksi pystytään toteuttamaan suunniteltu investointiohjelma, mukaan lukien vanhojen putkistojen korjaus ja ylläpito. Lähivuosien suurinvestointeja ovat uusi vesitorni sekä Pernajan runkoputki.

Talouden purjeita reivattu onnistuneesti

Uuden Loviisan ensimmäinen tilinpäätös vuodelta 2010 sai valtuustoryhmiltä kiitosta. Tilikauden tulos oli 1,9 miljoonaa euroa budjetoitua parempi ja alijäämä supistui noin miljoonaan euroon. Esimerkiksi toimintakulut alittuivat 1,4 miljoonalla eurolla.
–Budjettikuri on pitänyt ja kaupunginvaltuuston ja –hallituksen evästykset on otettu vakavasti eri yksiköissä. Tulevaisuus ei kuitenkaan tuo helpotusta ja säästämistä on jatkettava, rkp:n ryhmäpuheenjohtaja Leena Lindfors summasi.
Ryhmä piti tärkeänä, että investoinnit tehdään ajallaan, ettei ylimääräisiä korjaustarpeita synny. Lindfors korosti, että esimerkiksi uusiin asuinalueisiin on jatkossakin investoitava. Myös sdp:n ryhmässä oltiin tyytyväisiä taloustalkoiden tuloksiin.
–Lähtötilanne huomioiden tilinpäätös on tyydyttävä, ryhmäpuheenjohtaja Kalevi Lappalainen totesi ja lisäsi, että haastetta löytyy talouden saamisessa tasapainoon ja plussan puolelle.
Myös kokoomuksen Hagfors piti alijäämän supistumista miljoonaan euroon hyvänä saavutuksena.
–On syystäkin nostettava hattua kaupungin henkilöstölle ja erityisesti taloushallinnolle.
Vesiliikelaitoksen näkymien ohella Hagforsia kuitenkin huolestutti myös sataman yhtiöittämisprosessi.
–Liiketaloudelliset kannattavuuslaskelmat puuttuvat yhä.

Huomio riskienhallintaan

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus sai aikaan jonkin kerran keskustelua. Lautakunnan puheenjohtaja Pertti Lohenoja (sd.) kiinnitti huomiota muun muassa tilintarkastajien omassa kertomuksessaan esiin tuomaan tarpeeseen tehdä kaupungin kaikki toiminnot kattava riskienkartoitus ja luoda samalla pysyvämpi riskienhallintajärjestelmä. Myös talouden raportointia ja päätösten toimeenpanon ja vaikutusten seurantaa tulisi edelleen parantaa.
Tarkastuslautakunnassa ollaan huolissaan myös kaupungin takausten määrästä. Lautakunta pitää erityisesti vesiosuuskunnille myönnettyjä takauksia ongelmallisina. Myös kaupungin henkilöstön sairauspoissaolot huolestuttivat.
Kokoomuksen Pauli Kopiloff kyseli työilmapiirikyselyn perään. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan kyselyn tulokset ovat olleet rohkaisevia. Mehiläisen tekemän kyselyn mukaan ilmapiiri Loviisassa on muiden kuntien vertailussa keskimääräistä parempi. Kehityskeskustelut ovat vielä kesken.
Valtuusto hyväksyi ryhmäperhepäiväkodin perustamisen Koskenkylään 1.8. alkaen. Ryhmäperhepäiväkoti tulee Centeriin terveystalon naapuriin. Saman tien hyväksyttiin lisäys, jonka mukaan tekninen keskus voi ryhtyä uusimaan tilojen vaillinaista ilmastointijärjestelmää. Ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen maksaa 27 000 euroa.

Nuorisokeskushanketta hoputettiin

Kokouksen lopussa keskustelua aiheutti vastaus nuorisotila- ja kulttuurihanketta koskevaan aloitteeseen. Hankkeen tavoitteena on tehdä Forumin kiinteistöstä nuoriso- ja kulttuurikeskus. Tällä hetkellä talossa on muutakin toimintaa ja siellä työskentelee myös kaupungin henkilöstöhallinto-osasto.
Perussuomalaisten Kimmo Nykänen ja Vesa Peltoluhta kiirehtivät hanketta, sillä heidän tietojensa mukaan Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa on ”innostuttu hankkeesta”. Peltoluhdan tietojen mukaan hankkeelle olisi mahdollista saada tavallista enemmän tukia, mutta tukihakemus pitäisi olla valmiina jo elokuussa. Hanketyöryhmän puheenjohtajan Kalevi Lappalaisen mukaan tavoiteaikataulu on ensi vuodessa.
Kaupunginjohtajan mukaan uusi hanketyöryhmä on perusteilla ja myös hanke- ja rahoitussuunnitelman tulisi olla valmiina, ennen kuin avustuksia voidaan hakea. Lisäksi henkilöstöhallinnolle pitää löytää uusi tila, jossa on hyvä tiedonsiirtoinfra.
Nykänen ja vasemmistoliiton Armi Lindell olisivat olleet valmiit siirtämään henkilöstöhallinnon Pernajan entiseen kunnantoimistoon. Lindell esitti kunnantoimiston mainitsemista vastauksessa. Valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas muistutti, että selvitys itsessään on vastaus aloitteeseen, eikä vastaukseen voi voimassa olevan hallintosäännön mukaan tehdä muutoksia valtuustossa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI