|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Merivoimien 1,2 Mrd.?:n jättihankkeessa viivästys ? ?Voi joskus kulua ennakoitua enemmän aikaa? (18.11.2018 10:26)
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuinka pop-musiikki pelasti radion?
07.06.2011-Kun radio selvisi television tulemisesta, se kyllä selviää nykyisistäkin, entistä kovemmista haasteista, uskoo yli neljä vuosikymmentä ääniaalloilla työskennellyt Pentti Kemppainen.

Perinteinen suomalainen, ja eurooppalainen, radio on historiansa aikana kokenut monta murrosta. Vakava tiedotus- ja sivistystehtävä on saanut rinnalleen massiivisen viihteen tarjoajan roolin. Yleisradioyhtiöt ovat menettäneet monopoliasemansa aikaa sitten, ja kilpailu kaupallisen radion kanssa on aina vain kovempi.
Lopetettuaan aktiiviuransa radiossa Pentti Kemppainen uppoutui tutkijana syvälle radion historiaan ja moniin muihin sen merkittäviin ulottuvuuksiin. Näiden tutkimusten ja pohdintojen tuloksena syntyi kirja ”Aina soi sävelradio”.
-Kirjan keskeinen viesti on se, että kaikki radion suuret käänteet ovat tapahtuneet niin, että kevyttä musiikkia on lisätty merkittävästi. Siksi teoksessa käydään läpi radion lähihistoriaa erityisesti populaarimusiikin näkökulmasta, Kemppainen sanoo.

Ensimmäiset lähetykset ”Itämereltä”

Pentti Kemppaisen ensikosketus radioaaltoihin tapahtui koulutoveri Jorma Elovaaran rakentamalla merirosvoradioasemalla. Loimaalaisen lähetyksen kerrottiin tulevan Itämereltä, vaikka lähetys kuului oikeasti vain kymmenen kilometrin päähän.
-1960-luvulla toimi oikea merirosvoradio Radio Nord Pohjanmerellä. Sen lähetykset kuuluivat hyvin Ruotsiin, mutta myös kotipaikkakunnalleni Loimaalle. Se oli paitsi meidän innostuksemme lähde, myös ensimmäisen todellisen murroksen aiheuttaja. Tänä päivänä, kun radio on täynnä jytkettä, pauketta ja loilotusta, on vaikea ymmärtää, miten valtava asia Radio Nordin musiikkilähetykset olivat.
Kirjoitettuaan ylioppilaaksi loimaalaisesta lukiosta, Kemppainen lähti vaihto-oppilaaksi Ohioon.
-Minut valittiin Rotary Interact vaihto-oppilasjärjestön vetäjäksi, ja olin itse toinen sen ensimmäisistä vaihto-oppilaista.
USA:n vuodesta muodostui käänteentekevä kokemus.
-Tutustuin paikalliseen tiskijukkaan. Ei nuorella pojalla ollut muuta vaihtoehtoa kuin ällistyä ja ihastua amerikkalaiseen systeemiin, jossa kaupalliset radioyhtiöt keräsivät rahoituksensa alusta saakka mainostuloilla. Asemat kilpailivat kuuntelijoiden suosiosta ja keskeinen kilpailuvaltti oli populaarimusiikki.
Kotiin palattuaan Kemppainen alkoi tehdä freelancehommia nuorten radiolle. ”Poppamies” oli ensimmäinen amerikkalaistyylinen radiotiskijukka, ja jätti syvät jäljet tiettyyn sukupolveen.
-Siihen aikaan julkkiksia oli vähän, ja julkisuus oli paljon suurempi ja kestävämpi asia.
Poppamies jäi elämään monien henkilöhistoriassa, mutta Kemppainen jatkoi urallaan eteenpäin niin työn kuin pro gradu-tutkielman ja väitöskirjan myötä.
-Hienointa on ollut se, että olen aina saanut tehdä uusia juttuja, Kemppainen sanoo.

Radiomafia oli menestys

Suomen Yleisradio joutui taistelemaan nuorista kuulijoistaan useaan otteeseen, ja ainoa lääke kerta toisensa jälkeen oli popmusiikin lisääminen radiokanaville. Sävelradio tuli peittoamaan merirosvoradioita, ja vuonna 1980 perustettiin rockradio. Vappuna 1985 Suomeen perustettiin ensimmäinen kaupallinen radioasema, Radio City, ja jälleen yleisradio menetti kaikki nuoret kuulijansa. Seuraavana vuonna Kemppaista pyydettiin Sävelradion toimituspäälliköksi.
-Siinä vaiheessa perustin muun muassa Yöradion, josta tuli erittäin suosittu.
Vuosikymmenen loppupuolella tarvittiin kuitenkin järeämpiä toimenpiteitä.
-Minun tehtäväkseni annettiin nuorten saaminen takaisin, ja minusta tuli Radiomafian ohjelmapäällikkö.
Viiden toimintavuoden jälkeen kaupalliset radiot olivat jo alkaneet menettää asemaansa.
-Pääsimme iskemään ikään kuin suvantovaiheeseen. Radiomafiasta tuli yksi urani huippuhetkistä kaikessa siinä lahjakkuudessa ja innostuksessa, minkä sen tekijät panivat likoon. Päästimme menemään maitohapoille saakka.
Nykyiseen entistä kovempaan kilpailuasemaan johtivat liikenne- ja viestintäministeriön säädökset, joilla kaupallisille radioasemille taattiin vahvemmat toimintaedellytykset.

Radio on yksityinen yhteys maailmaan

1950-luvulla radio sai väistyä kulmapöydältä television tieltä yhä useammassa kodissa.
-Siinä missä aikaisemmin työpaikkojen kahvitauoilla oli puhuttu edellisillan radio-ohjelmista, alettiin keskustella Bonanzasta. Radiolle löytyi kuitenkin uusia tehtäviä.
-Keksittiin siirrettävä transistoriradio, jonka saattoi ottaa mukaan vaikka rannalle.
Myös Kemppainen käväisi televisiossa.
-Ei se ollut minun paikkani. Radio on paljon lähempänä ihmistä, ja on siinä mielessä myös rankempi väline. Se on yhtä värikäs kuin kirja, kun itse voi kuvitella sen värit.
Inhimillisyys ja läheisyys sekä samanaikainen yksityisyys ja suora yhteys ympäröivään maailmaan ovat ne tekijät, joilla Kemppainen uskoo radion selviytyvän tulevaisuudessakin.
-Kaikki se valtava erilaisten soitinten ja internetpalvelujen musiikkitarjonta ei ehkä kuitenkaan voi korvata radion luomaa yhteyden ja turvallisuuden tunnetta. Niistä puuttuu lämpö ja inhimillisyys.
Tällä hetkellä yleisradion ja kaupallisten kanavien kuunteluajat ovat jakautuneet suurin piirtein tasan. Yleisradion osuutta kasvattavat kuitenkin iäkkäämmät kuuntelijat sekä se, että yksittäinen kuuntelija käyttää radion ääressä pidempiä aikoja.
-Jos tämä kehitys jatkuu, yleisradio kuolee pois kuuntelijoidensa mukana. Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla uutta radiokanavaa, mutta jotain pitäisi taas keksiä, ja sitä mietitään suurin joukoin. Kymmeniä tuhansia kanavia sisältävät kännykät eivät Kemppaisen mukaan tarjoa ratkaisua.
-Puhelimia kehittelevät Pelle Pelottomat eivät ymmärrä, ettei ihmisillä ole halua eikä aikaa etsiä sopivaa kanavaa kymmenien tuhansien joukosta. Ja harva kuitenkaan haluaa kuunnella jotakin vierasta kanavaa toiselta puolelta maailmaa. Kyllä se radion tärkein tehtävä on olla tässä ja nyt, lähellä ihmistä – ja omalla äidinkielellä.

”Aina soi Sävelradio-radiomusiikista musiikkiradioon”, Pentti Kemppainen & Avain 2011.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI