|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruukin koulussa kesän aikana remontti lasten oireilun takia
31.05.2011Kirkonkylän koulussa Ruotsinpyhtäällä tehdään kesän aikana remontti entisessä ruokailutilassa, liikuntatalissa ja välinevarastossa.

Lasten huoltajille tiedotettiin tilanteesta ja toukokuun puolivälissä tehdyn sisäilmakyselyn tuloksista viime perjantaina. Liikuntasalista ja kahdesta muusta tilasta on terveystarkastaja ottanut näytteitä useampaan kertaan. Viime vuoden lopulla havaittiin muun muassa välinevaraston seinässä kosteutta ja maalipinnan lohkeilua. Seinä kuivattiin, mutta parin viikon kuluttua seinä oli jälleen kostea. Terveystarkastaja ei laittanut tiloja käyttökieltoon, mutta käyttökieltoon ne laittoi varotoimenpiteenä kaupungin sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm.
–Viime viikolla avattiin lattioita ja kosteutta löytyi. Arvioita kosteuden syyksi on kaksi: joko kosteus tulee ilmastointikanavista, joihin on vuosien mittaan päässyt vettä, tai liikuntavälinevaraston lattian alla on märkä alue, josta kosteutta pääsee tihkumaan rakenteisiin, kertoo koulun johtaja Sirpa Marjanen.
Kesän aikana ainakin liikuntavälinevaraston ja entisen ruokailutilan lattiaa avataan. Mitä lattioiden alta paljastuu, määrittelee remontin laajuuden ja toimenpiteet.

Vanhemmat huolissaan

Lasten huoltajille lähetettiin kysely lasten oireilusta toukokuun puolivälissä.
–Kyselyyn vastasi 32, viidellä ei ollut lainkaan oireita ja viisi jätti vastaamatta kyselyyn, kertoo perjantain tiedotustilaisuuteen osallistunut Anu Tikkamäki, jonka tytär ja poika käyvät kirkonkylän koulua. Poika on oireillut jo päiväkodista, eli viisivuotiaasta, saakka.
Tikkamäen mukaan pitäisikin tutkia myös päiväkoti. Kyselyn mukaan moni lapsi on alkanut oirehtia jo siellä.
–Kolmella lapsella oireita on todella paljon. Heiltä on tutkittu astmat ja allergiat, Tikkamäki viittaa kyselyn tuloksiin.
Myös Tikkamäen nyt ensi syksynä kolmannelle luokalle siirtyvä poika on tutkittu ja astma sekä allergia on pystytty sulkemaan pois.
–Oireita ovat tukkoisuus, jatkuva väsymys sekä se, että flunssat eivät meinaa parantua.
Tikkamäen mukaan koulun oppilailla esiintyy muun muassa nenäverenvuotoa ja iho-oireita.
Myös ainakin yhdellä koulun työntekijällä on esiintynyt oireita. Tutkimuksissa on paljastunut, että tiloista on löytynyt muun muassa aspergillus versicolor –homeitiöitä, sekä erilaisia sädesieniä. Ne ovat mikrobisukuja, joiden löytyminen viittaa kosteusvaurioon. Terveystarkastajan lausunnon mukaan aspergillus versicolor ja sädesienet saattavat tuottaa mykotoksiineja eli homemyrkkyjä. Hieman kohonnut sieni-itiö- ja sädesienipitoisuus todettiin tutkimuksissa liikuntasalissa. Luokissa 1-2 kohonneita pitoisuuksia ei havaittu. Tutkimus tehtiin toukokuun alussa.

Lisää tietoa luvassa

Tikkamäki on tyytyväinen perjantain tiedotustilaisuudessa lasten huoltajille annettuihin lupauksiin.
–Keskustelua käytiin rakentavassa hengessä.
Lasten huoltajille luvattiin tiedottaa tilanteesta sekä heinäkuun että elokuun alussa. Juhannuksen jälkeen alkaa selvitä, miten laaja remontista tulee ja miten pitkään se kestää.
–Elokuun alussa ennen koulun alkua tiedämme missä mennään ja silloin otetaan kantaa myös siihen, miten koulunkäynti järjestetään.
Lasten huoltajille luvattiin myös entistä kattavampi oirekysely.
–Odotamme, että lupaukset lunastetaan, eikä vain odotella. Tikkamäki ennakoi, että jos tilanne ei koulujen alkuun mennessä ratkea, ainakin hänen lapsensa joutuvat vaihtamaan koulua.
Huoltajien parissa lähti talvella käyntiin huhumylly, koska loka-marraskuussa tehdyistä kosteushavainnoista ei tiedotettu.
Epäluuloa sai aikaan se, että tilanteesta tuli tietoa vasta viisi kuukautta kosteushavaintojen jälkeen. Tikkamäki arvioi, että asiaa painettiin villaisella tiedostamatta. Tiedon puute puolestaan aiheutti sen, että kun tietoa alkoi lopulta tulla, kukaan ei uskonut annettuja tietoja.
–Jouduimme itse hankkimaan tietoa. Terveydensuojelulaki kuitenkin edellyttää, että on toimittava heti, vaikka olisi kysymys vasta epäilystä.
Eniten vanhemmat ovatkin olleet näreissään siitä, että tilanteesta ei tiedotettu heti, kun kosteusvaurioita alettiin epäillä. Koulun johtaja Sirpa Marjanen sanoo, ettei yksinkertaisesti tajunnut tiedotusvelvoitettaan, kun terveystarkastajakaan ei asiasta maininnut. Tämän hän kertoi myös huoltajille perjantaina. Marjanen lupaa tiedottamisen jatkossa parantuvan.
–Koteihin lähetetään heinäkuun ja elokuun alussa tiedotteet. Syksyllä tehdään uusi oirekysely ja pidetään uusi infotilaisuus.

Johtokunnan puheenjohtaja sai tarpeekseen

Ruotsinpyhtään kirkonkylän koulun johtokunnan puheenjohtaja Atte Fellman (ps) uhkaa jättää luottamustehtävänsä homejupakan vuoksi. Hän arvostelee kovin sanoin koulun johtajaa Sirpa Marjasta.
–Hallintosääntöä ja johtokunnan päätöksiä ei noudateta. –Todennäköisesti jään pois koko johtokunnasta. Turha tapella, jos avoimuutta ei haluta.
Fellmanin mukaan ”lähes koko johtokunta” on sitä mieltä, että tietoa koulun asioista on pimitetty tarkoituksella.
–Esimerkiksi homeasiasta kuulimme vanhempainyhdistykseltä. Fellmanin mukaan talvella remonttia tehtäessä siivous jäi tekemättä purkutöiden jälkeen. Homepöly kulkeutui hänen mukaansa alipaineistamattomien tilojen kautta muihin tiloihin.
Fellman perää kaupungin remonttimiehille kurssitusta hometilojen saneerauksessa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI