|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Avoimissa puutarhoissa esimakua yrteistä ja paratiisista
31.05.2011Avoimet puutarhat-tapahtuman ensimmäinen päivä käynnistyi yrttituntija Henriette Kressin luennolla villivihanneksista ja lääkekasveista, ja esiteltiinpä tilaisuudessa myös karkkeja kasvattava ”magicus saccarinicus” sekä erityisesti pääsiäisenä monilla pihoilla nähtävä höyhenpuu.

-Yksi belgialainen ystäväni sanoi, että meillä näissä on nähty kasvavan myös munia. Siinä on varmasti ollut kysymyksessä joku toinen lajike, Kress kertoi nauraen ”oikean” yrttitietouden lomassa.
Luennon jälkeen parikymmenpäinen yleisö jalkautui tutustumaan keskustan tuntumassa sijaitseviin puutarhoihin.

Talouspäälliköstä yrttitieteilijäksi

Henriette Kress on Lijendalin Tehdas OY:n aikoinaan perustaneen Heinz Kressin tytär. Liikemaailma oli viedä myös Henrietten mennessään.
-Lähdin Liljendalista Helsinkiin opiskelemaan ekonomiksi, ja työhön mentyäni etenin talouspäälliköksi. Se oli minusta valtavan tylsää, ja 1998 lähdin Amerikkaan opiskelemaan yrttejä. Sen jälkeen en ole tehnyt päivääkään rehellistä työtä, Kress nauraa.
Nykyisin Kressillä on verkossa maailman laajin yrttisivusto ”www.henriettesherbal.com” usealla kielellä.
-Sivuilla käy 7-10000 ihmistä joka päivä, ja tässä luvussa ei ole mukana hakukoneosumia.
Kress on myös kirjoittanut useita kirjoja yrteistä, ja myy valokuviaan nettisivuston kautta. Luennolla Kress kertoi yleisimmistä villiyrteistä ja niiden moninaisista käyttötavoista. Esimerkiksi voikukkaöljyllä voi lievittää vihan ja ärsytyksen aiheuttamaa lihasjännitystä.
-Tätä kannattaa kokeilla, kun vaikka autossa huomaa manaavansa että ”mitä hemmettiä tuokin tuossa luulee tekevänsä, eikö se osaa ajaa!”, Kress opasti eläväiseen tyyliinsä. Puolentoista tunnin aikana ehdittiin käsitellä myös nokkonen, värimintut, ruusujuuri, malva, salkoruusut ja takiainen.
-Takiainen on aivan mainio, mutta aliarvostettu villivihannes. Se on suolavedessä keitettynä ja voilla maustettuna herkullista, parempaa kuin parsa!
Yrttien maailmassa ensiaskeleitaan ottaville Kress suosittelee erityisesti nokkosta, voikukkaa ja siankärsämöä.
-Siankärsämö on kokonainen apteekki yksikseen, hän ylistää. Kahtena seuraavana sunnuntaina luennoitsijoina kuullaan puutarhaneuvos Arno Kasvia ja Malmgårdin kartanon kreivitär Kristina Creutzia.

Kierrokselle Kuninkaanlammelta

Luennon jälkeen yleisö lähti puutarhakierrokselle tapahtumaa järjestävän Tuula Félinin johdolla. Ensimmäisenä kohteena oli Kuninkaanlampi Kuhlefeltinkadulla.
-Viime vuonna täällä kävi vain vähän ihmisiä, mutta nyt ihmisiä on tullut paljon jo ennen kello kahtatoista, pihakahvilassa tarjoileva talon tytär ihmettelee.
Ennustuksista piittaamatta aurinko paistaa melkein pilvettömältä taivaalta, ja sadat kukat kukkivat jo kylmästä keväästä huolimatta. Lampineen kaikkineen puutarha lähentelee täydellisyyttä.
-Tämä piha on kuin kasvihuone, lämmin ja suojaisa, emäntä Olga Isaeva esittelee.
Toinen talon valkoisista angorakissoista on saanut väistyä pihan pöydältä, kun Loviisan Oppaat ry:n Ritva Suomalainen, Maissi Nybom ja Aila Nopanen istuvat kahvikupposille muita luentolaisia odottelemaan. Naiset ovat mukana paitsi tehtäviensä puolesta, myös yrttiharrastajina.
-Minun lempiyrttini on lipstikka. Se on väkivahva lemmenkasvinakin tunnettu yrtti, ja erityisesti se kiehtoo pitkien perinteidensä ansiosta. Minulla on myös 1700-luvulta peräisin oleva keittoresepti, jossa käytetään lipstikkaa, Maissi Nybom kertoo.
Ritva Suomalainen käyttää mielellään nokkosta.
-Nokkosesta tulee hyvät letut, ja se sopii hienosti myös pakastettavaksi. Nyt minulla on parvekkeella vain krasseja ja orvokkeja.
Aila Nopasellakin on oma suosikkinsa.
-Salvia on erinomainen yrtti alkavaan flunssaan, Nopanen kertoo ennen kuin seurue jatkaa matkaa seuraavana kohteena olevaan Villa Ilennaan.

Hienoja etäkohteita lähelläkin

Myös muutaman kilometrin päässä keskustan kohteista sijaitsee näkemisen arvoisia puutarhapihoja. Samalla reissulla on helppo piipahtaa vaikkapa Snyggigsentien Tallmossa ja Tallgårdissa Peikkomäentiellä. Molemmissa on valtava valikoima kasveja, ja Tallmossa lisäksi kaksi suurta pienen puron yhdistämää lampea. Tallgårdin erikoisuutena on muun muassa lukuisia erilaisia puita ja pensaita. Tallgård on tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa.
-Meillä on täällä yli 150 eri lajiketta, Monica ja Erik Welin kertovat.
Kirsikkapuut, magnoliat, hevoskastanjat ja jumaltenkukat eivät ole kasvaneet paikalleen hetkessä.
-Olemme remontoineet taloa ja laittaneet pihaa 13 vuotta, ja nyt saa alkaa olla valmista. Ehkä jotakin saan tänä kesänä vielä Ahvenanmaalta, Monica Welin sanoo.
Kasvirunsauden keskellä on myös Monica Welinin tekemiä patsaita, puulintuja ja muun muassa perhosmökki.
-Sinne täytyy laittaa kaarnaa ja hunajaa, ja roiskutella vielä vähän olutta niin perhoset tulevat paikalle.
Vieraat sydämellisesti vastaanottavan talon puutarhasta löytyy lääkettä myös vilun tai vaikkapa liikakierrosten yllättäessä: Tekstillä ”FBK” varustetun, Monican tekemän pienen puukaapin oven takaa paljastuu likööripullo ja kaksi ”automaattisesti” pystyyn kääntyvää lasia.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI