|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Maakuntakaavaluonnos närästää Itä-Uudenmaan kylissä
20.05.2011Uudenmaan maakuntakaavan uudistamisprosessissa lähestyvät suurten ratkaisujen hetket. Kaavaluonnos on parhaillaan nähtävillä ja siitä on mahdollista esittää mielipiteitä. Uudenmaan liiton tavoitteena on, että jo vuoden kuluttua esimerkiksi itäradan linjaukseksi on tarjolla enää yksi vaihtoehto.

Uudenmaan liitto esitteli kaavaluonnosta keskiviikkona Porvoossa. Parikymmentä kuulijaa sai aikaan vilkkaan keskustelun. Itä-Uudenmaan kyliä edustaneet yhdistyksen puheenjohtaja Esko Taanila ja kyläasiamies Kim Malms toivat esiin syvän huolen, joka kylissä on herännyt kaavaluonnoksesta: maakuntakaavassa moni itäuusmaalainen kylä uhkaa menettää kylästatuksensa kokonaan.
–Kylissä ollaan hämillään. Emme ole voineet lainkaan vaikuttaa. Itä-Uudenmaan liitossa ei olisi tullut mieleenkään poistaa kylien nimiä kaavasta, arvosteli Taanila.
–Psykologisesti tämä on iso asia. Monissa kylissä koetaan, että niissä toimitaan tehokkaasti ja niissä järjestetään lähipalveluja usein itse. Kylissä ollaan jo kustannustehokkaita. Monessa taajamassa myös pohditaan, vaikeuttaako taajaman muuttuminen kyläksi asemakaavoitusta ja imagoa.

Itäinen Uusimaa koostuu kylistä

Taanila muistutti myös Itä-Uudenmaan ja vanhan Uudenmaan maakunnan eroista: Itä-Uudellamaalla asuu vajaat 100 000 asukasta, joista kaksi kolmasosaa haja-asutusalueilla.
Loviisan seudulla taajamamerkintä on poistumassa esimerkiksi Pernajan kirkonkylältä, Sävträskiltä ja Ruukilta. Uudellamaalla asuu vain vajaat 100 000 asukasta, joista kaksi kolmasosaa asuu maaseudulla.
Uudenmaan liiton kaavoituspäällikkö Merja Vikman-Kanerva ja maakunta-arkkitehti Oskari Orenius vakuuttivat, että kyliä voidaan kehittää ”paikallisesti”, vaikka kylän nimi maakuntakaavasta poistuisikin. Vikman-Kanerva kuitenkin myönsi, että tavoitteena on yrittää rajoittaa rakentamista haja-asutusalueilla.

Nyt on aika vaikuttaa

Maakuntakaava ohjaa yleispiirteisesti maankäyttöä ja rakentamista koko Uudenmaan alueella. Se toimii ohjeena kunnille kaavoituksessa. Maakuntakaavan iso tavoite on eheyttää yhdyskuntarakennetta, eli ohjata rakentamista hyvien liikenneyhteyksien varrelle isommiksi kokonaisuuksiksi. Meneillään oleva kaavaluonnosvaihe on tärkein vaihe, jossa alueen asukkaat voivat osallistua lopullisen kaavan tekemiseen sekä antaa palautetta. Mielipiteensä luonnoksesta voivat kertoa asukkaat, maanomistajat ja erilaiset yhteisöt. Luonnos on nähtävillä 17.6. saakka, johon mennessä maakuntaliittoon voi toimittaa mielipiteensä. Luonnoksesta pyydetään lisäksi lausunnot muun muassa Uudenmaan liiton 28 jäsenkunnalta elokuun loppuun mennessä.

Uusia taajamia ei synnytetä

Taajamat on luonnoksessa mitoitettu niin, että vuoteen 2035 mennessä Uudenmaan nykyinen 1,5 miljoonan asukkaan maakunta kasvaisi 430 000 asukkaalla ja työpaikkojen määrä lisääntyisi seuraavan parinkymmenen vuoden aikana nykyisestä 750 000:sta miljoonaan työpaikkaan. Uusia merkittäviä taajamia ei luoda, sen sijaan tiivistetään nykyisiä taajamia hyvien liikenneyhteyksien varrella. Sen sijaan ”epätarkoituksenmukaisesti sijoittuneita” nykyisiä taajamia on osoitettu suunnittelukauden loppupuolella mahdollisesti käyttöön otettavaksi reservialueiksi ja osittain myös poistettaviksi.
Kaavalla tavoitellaan myös metropolialueen kilpailukyvyn vahvistamista.
–Jos täällä ei mene hyvin niin ei Suomellakaan mene hyvin, kiteytti kaavoituspäällikkö Vikman-Kanerva.
Kaupan palveluverkko on uudistuneen lainsäädännön myötä osa alue- ja yhdyskuntarakennetta, eli päivittäistavarakaupan hypermarketeja ei haja-asutusalueille rakenneta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Ne ovat Itä-Uudellamaalla Loviisan suuryksikkö ja Porvoon Tarmola.

Uudistuksen aikataulu

Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava tuli vireille 2009. Maakuntaliittojen yhdistyminen aiheutti tarpeen yhdistää kaavoja yhdeksi kokonaisuudeksi.
2011: Maakuntakaavaluonnos nähtävillä. Luonnoksesta annetaan lausuntoja ja mielipiteitä.
Maakuntahallitus käsittelee palautetta syksyllä. Kaavaehdotuksen sisältökysymyksiä tarkennetaan palautteen ja vaikutusten arvioinnin perusteella.
2012: Maakuntakaavaehdotus nähtäville. Ehdotuksesta annetaan lausunnot ja tehdään muistutukset. Maakuntavaltuusto hyväksyy ehdotuksen vuoden lopulla.
2013:-2014: Maakuntakaava etenee ympäristöministeriöön vahvistettavaksi. Mahdollisuus tehdä valituksia.
Ympäristöministeriö vahvistaa kaavan ja se tulee voimaan. Jatkovalitusmahdollisuus.

70 kilometriä = 50 vuotta

Maakuntakaavaluonnosta esitellään parhaillaan eri puolilla Uudenmaan maakuntaa. Entisellä Itä-Uudellamaalla esittelytilaisuus pidettiin Porvoossa keskiviikkona. Tilaisuus jäikin täällä ainoaksi, sillä Loviisassa ei erillistä tilaisuutta järjestetä.
Kaksituntinen seminaari kului pääosin kaavatyön yleisiä periaatteita ja Porvoota käsiteltäessä. Ne muutamat, jotka olivat saapuneet tilaisuuteen ”itäisistä provinsseista”, saivat odottaa kiltisti vuoroaan lähes tilaisuuden loppuun saakka.
Tilaisuuden henkeä kuvasi myös jaossa olleen esitteen itäratavaihtoehtoja kuvannut kartta: se loppui Porvooseen. Sinne maailma tuntui päättyvän myös karttalakanassa, jossa taajama-asutus tyssäsi Porvoon jälkeen lähes seinään. Kartalla pääkaupunkiseutu levittäytyi sen sijaan kohti pohjoista ja länttä kuin käden sormet, rautateitä pitkin.
Itäuusmaalaisille oman maakuntaliiton lakkautus ja yhdistyminen muuhun Uuteenmaahan on melkoinen kulttuurinmuutos: Itä-Uudellamaalla eletään ja asutaan taajamissa, kylissä ja pikkukaupungeissa, samaan aikaan kun pääkaupunkiseutu elää metropolielämää lentokenttineen ja joukkoliikennepohdintoineen.
Loviisan seudulla ei ole lentokenttää eikä mainittavaa joukkoliikennettäkään, esimerkiksi. Alueiden ajallinen ero on noin 50 vuotta, sillä vielä 1960-luvulla Itäkeskuksessa laidunsivat lehmät.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI