|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ydinvoiman turvallisuus kiinnosti vain muutamia
10.05.2011Loviisan ydinvoimalaitoksen turvallisuuskysymykset eivät näytä askarruttavan laajemmin loviisalaisia. Sen osoitti Säteilyturvakeskuksen ja Loviisan kaupungin aiheesta järjestämä yleisötilaisuus, johon saapui valtuutettujen, virkamiesten ja median lisäksi vain kourallinen tavallisia loviisalaisia. Suurin osa oli ydinvoimatilaisuuksien vakiokävijöitä; aktiivisia vastustajia ja kannattajia, joukossa vain muutama ensikertalainen.

STUK:n pääjohtajan Jukka Laaksosen mukaan yleisötilaisuus päätettiin järjestää kansainvälisten esimerkkien innostamana.
Aluksi Laaksonen kertoi STUK:sta ja sen roolista viranomaiskentässä.
STUK:n johtaja Petteri Tiippana kävi läpi vuoden 2010 turvallisuuteen ja säteilyyn liittyviä tapauksia, ja vakuutti, ettei niillä ole merkitystä turvallisuuden, ihmisten eikä ympäristön kannalta.

”Loviisassa vuotavia uraanisauvoja”

-Loviisan käyttö vuonna 2010 oli turvallista. Radioaktiivisten aineiden päästöt ympäristöön olivat erittäin pieniä. Vuonna 2010 Loviisasta raportoitiin kaksi Ines 1 luokan tapahtumaa, Tiippana kertoi.
Ensimmäinen tapahtui keväällä, kun matala-aktiivista huuhteluvettä kulkeutui apurakennuksen ilmastointijärjestelmään Loviisa 1:llä. Toinen sattui, kun radioaktiivisia hiukkasia levisi pihalle käytetyn polttoaineen siirtojen yhteydessä.

Lisäksi Tiippana kertoi, että Loviisa 1:llä on kahtena peräkkäisenä vuonna todettu vuotava polttoainesauva reaktorissa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.
-Vuodoilla ei ollut merkitystä ympäristön säteilyturvallisuuden kannalta, koska aktiivisuus pysyi primääripiirissä ja laitoksen suojarakennuksen sisällä, Tiippana vakuutti. Tiippana luetteli joukon muitakin tapauksia, jotka päätyivät STUK:n eilen julkistamaan Loviisan voimalan vuosiraporttiin.

Pääjohtaja Laaksonen kertoi myös Loviisan alueen ympäristön säteilytarkkailuohjelmasta, jonka puitteissa otetaan vuosittain noin 350-400 maa- ja vesinäytettä.

”Loviisan päästöt erittäin pieniä”

-Suurimmat havaitut radioaktiivisuusmäärät ovat luonnollista alkuperää. Lisäksi ydinpommikoekauden ja Tshernobylin onnettomuuden vaikutukset näkyvät edelleen. Ympäristönäytteistä löytyy pieniä määriä voimalaitokselta peräisin olevia aineita, mutta kaikki bequerell-määrät ovat niin pieniä ettei niillä ole mitään terveydellisiä vaikutuksia, Jukka Laaksonen kertoi.

Kaikki eivät uskoneet. Vesa Noroviita ihmetteli mistä havaittu koboltti 60 on peräisin. Laaksonen kertoi sen olevan peräisin metalleista, ja aktivoituvan neutroneiden vaikutuksesta, mutta niidenkin määrien oleva vähäisiä.

Bo-Gunnar Blomqvist kysyi käytetyn polttoaineen altaista nousevasta vesihöyrystä.
-Se vesi on +20 –asteista, ja sitä pidetään jatkuvasti puhtaana eikä höyryn mukana pääse radioaktiivisia aineita, Laaksonen vastasi. Johtaja Risto Paltemaa lisäsi, että altaasta haihtuu pieniä määriä vettä, joka kulkeutuu ilmastointijärjestelmästä ja piipun ja mittateiden kautta ulos.
Vesa Noroviita epäili, että aktiivisuutta vapautuu, kun vaurioituneita sauvoja tuodaan altaaseen.
-Kun ne otetaan ulos reaktorista, niin on käynyt ilmi, ettei sieltä enää mitään tule ulos. Sauva voitaisiin laittaa siellä oleviin suojakoteloihin, mutta sitä ei ole pidetty tarpeellisena, Laaksonen sanoi.

Roger Wide iloitsi, että Loviisan nykyisillä voimaloilla on käyttölupaa enää vain 19 vuotta.
-Oletteko varmoja, ettei näillä neuvostoliittolaisille voimaloille tule enää lisäaikaa tai tänne tule lisää voimaloita, Wide kyseli.
-Se on poliittisten päättäjien asia. Meille on toistaiseksi epäselvää onko Fortumilla joitakin jatkosuunnitelmia (nykyisille yksiköille), Laaksonen sanoi.

Pätevän henkilöstön saatavuus haaste

Yleisöä askarrutti myös pätevän henkilöstön saatavuuden varmistaminen ikääntyvälle laitokselle.
-On viranomaisten asia varmistaa, etteivät riskit sen vuoksi lisäänny. Laitoksen viimeiset vuodet voivat olla haasteellisia, jotta saadaan pätevää ja motivoitunutta henkilöstöä. Se riski pitää tiedostaa ja seurata, sanoi Petteri Tiippana STUK:sta.

Sonja Ilvetsalo-Koskinen oli kiinnostunut Loviisan kaupungin pelastuspalveluvarautumisesta, ja kysyi onko STUK nähnyt Loviisan varautumissuunnitelmaa. STUK:n edustajat kertoivat pelastuspalveluasioiden kuuluvan pelastusviranomaiselle.
Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi kaupungilla olevan valmiusasioissa hyvää yhteistyö pelastusviranomaisten kanssa. Myös ympäröiviä merivesiä koskevissa kysymyksissä STUK kertoi niiden kuuluvan eri viranomaiselle.

Erja Noroviita kysyi saadaanko tietoa mahdollisesta ydinturmasta Loviisassa ajoissa. Laaksonen kertoi tietoa saatavan muun muassa radiosta ja verkosta. Fukushiman yhteydessä STUK:n verkko tosin kaatui neljäksi tunniksi, mutta Laaksonen lupasi, että palvelua parannetaan kestämään suurempaa kuormitusta.

Roger Wide kysyi kuka valvoo STUK:ia ja onko töihin hakevalle vaatimus vai este, jos on ollut voimayhtiön palveluksessa.
-Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo, ja ei ole vaatimus eikä este, jos on voimayhtiötausta, Laaksonen vastasi.

Kahden tunnin tilaisuudessa sivuttiin useaan otteeseen myös Fukushiman ydinturmaa, voimalan terroriuhkia ja STUK:n uskottavuutta. Harvalukuisesta osallistujamäärästä huolimatta tilaisuus osoitti tarpeellisuutensa, ja loppui ikään kuin kesken.
–Ensi vuonna sitten uudestaan, huudahti eräs osallistujista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI