|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vesiosuuskuntien kirjavista käytännöistä halutaan pois
29.04.2011Haja-asutusalueiden vesitys ja jäteveden hoito ovat nostattaneet tunteita Loviisassakin. Vesiosuuskuntien alueiden vahvistamisen jälkeen liittyminen niihin on pakollista, vaikka omat järjestelmät täyttäisivät määräykset. Ympäristönsuojelusihteeri Maud Östman pitää lähtökohtana sitä, että osuuskuntien toiminta-alueet vahvistetaan. Hän kokee hankalaksi nykyisen käytännön, jossa vesiosuuskuntiin liittyminen on vapaaehtoista, ja tukien saamisen ehtonakin voi olla vapaaehtoisuus, mutta toiminta muuttuu pakolliseksi alueen vahvistuksen jälkeen.

Vahvistuksen jälkeen liittyminen on yleensä vielä kalliimpaa kuin vapaaehtoisvaiheessa, jolloin on saatu tukea käynnistämiseen. Loviisassa on nyt sekä vahvistettuja että vahvistamattomia vesiosuuskunta-alueita, minkä hän myöntää asettavan ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Östman pitää asukkaan kannalta tärkeänä, että mahdollisimman nopeasti tehdään päätös siitä, mitkä alueet vahvistetaan.
Osa vesiosuuskunnista voi itse hakea toiminta-alueen vahvistamista, mutta lopulta vahvistus on kaupungin määräämä. Käytännössä vahvistamatta ja vapaaehtoispohjalle voisivat jäädä vain pientä määrää ihmisiä koskevat vesiosuuskunnat, sellaiset joissa alun pitäenkään ei lain kirjain ole ollut lähtökohtana perustamiselle, eli se, että kyse on suurehkosta asukasjoukosta.
- Toiminta-aluerajaukset ovat vaihtelevia, myös vesiosuuskuntien tiedottaminen on ollut kirjavaa. Asukkaille on annettu myös ristiriitaista tietoa ja he ovat olleet epätoivoisia ja vihaisia, kuvailee Östman virkamiesten suuntaan tullutta palautetta.
Hän on huolissaan myös vesiosuuskuntien toiminnan jatkuvuudesta, miten se voitaisiin taata sen jälkeen kun nykyiset vetäjät väistyvät.

”Keskittäminen ei aina oikea ratkaisu”

Pernajan saaristoon vireillä oleva vesiosuuskuntahanke saa Östmanin mietteliääksi. Hän ei näe, että keskittäminen on aina oikea ratkaisu. Keskittämisestä voi aiheutua myös lieveilmiöitä, jotka ovat ympäristön kannalta huonoja. Pernajan saariston vesiosuuskunnan alueella on paljon vapaa-ajan kiinteistöjä, joille riittäisi Östmanin mukaan matalampi varustustaso. Voimassa olevan kaava ei myöskään hyväksy vesivessoja. Vedenkulutus saattaa kasvaa uuden järjestelmän myötä. Pitkät putkilinjat askarruttavat myös, säilyykö talousveden laatu hyvänä ja liikkuuko jätevesi sinne minne on tarkoitus. Suuri huoli liittyy myös maisemallisiin vaikutuksiin. Putkien vetämiselle kun ei tarvita ympäristöluvan hakua tai ympäristövaikutusten arviointia.
Loviisassa on tällä hetkellä 1 300 henkilöä ilman kytkettyä vettä ja 2 300 henkilöä ilman viemäröintiä.
Loviisan kaupunginvaltuuston helmikuussa hyväksymä vesihuoltosuunnitelma on nimensä mukaisesti suunnitelma, oikeusvaikutteita sillä ei ole. Suunnitelma on tärkeä apu kehitystyössä, mutta välttämättä toteutus ei ole sama kuin suunnitelma. Östman kuvaile, että suunnitelmassa etsitään alueet, joissa on tarkoituksenmukaista järjestää yhteinen vesi- ja viemäröinti. Tällaisia alueita ovat suurehkoja asukasjoukkoja koskevat alueet tai sellaiset, joissa on ympäristöllisiä tai terveydellisiä syitä järjestettyyn vesitykseen.Tavoitteena laadukas talousvesi

Tavoitteena laadukas talousvesi

Loviisan ympäristösuojelusihteeri Maud Östman kertoo kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelman tavoitteena on saada riittävästi laadukasta talousvettä myös haja-asutusalueilla ja erikoistilanteissa. Myös jätevesien kuormittavaa vaikutusta vesistöihin halutaan vähentää. Haasteita riittää. Alue on laaja ja melko hajanaisesti asuttu. Kuntalaisille halutaan tarjota tasavertainen palvelu, mikä tietää isoja investointeja ja useita vesiosuuskuntia. Maaperän vuoksi oman alueen vedessä on korkeita fluoridipitoisuuksia, myös radon aiheuttaa omat vaikutuksensa. Talousvesi Loviisassa on pääosin Myrskylän pohjavettä, omia vesivaroja käytetään vain osittain. Vedenottamoita on 12, joista neljä on käytössä.
Puhdistamoita on viisi. Suurin on Vårdö, joka vuotovesiongelmia lukuun ottamatta toimii hyvin. Pernajan kaksi puhdistamoa eivät täytä määräyksiä, Isnäsin puhdistamo toimii ja Liljendalin toimii hyvin. Pernajan puhdistamoista on suunniteltu luovuttavan ja johdettavan jätevesi Vårdöhön sen jälkeen kun siirtymäjohto on rakennettu. Vårdön kapasiteettia tulee silloin nostaa. Pernajan vesivarat kytketään samassa yhteydessä Loviisaan.
Helmikuussa valmistui ensimmäinen koostekartta, johon on merkitty muun muassa vesiosuuskunnat ja kaupungin toiminta-alueet. Näin yksittäinen rakentaja tai remontoija näkee mitä hänen kannattaa tehdä.
Loviisassa kunnallinen vesiliikelaitos hoitaa vesityksen pääosin asemakaava-alueilla ja kunnanhallituksen alaisuudessa. Toiminta-alueita on seitsemän, Loviisan ydinkeskusta, Liljendal, kaksi Ruotsinpyhtäällä ja kaksi Pernajassa. Vesiosuuskuntia on noin 20. Östman puhui eilen Loviisaan kokoontuneille Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen jäsenille.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI