|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Alaskanmalamuutti Tyson on Suomen numero 1
29.04.2011Pitkän hiekkatien päässä keskellä peltoa Lapinjärven Lindkoskella on talo, mutta ei mikä tahansa sellainen. Tämä talo on nimittäin Artic-Luv’s California Cruser Garconin, kutsumanimeltään Tysonin koti. Tyson taas on alaskanmalamuutti, mutta ei mikä tahansa sellainen, vaan Suomen Kennelliiton näyttelykilpailujen ensimmäistä rankingsijaa tällä hetkellä hallussaan pitävä koira. Koskaan aikaisemmin yksikään malamuutti ei ole Suomessa saavuttanut yhtä korkeata sijoitusta. Tuorein saavutus on pääsiäisenä Lahdessa pokattu ”Best in show”-voitto.

Vilinää riittää

Tysonilla ei aika käy pitkäksi vaikka keskellä peltoa asuukin. Kun astun autosta ulos, minut nuolee tervetulleeksi Tikkari, jo kunnioitettavan iän saavuttanut ”vanha matriarkka”, kuten omistaja asian ilmaisee. Malamuutteja tilalla asustelee Tikkarin ja Tysonin lisäksi viisi ja näiden lisäksi vielä kaksi keskiaasianpaimenkoiraa. Sitten on vielä kaksi pikkuista, Tysonin toisen pentueen viimeiset jäljellä olevat. Muut yhdeksän ovat jo lähteneet maailmalle. Kunhan lennot saadaan buukattua, tietää se lähtöä näillekin: toiselle Tanskaan ja toiselle Italiaan.
-En voi pitää tästä pentueesta yhtäkään, koska koko kesä on matkustelua Tysonin kanssa, Susanna Virtanen sanoo.
Voittopokaaleja ja ”Best in Show”-voittoja kilpailu toisensa jälkeen napsivalla Tysonilla riittää kysyntää.
-Olen juuri keskustellut yhden ammattihandlerin kanssa, kun hän haluaisi Tysonin Englantiin näyttelyihin. Mutta en minä voi lemmikkiäni laittaa yksin tai jonkun vieraan kanssa maailmalle, Susanna sanoo ja listaa tulevan kesän omaa ohjelmaa: Tanska, Viro, Italia, Kroatia…

Menestys on monesta kiinni

Best in Show-voittoja ei saavuteta helpolla. Jokainen kilpailu koostuu useasta karsintakilpailusta, ja koko kilpailun voitosta pääsee lopulta kilpailemaan vain kymmenen koiraa jopa parin tuhannen joukosta.
-Kaiken on mentävä nappiin, ja monesti homma on sekunneista kiinni, Susanna kuvailee.
Tyson on kotoisin Los Angelesista, ja Susanna puhuu sille englantia. Nopea menestys on yllättänyt sen omistajankin.
-Haimme koiran kun poikani pääsi ylioppilaaksi. En osaa tarkemmin selittää miksi valitsin juuri sen, siinä vain oli se ”waufaktori”. Minulla on kai koiravaistoa siinä missä jollakin toisella on businessvaistoa. Tysonilla on sitä jotakin, jolla se hurmaa kaikki.
Tyson ei ole Susanna Virtasen ainoa menestys. Pari metriä pitkä ja metrin korkea kirjahylly pursuaa palkintoja ja kasvattaja on tullut tunnetuksi ympäri maailmaa. Vastikään solmittiin myös yhteistösopimus koiranruokavalmistajan kanssa. Sopimuksen saamisessa kennelin eettisillä kasvatusperiaatteilla oli tärkeä sija.
-Kun neuvotteluita käytiin, halusin pitää kiinni periaatteistani. Sitten ajattelin, että teinköhän nyt virheen. Mutta ei, juuri samoja koiran kasvattimisen periaatteita valmistajan edustajatkin sanoivat arvostavansa.

Kasvattaminen ei ole mikään business

Susanna Virtasen periaatteisiin kuuluu ennen kaikkea se, että koiria kohdellaan ja kasvatetaan rodunomaisesti ja ettei pentuja tehtailla taloudellisten voittojen saamiseksi.
-Moni luulee, että minäkin teen ison tilin kun myyn pentuja eteenpäin. He eivät tule ajatelleeksi, kuinka valtava työ tässä kaikessa on. Jos työtunteja laskettaisiin, korvaus jäisi häviävän pieneksi. Lisäksi tulevat vielä kennelliiton maksut, ruoka, lääkärin kulut, matkat ja monet muut maksut. Tämä on elämäntapa, ja on oltava valmis lukemattomiin valvottuihin öihin. Ja lisäksi, kuinka moni olisi valmis asumaan keskellä peltoa vain siksi että koirilla on tilaa juosta?
Menestyminen kilpailuissakaan, edes ulkomailla, ei kasvata omistajan kukkaroa. Palkinnot ovat pokaaleja, ruokaa ja muita tarvikkeita , mutta enimmäkseen mainetta ja kunniaa. Virtasella on asiaan tärkeä näkökulma.
-Se, ettei palkintoina ole rahaa, on siinä mielessä erittäin hyvä, että voi vain kuvitella millaista raakaa bisnestä koiran kasvattamisesta sitten tulisi!
Virtanen näyttää kuvia Tysonin kilpailuista. Monissa näyttää siltä, kuin koirakin hymyilisi.
-Meillä on Tysonin kanssa oikeasti hauskaa näyttelyissäkin. Tysonin kohdalla rodunomaisuuden arvostaminen merkitsee muun muassa sitä, että en halua kitkeä siitä leikkisyyttä edes kilpailutilanteessa.
Menestyksen hinta ei ole vain kova työ, vaan valitettavan usein myös pahansuopien valheiden ja kateellisten hyökkäysten kohteeksi joutuminen.
-Tässä on valtava ero suomalaisten ja vaikkapa italialaisten välillä. Täällä olen usein saanut negatiivista palautetta ja minusta on kerrottu jopa valheita, mutta kun lähden ulkomaille, olen aina tervetullut. Minulla on maailmalla valtavasti ystäviä. Huolimatta maailmanlaajuisestakin menestyksestä elanto on tienattava palkkatöissä.
-Moneen reissuun on lähdetty aamulla ajamaan yövuoron jälkeen.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI