|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Harjuntaustan koulun johtajajärjestelystä kiivas keskustelu
15.04.2011Harjuntaustan koulun rehtorin virasta käytiin ajoittain kiivasta sananvaihtoa Loviisan kaupunginvaltuustossa keskiviikkoiltana. Osa valtuutetuista halusi, että rehtorin määräaikainen virka muutetaan vakinaiseksi erityisopetuksen rehtorin viraksi.

Virka päätettiin äänin 41-17 perustaa viiden vuoden määräajaksi ja laittaa julkiseen hakuun. Äänestyksessä sdp:n ja kokoomuksen rivit hajosivat, kun sdp:n Eeva Kauppinen, Bo Lindfors, Yvonne Wilenius, ja Raija Viklund sekä kokoomuksen Pauli Kopiloff ja Ismo Kokko äänestivät Sonja Ilvetsalo-Koskisen (vihr.) tekemän vastaehdotuksen puolesta. Viran määräaikaisuuden kannalla olivat rkp, pääosa kokoomuksesta ja sdp:stä, keskustan ryhmä sekä kristillisten Marjatta Weckström. Ilvetsalo-Koskisen kannalla olivat kahden kokoomuslaisen ja kahden demarin lisäksi muut vihreät, perussuomalaiset, vasemmistoliiton Armi Lindell sekä sitoutumattomien Marjo Vuokko.
Kahdeksan valtuutettua jätti päätökseen eriävän mielipiteen: Ilvetsalo-Koskinen, Kimmo Nykänen, Marjo Vuokko, Armi Lindell, Ismo Kokko, Antti Väkevä, Vesa Peltoluhta ja Atte Fellman.

Puheenvuoroja käytettiin parisenkymmentä ja kaupunginjohtaja Olavi Kaleva sai useaan otteeseen puolustaa ja perustella kaupunginhallituksen esitystä määräaikaisesta virasta. Sivistyslautakunnan suomenkielinen jaos oli päätynyt äänin 6-3 kannalle, jonka mukaan viran määräaikaisuuden jatkamiselle ei löydy perusteita.

Kaupunginhallituksen esitystä viran perustamisesta määräaikaisena viideksi vuodeksi puolustettiin pääasiassa sillä, että suomenkielisen koulukeskuksen organisaatiota ollaan uudistamassa. Eräs vaihtoehto on, että erityisopetus integroidaan kokonaan perusopetukseen yhtenäiskoulua silmällä pitäen.
Kaupunginjohtaja vetosi organisaatiouudistuksen ohella myös siihen, että koulu- ja valtionapulainsäädäntö ovat muuttumassa. Hän vetosi myös siihen, että erityisoppilaiden lukumäärässä voi tapahtua muutoksia ja että oppilasennusteet ovat tarkentumassa.
Kaupunginhallituksen kantaa puolustivat muun muassa rkp:n Leena Lindfors ja Tuula Åminne, sekä kristillisdemokraattien Marjatta Weckström.

Vihreiden Sonja Ilvetsalo-Koskinen vetosi voimakkaasti vakituisen erityisopetuksen rehtorin viran perustamisen puolesta ja sai kannatusta sekä vasemmalta että oikealta. Sekä kokoomuksen Ismo Kokko että vasemmistoliiton Armi Lindell uskoivat, että kyseessä on laiton määräaikaisuuksien ketjuttaminen, josta kaupunki voi joutua korvausvastuuseen. Tämä kaupunginjohtaja kiisti sillä perusteella, että alun perin vuoden määräajaksi perustettu virka ollaan nyt laittamassa julkiseen hakuun, eli viideksi vuodeksi valittava viranhaltija ei välttämättä ole sama kuin jo vuoden ajan tehtävää hoitanut. Kalevan mukaan kyse ei silloin ole määräaikaistamisen väärinkäytöstä.
Ilvetsalo-Koskisen vastaehdotus sai kannatusta myös perussuomalaisilta.
Hän muistutti, että Harjuntaustan koulu on yläkoulut pois lukien perusopetusryhmiltään kaupungin kolmanneksi suurin koulu. –Jo tämä riittää perusteluksi sille, että koulu vaatii hallinnollista aikaa paljon enemmän kuin mikään muu kaupunkimme yleisopetuksen alakoulu.
–Harjuntaustan koulussa on 70 oppilaspaikkaa, näistä 13 plus 3 (”EHA”) on pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvia vammaispotilaita, kehitysvammaisia 9, autisteja kaksi ja yksi vaikeasti dysfaattinen. Lisäksi on useita käytöshäiriöiden vuoksi erityisvaativia oppilaita, sekä oppilaita, joiden äidinkieli on muu kuin suomi neljä. Monimuotoinen erityisopetus edellyttääkin johdolta erityisopetuksen asiantuntemusta. Kun vaikeimmin vammaisten opetus siirretään Loviisaan tuo se valtavan lisähaasteen erityisopetuksen rehtorille.
Ilvetsalo-Koskinen myös huomautti, että rehtorin on hoidettava yhteydet mm. sosiaalitoimeen, sairaalakouluun, poliisiin, vammaispalveluun ja Rinnekotisäätiöön.

Kristillisdemokraattien Weckström myönsi Ilvetsalo-Koskisen esiin tuomat perustelut oikeiksi, mutta katsoi, että jos suomenkielisen erityisopetuksen rehtorin virka perustetaan, on vastaavanlainen virka perustettava myös ruotsinkieliselle puolelle. Weckström perusteli tarvetta kieliryhmien tasapuolisella kohtelulla ja sillä, että ruotsinkielisiä oppilaita on enemmän kuin suomenkielisiä.
–Muuten myös ruotsinkielinen erityisopetus kuuluisi suomenkieliselle rehtorille.
Weckström piti perusteltuna tuumaustauon ottamista, sillä suurimmat lakimuutokset tulevat koskemaan erityisopetusta.

Kokonaisselvityksen puuttuminen ihmetytti

Sekä määräaikaisuuden kannattajat että vastustajat ihmettelivät, miksi vuosi sitten päätettyä suomenkielisen koulukeskuksen kokonaisselvitystä ei ollut sivistyskeskuksessa saatu aikaan. Kokoomuksen Camilla Antas vaatikin, että seuraavalla kerralla selvitys on saatava ja se on tehtävä ajoissa. Perussuomalaisten Antti Väkevä ihmetteli, miksi valtuuston ilmaisemasta tahtotilasta ei välitetty.
Antas sai tukea Åminnelta.
–Sivistyskeskus edellytti jo vuosi sitten itseltään, että suomalaisen koulukeskuksen johtajuusasiat selvitetään. Kukaan tässä salissa ei tiedä, miksi selvitystä ei ole tehty. Nyt olisi helpompi tehdä päätöstä, jos selvitys olisi olemassa.
Lindell perusteli puolestaan, että oli selvitystä tai ei, rehtorille on tarvetta.

Kokoomuksen Pauli Kopiloff ihmetteli, miksi taas ollaan tilanteessa, jossa päätöksentekoon tulevien asioiden huono virkamiesvalmistelu aiheuttaa valtuustossa tunnekuohuja.
–Kaleva ja [sivistyskeskuksen johtaja] Thomas Grönholm ovat vastuussa siitä, että selvitystä ei ole tehty.
Valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas (r.) asettui virkamiesten tueksi toteamalla, että ”tilanne on mikä on ja lopetetaan puheet”. Kopiloff puolestaan kimpaantui ja katsoi kaupunginjohtajan ja hallintojohtaja Christoffer Masarin naureskelevan valtuutetuille. Kaleva piti tulkintaa outona ja sanoi, ettei kaupunginjohtaja voi toimia alaistensa ”päällystakkina” katsomassa, että työt tulevat tehdyiksi.

Henkilöstön poissaolot kuin teollisuudessa

Myös henkilöstöraportti sai aikaan keskustelua. Valtuutetut olivat huolissaan kaupungin työntekijöiden sairauspoissaoloista. Sdp:n Kalevi Lappalainen oli huolissaan poissaolojen määrästä ja työtapaturmien määrän lisääntymisestä. Hän edellytti toimenpiteitä.
–Onko eri työtehtävistä tehty riskiarvioinnit?
Kokoomuksen Camilla Antas oli löytänyt tuekseen tilastoja: Loviisassa sairauspoissaoloja on 12,7 päivää vuodessa, kun maan keskiarvo on 8,4 päivää vuodessa. Kaupunginjohtajan mukaan Loviisassa luku on sama kuin keskimäärin teollisuudessa.

–Kunnissa poissaolot vaihtelevat 10-15 päivän välillä vuodessa. Vt. tekninen johtaja Markus Lindroos kertoi, että varsinkin teknistä sektoria rasittavat ylityöt syntyvät lähinnä talopuolen päivystyksistä sekä talviajan sääpäivystyksestä lumenauraukseen liittyen.
Työtapaturmia sattuu eniten siivoojille ja maatalouslomittajille. Bosse Lindfors (sd.) kertoi saaneensa yhteydenottoja, joiden mukaan työterveyshuolto tarjoaa lähinnä pitkiä sairauslomia ja kipulääkitystä, mutta ”eteenpäin ei lähetetä”.
–Fysioterapiaan on pitkät jonot.
Kaleva totesi, että Mediverkolta hankittavalta työterveyshuollolta on edellytettävä toimintaa, joka ”sopii meille”. Perusturvajohtaja Sten Frondén totesi työterveyshuollon resurssit niukoiksi henkilöstön vaihtuvuudesta johtuen.

–Työterveyshuolto on suurten haasteiden edessä. Vaihtelu eri pisteissä on suurta ja työterveyshuolto on selvittänyt asiaa ansiokkaasti.
Luottamustehtävästään elinkeino- ja kehittämisjaoston varajäsenyydestä eroa hakeneen Jan van den Wildenbergin (kok.) tilalle valittiin Juha Karvonen.

Lisäksi valtuusto päätti perustaa ja julistaa haettavaksi kaupungingeodeetin viran sekä julistaa haettavaksi teknisen johtajan viran. Samalla rakennuspäällikön virka lakkautettiin.
Metsästrategia hyväksyttiin, mutta siihen tuli jonkin verran teknisiä ja muita muutoksia. Strategia hyväksyttiin muutaman äänestyksen jälkeen. Muutosesityksiä tehtiin neljä, joista viimeinen, Ilvetsalo-Koskisen tekemä muutosesitys voitti äänin 22-37. Talousmetsissä reittien varrelle jätetään, eikä pyritään jättämään, riittävät suojakaistaleet.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI