|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Porvoon sairaalaan halutaan lisää synnyttäjiä
05.04.2011Porvoon sairaalalla on potentiaalia nostaa vuosittaisten synnytysten määrä nykyisestä 850:stä 1.500:een. Sairaalassa onkin käynnistynyt kaksivuotinen PLUS-projekti, jonka tarkoituksena on tehdä sairaala tunnetuksi hyvänä ja turvallisena synnytyspaikkana. Uusia synnyttäjiä voitaisiin houkutella vaikkapa oman synnytyssairaalansa menettäneeltä Tammisaaren seudulta ja syksyllä remonttiin menevältä Naistenklinikalta.

PLUS –projektilla (Porvoon Lapsiystävällinen ja Uusiutuva Synnytystoiminta) on kaksi tavoitetta: parantaa palvelun laatua edelleen ja markkinoida sairaalaa.
–Porvoon sairaala on jo nyt yksi maan parhaista täyden palvelun synnytyssairaaloista. Haluamme olla vieläkin parempi ja siksi toimintaa kehitetään jatkuvasti, toteaa sairaalan lautakunnan puheenjohtaja Risto Anttonen.
Hän jatkaa, että lähitulevaisuudessa synnytyssairaaloiden vaatimukset tiukkenevat. Toiminnan laajuuteen ja laatuun kiinnitetään yhä enemmän huomiota niin sosiaali- ja terveysministeriössä kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissäkin.
–Porvoon sairaalan synnytystoiminnan yllä ei ole uhkia, mutta haluamme varautua ajoissa tiukempiin kriteereihin ja olla näin valmiina kun tilanne ajankohtaistuu.
Projektin myötä Porvoon sairaala lähtee tavoittelemaan Baby Friendly Hospital –sertifikaattia. Hakuprojekti on käynnistetty ja tavoitteena on olla vuonna 2013 yksi Suomen harvoista WHO:n sertifikaatin sairaaloista. Suomessa on 31 synnytyssairaalaa, joista neljällä on sertifikaatti.
–Vauvamyönteisyys –ohjelman tavoitteena on muun muassa parantaa imetysohjausta sairaalassa. Lisäksi kaikille Porvoon sairaanhoitoalueen kuntien ensisynnyttäjille tarjotaan sairaalan puolesta synnytysvalmennusta ensi syksystä lähtien, kertoo osastonhoitaja Heli Hämäläinen.
Uutta on myös se, että kaikille sairaanhoitoalueen kunnille nimetään oma kummikätilö.
Projekti tähtää myös turvallisuuden jatkuvaan nostoon.
–Neuvolat ja äitiyspoliklinikka tunnistavat riskisynnyttäjät ajoissa ja ohjaavat heidät oikeaan sairaalaan jatkohoitoon, sanoo ylilääkäri Henrikka Aito.
Synnytyksissä kätilön apuna on sairaalassa päivystävä synnytyslääkäri. Lastenlääkäri saadaan tarvittaessa paikalle alle puolessa tunnissa. Myös anestesialääkäri päivystää sairaalassa. –Leikkaustiimi saadaan kokoon maksimissaan 20 minuutissa. Käytännössä kiireellinen keisarileikkaus, hätäsektio, alkaa kymmenessä minuutissa, toteaa Aito.
Sairaala on valmistautunut hänen mukaansa hyvin myös synnyttäjien ja vastasyntyneiden seurantaan.
–Laboratorio on aina käytettävissä. Vastasyntyneiden elvytystä ja virvoittelua harjoitellaan viikoittain. Sairaalassa on tehovalvontaosasto vakavien tilanteiden hoitoon sekä vauvojen siirtovalmius tarvittaessa tehohoitoon lähinnä LNS:ään eli lasten ja nuorten sairaalaan.
Porvoon sairaalan täyden palvelun paketin kehittäminen jatkuu niin, että synnyttäjille voidaan tarjota monipuolinen palveluskaala. Siihen kuuluvat ultraäänipalvelut, synnytysvalmennus, tarvittaessa synnytyspelkopoliklinikka, diabetespoliklinikka, synnytysallas, akupunktio ja muut pehmeät hoitokäytännöt, anestesia- ja lastenlääkäripäivystys, perhehuone, lastenosasto, seksuaalineuvonta sekä lastenpsykiatrian vauvaperhetyöskentely.

Mikä vaikuttaa synnytyssairaalan valintaan?

Projektin puitteissa toteutetaan myös kyselytutkimus.
–Siinä tiedustellaan mitkä seikat vaikuttavat synnytyssairaalan valintaan. Vaikuttaako päätöksentekoon ystäväpiiri, neuvola tai jokin muu asia, kertoo Hämäläinen kyselyn sisällöstä.
Jos kyselyyn vastaava on synnyttänyt Porvoossa, tiedustellaan häneltä millaisena hän tapahtuman koki. Näin pyritään asiakastyytyväisyyden ja hoidon laadun parantamiseen. Kyselyn kohderyhmän laajuus ei ole vielä varmistunut, mutta todennäköisesti se kattaa kaikki sairaanhoitoalueen kunnat. Kyselyn saavat noin 6-12 kuukautta sitten synnyttäneet. Kysely toteutetaan syksyllä ja sen tekevät Porvoon Laurean opiskelijat opinnäytetyönä.

Markkinointia ”omille” ja naapureille

Jotta Porvoon sairaala saisi lisää synnyttäjiä, ryhdytään PLUS-projektin puitteissa myös markkinointiin. Yhtenä päämääränä on saada alueen omien kuntien synnyttäjät Porvooseen. Heistä noin 80 prosenttia Porvoon jo valitseekin.
–Monissa kunnissa prosentti on noin 90, mutta Sipoossa se on vain 50 ja Pornaisissa 70, mainitsee Anttonen ja lisää, että huomiota tullaan kiinnittämään näihin ”alhaisen markkinaosuuden” kuntiin.
Sairaalaa tarjotaan myös kaksikieliselle Tammisaaren seudulle, jonka oma synnytyssairaala lakkautettiin. Porvoossa on valmiudet palvella myös ruotsin kielellä.
Porvoo voisi Anttosen mielestä ottaa myös osan Naistenklinikan kuormasta.
–Naistenklinikka menee syksyllä kahdeksi vuodeksi remonttiin. Siellä on vuosittain 5.000 synnytystä, mutta remontin aikana määrä rajoittuu tuhanteen eli 4.000 on ohjattava muualle. Projektin myötä sairaalan verkkosivuja ja esitteitä uudistetaan yhdessä Haaga-Helian kanssa. Lisäksi järjestetään seminaareja ja jalkaudutaan alueen neuvoloihin.

Jasmina Jordas tyytyväinen Porvoon sairaalaan

Lapinjärveläinen Jasmina Jordas synnytti lauantaina toisen lapsensa, Alina-tyttären, Porvoon sairaalassa.
–Olen sairaalan tyytyväinen. Sain palvelua omalla äidinkielelläni ruotsilla ja se oli tärkeää. Voin suositella Porvoon sairaalaa muillekin, hän toteaa.
Myös Jordaksen esikoinen, nyt seitsenvuotias poika, syntyi aikoinaan Porvoon sairaalassa.
Lapinjärveläisistä ja loviisalaisista synnyttäjistä noin 90 prosenttia synnyttää Porvoossa. Osa loviisalaisista menee Kotkaan, mutta entistä useampi valitsee nykyisin Porvoon. Porvoon sairaalassa syntyi viime vuonna 116 uutta loviisalaista. Lapinjärveläisvauvoja siellä syntyi 23.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI