|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hilda Käkikosken koulu ja Porlammin koulu yhdistyvät
01.04.2011Lapinjärven Porlammin koulun 6-9 luokat ja Hilda Käkikosken koulu yhdistyvät yhtenäiskouluksi elokuussa. Suunnitelmat saivat lisävauhtia, kun Artjärvi irtisanoi koulusopimuksensa Lapinjärven kanssa.

-Siinä yhteydessä ryhdyimme pohtimaan, miten koulujamme voisi kehittää. Hilda Käkikosken koululla ja Porlammin koululla on jo entuudestaan tehty paljon yhteistyötä, joten tämä oli luonteva kehityssuunta, sanoo Lapinjärven sivistystoimenjohtaja Jaana Härmävaara.

Perusopetus yhdeksi kokonaisuudeksi

Jaana Härmävaara ei ole ensimmäistä kertaa uudistusta toteuttamassa.
-Olin muun muassa polkaisemassa käyntiin Inkeroisten yhtenäiskoulua.
Jo 1950-luvulla alkanut työ koulujärjestelmän kehittämiseksi tähtäsi yhtenäiskouluajatukseen perustuvaan peruskoulujärjestelmään. Tärkein päämäärä oli samanlaisten, yhtenäisten koulutusmahdollisuuksien takaaminen kaikille lapsille entisen kansa(lais)koulu-oppikoulu rinnakkaisjärjestelmän sijasta. ”Yhtenäiskoululla” oli tuolloin eri merkitys kuin mikä sillä tämän päivän yhtenäiskoulussa on. Nykyisin sillä tarkoitetaan kouluja, joissa ala- ja yläaste on hallinnollisesti ja pedagogisesti yhdistetty.
-Yhtenäiskoulussa raja ala- ja yläasteen välillä häviää tai ainakin madaltuu merkittävästi. Päätavoitteena on yhtenäinen oppimispolku esikoulusta yhdeksänteen luokkaan, ja jopa lukioon, Härmävaara selventää.
Ala- ja yläasteeseen jakautuva peruskoulujärjestelmä on ollut vallitseva käytäntö 1970-luvulta saakka. Siirtyminen ala-asteelta yläasteelle on usein merkinnyt suurta muutosta, jopa koulupaikkakunnan vaihtumista. Opettajat ja oppilaat ovat vaihtuneet, ja uuteen ympäristöön sopeutuminen osuu monilla voimakkaimpaan murrosiän vaiheeseen.
-Miksi tällainen muutos on ajoitettu pahimman myllerryksen keskelle? Jos vähänkään tuntee kehityspsykologiaa, tietää että esipuberteetti 11-12-vuotiaana on suuri taitekohta. Minä olen kyllä vankkumaton yhtenäiskoulun kannattaja, Härmävaara jatkaa.

Koulujen säilyminen ei ole itsestään selvää

1990-luvulta alkaen kunnilla on ollut mahdollisuus päättää alueensa koulutuksen järjestämisestä aiempaa vapaammin. Saman vuosikymmenen loppupuolelta alkaen johtoajatuksena on ollut peruskoulun yhtenäisyyden vahvistaminen.
-Muun muassa Steinerkoulut ovat yhtenäiskouluja, joissa on tavoitteena, että oppilailla olisi sama opettaja koko peruskoulun ajan.
Porlammin koulu ja Hilda Käkikosken koulu sijaitsevat vierekkäisissä rakennuksissa ja opettajat ja oppilaat ovat aina olleet tuttuja toisilleen.
-Oppilaat ruokailevat samassa paikassa ja käyttävät muitakin yhteisiä tiloja. Myös osa opettajista opettaa molemmissa kouluissa jo nyt.
Koulujen yhdistämistä on pohdittu työryhmässä kuluneen lukuvuoden aikana. Yksi tärkeä tavoite on myös sekä Porlammin koulun että Hilda Käkikosken koulun toimintaedellytysten turvaaminen tulevaisuudessakin.
-On ymmärrettävä se, että koulujen säilymisen eteen täytyy tehdä töitä. Sitäkin on mietittävä, voitaisiinko samat asiat hoitaa pienemmin resurssein, kun kouluilla olisi yhteinen hallinto, Härmävaara pohtii.

Muutoksia muokataan vähitellen

Nykyisen perusopetuslain mukaan oppilaita ei saa jakaa tasoryhmiin, vaan eriyttämisen on tapahduttava ryhmän sisällä.
-Tämä varmasti saa monen vanhemman karvat nousemaan pystyyn, mutta mielestäni yhdistäminen antaisi mahdollisuudet myös nykyistä laajempaan tason mukaiseen opetukseen. Härmävaara ei pidä mahdottomana sitäkään, että Porlammin yhtenäiskouluun tulisi uusia oppilaita myös viidenneltä ja kuudennelta luokalta.
-Siirtyminen uuteen kouluun olisi helpompaa neljännen luokan jälkeen, kun on vielä meneillään latentimpi kehitysvaihe. Porlammin koulun virkaa tekevänä rehtorina työskentelevä Päivi Virén ei vielä osannut ottaa kantaa tuleviin muutoksiin.
-Kaikki on vielä niin auki, pitäisi pohtia tarkemmin mitä kaikkea muutos tuo tullessaan.
Härmävaaran mukaan kouluilla ei tarvitse huolestua. -Käkikosken koulukin voi tuoda mukanaan ne asiat, joita Käkikosken koululla on pidetty tärkeinä, ja vaikuttaa niissä yhdeksänteen luokkaan saakka.
Sivistyslautakunta, koulujen johtokunnat ja rehtorit kokoontuvat 20.4. pohtimaan yhdistymisen toteuttamistoimenpiteitä.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI