|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa pakkofuusioi Lapinjärven
01.04.2011Loviisan kaupunki on ryhtynyt poikkeuksellisiin pakkotoimiin liittääkseen Lapinjärven kunnan väkisin osaksi Suur-Loviisaa. Loviisan kaupungin 12 virkamiehen ryhmä ilmestyi eilen iltapäivällä kehitysjohtaja Risto Niemisen johdolla Lapinjärven kunnantalolle, ja aloitti liitostoimet. Eilisen aikana Lapinjärven kunnantalon seinästä irrotettiin Lapinjärven vaakuna ja tilalle kiinnitettiin Loviisan vaakuna. Lisäksi kunnantalon lipputankoon nostettiin Loviisan vaakunalippu. Myös kunnan tietokoneverkko yhdistettiin Loviisan verkkoon. Vaakunan vaihdon yhteydessä kunnantalon pihalla käytiin pieni käsirysy, kun Lapinjärven itsenäisyyden kannattajat ottivat yhteen pakkoliitosta avustaneiden lapinjärveläisten kanssa.

-Muuten Lapinjärven haltuunotto on sujunut rauhanomaisesti eikä suurempia levottomuuksia ole ilmaantunut. Vain pieni, äänekäs vähemmistö on ollut fuusiota vastaan. Pakkoliitos ei vaikuta lapinjärveläisten arkeen millään tavalla. Vain kunnan nimi muuttuu Loviisaksi, Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva rauhoitteli.

Avunpyyntö eteläisiltä kyliltä

Kalevan mukaan poikkeukselliseen pakkoliitokseen päätettiin turvautua sen jälkeen, kun kuntien neuvottelut terveys- ja kouluyhteistyöstä olivat päättyneet tuloksettomina ja Lapinjärven eteläisten kylien asukkaat olivat pyytäneet Loviisalta apua kaksikielisten palveluiden turvaamiseksi. Kuntajakolain poikkeuspykälän nojalla toteutettuun pakkoliitokseen saatiin sekä Kuntaliiton että sisäasianministeriön suostumus.
-Tilanne oli kiusallinen, emmekä voineet katsoa vain sivusta lapinjärveläisten ahdinkoa. Kuntalain mukaan kunnanvaltuusto ja –hallitus voidaan kuntalaiskokouksen päätöksellä hajottaa, ja järjestää uudet vaalit.
Kokouksesta ilmoitettiin Loviisan ja Lapinjärven internetsivuilla, ja kuntalaiskokoukseen saapui 14 kuntalaista, jotka olivat yksimielisesti valtuuston ja hallituksen erottamisen kannalla.
-Ylimääräiset kunnallisvaalit on tarkoitus on järjestää Lapinjärvellä jo toukokuussa, jonka jälkeen valtuusto voi itse esittää vapaaehtoisen liitoshakemuksen Loviisalle, kommentoi Kaleva Loviisan Sanomille.

Kimonkylässä ja Porlammilla tyrmistyttiin

Lapinjärven pohjoisissa ja itäisissä kylissä Loviisan tekemä pakkoliitos on otettu tyrmistyneinä vastaan.
-Tällainen pakkoliitos ja kunnantalon valtaus on perustuslain vastainen, emmekä tule sitä hyväksymään. Lapinjärveä ei voi liittää Loviisaan ilman lapinjärveläisten suostumusta, totesi kunnantalon pihalla käsirysyyn osallistunut valtuutettu Pekka Puranen. Hänen mukaansa ainakin Kimonkylässä ja Porlammilla ollaan kokoamassa väkeä kunnantalon palauttamiseksi lapinjärveläisille.
Kimonkyläläisiä kutsutaan tänään kello 18 nuorisoseurantalo Valolle. Porlammilaiset kokoontuvat samaan aikaan Käkikosken koululla, josta kyläläiset kuljetetaan kunnantalolle mielenosoitukseen.
Lapinjärven kunnanhallitus pitää tänään iltapäivällä ylimääräisen kokouksen Käkikosken koululla, jonka jälkeen kunnanhallitukselle uskolliset turvallisuusjoukot; Jouko Villikka ja Jouko Toropainen siirtyvät neuvotteluasemiin ravintola Hanhen alueelle.

Itsenäisyysmielenosoitus tänäiltana

-Kutsumme kaikkia itsenäisyyttä kannattavia lapinjärveläisiä tänään kello 18 kunnantalolle mielenosoitukseen, jossa tuomitaan Loviisan törkeä pakkoliitoshanke. Kunnantalo pyritään ottamaan takaisin rauhanomaisesti, ei väkivallalla, vaan väkijuomalla, jota on varattu riittävästi kireän tunnelman laukaisemiseksi, sanoi kimonkyläläinen Veijo Peltonen.
-Jokainen ottakoon mukaan kaksi kattilan kantta, joilla saadaan mielenosoitukseen ääntä ja räminää. Puukot ja puntarit sekä muut teräaseet on jätettävä kotiin, Peltonen vetosi.

Orimattilan Sanomien tietojen mukaan myös joukko orimattilalaisia on osallistumassa Lapinjärven mielenosoitukseen. Apua on pyydetty myös Kouvolan kaappaaman Elimäen itsenäisyysmielisiltä. Myös Lapinjärven sivarikeskuksen odotetaan lähettävän oman spontaaneihin mielenosoituksiin koulutetun iskuryhmänsä paikalle.

Myös Vastila ja Haavisto halutaan takaisin

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kehottaa lapinjärveläisiä pysymään rauhallisina ja jäämään pois mielenosoituksesta. Hän muistuttaa, ettei mielenosoitukseen ole lupaa.
-Mielenosoitus on myös täysin turha, sillä Lapinjärven ja Loviisan yhdistyminen on väistämätöntä. Ei ole mitään syytä hysteriaan. Liitoksen pitkittäminen vain pahentaa tilannetta.
-Asukasluvultaan riittävän suuri Loviisa on kaikkien yhteinen etu. Seuraavassa vaiheessa lähetämme joukkojamme ottamaan haltuun Sudeetti-Loviisan alueet eli kaksikieliset kylät Myrskylästä sekä palauttamaan myös Pyhtäälle menetetyt Vastilan ja Haaviston kylät takaisin Loviisalle. Vastilan hännän luovuttaminen Pyhtäälle oli iso virhe, jyrisi Olavi Kaleva.

Vastilalaiset aikovat osallistua Lapinjärven mielenosoitukseen, jota varten he ovat sanoittaneet kannustuslaulun:
”Kaleva se leipoi suuren taikinan, suolaksi hän aikoi pienen Vastilan. Ai, ai Olavi turha on sun toiveesi, Vastila on jo vapaana Loviisan vallasta.”

Suur-Loviisan paraati torilla

Loviisan kaupunki järjestää Suur-Loviisan laajenemisen kunniaksi tänään Loviisan torilla ”Ystävyys, yhteistyö ja avunanto” –tapahtuman, jossa kaupunginhallitus esittelee Uuden Loviisan saavutuksia kello 18.00 alkaen. Kello 18.05 ohjelmassa on kaksikielinen rukoushetki Loviisa 3:n puolesta. Tapahtuman päättää Raatihuoneen edustalla tapahtuva Loviisan kaupungin virkamiesten ohimarssi, jonka arvellaan kestävän runsaat 2 tuntia. Gislomin martat tarjoavat torilla suolattua silliä ja palan painikkeeksi Myrskylän vesijohtovettä päälle.

”Pakkoliitospäätös hyvitys Loviisalle

Sisäasiainministeri Kari Häkämies antoi torstaina Loviisalle luvan ottaa haltuunsa Lapinjärven kunnan toiminnot. Hän piti ratkaisua valitettavana poikkeustapauksena, johon oli pakko turvautua Loviisan kaupungin nopeasti heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Hänen mukaansa pakkoliitos on harvinainen, mutta ei ainutlaatuinen. Vastaava kuntakaappaus tapahtui, kun osa Sipoosta liitettiin Helsinkiin.
Loviisan ja Lapinjärven pakkoliitoksesta sovittiin hallituksen iltakoulussa sen jälkeen, kun hallitus oli päättänyt hylätä Fortumin lupahakemuksen Loviisa 3:sta.
-Hallitus oli yksimielinen, että menetys piti hyvittää jotenkin Loviisalle. Kun Loviisa ei saanut ydinfissiota, esitimme sen korvikkeeksi kuntafuusiota Lapinjärven kanssa, Hakamies kertoi. (HA)

(Lisäys 3.4.2011: Tämä uutinen julkaistiin aprillipäivänä 2011)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI