|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)
HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä ? johto ja lainvalmistelu ?täysin hukassa? (22.11.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Isot miehet painostaneet vanhuksia antamaan rahaa”
29.03.2011Loviisan K-Supermarketissa ei riemuita suunnitelmista ryhtyä majoittamaan romanilaisia kerjäläisiä Loviisan länsiosissa Liljendalin Syväpurossa. K-Kauppias Marko Kindstedtin mukaan romanilaiskerjäläiset ilmestyivät jälleen runsas viikko sitten kaupan alueelle, ja ryhtyivät ahdistelemaan asiakkaita. Kerjäläisistä ja kaupustelijoista on muodostunut jo iso riesa keskustan kauppaliikkeille.

-Viime viikolla neljä isoa miestä oli kaupan edustalla, ja pysäyttelivät vanhuksia ja pyysivät ruokaa tai rahaa. Yksi miehistä otti vanhusta olkapäästä kiinni ”muka hellävaraisesti”, ja näytti jotakin lappua. Se voi olla aika pelottava tilanne vanhukselle, Marko Kindstedt kertoi.
K-kauppias näki ikkunasta tilanteen ja meni pihalle. Samaan aikaan hän näki toisen vanhuksen kulkevan ruokakassin kanssa pysähtymättä ohi romaniseurueen.
-Kun vanhus ”ei tarttunut syöttiin”, yksi miehistä lähti seuraamaan häntä, ja minäkin läksin perään katsomaan mitä tapahtuu. Kun mies jatkoi vanhuksen seuraamista, soitin poliisit paikalle. Ei minulla ole mitään näitä romanialaisia vastaan, mutta en hyväksy heidän käyttäytymistään, Kindstedt sanoi.
-Vanhemmat ihmiset oikeasti pelkäävät niitä (kerjäläisiä). Ovat isoja ja röyhkeitä. Meille on tärkeää, että asiakkaat ja henkilökunta kokevat, että kaupassa on turvallista olla, painotti Kindstedt.

Huijausta kiikarikaupoilla

K-kauppiaan mukaan romanialaisten liikkuminen aiheuttaa ylimääräistä työtä ja pelkoja kaupan henkilökunnalle.
-En ole rasisti, mutta tässä on niin isot kulttuurierot suomalaisten ja heidän välillä, että törmäyksiä sattuu. Viime viikolla asiakas tuli kertomaan, että neljän romanimiehen ryhmä availee elintarvikepakkauksia. Menin paikalle, jolloin miehet sanoivat, että haluaisivat ostaa vain osan pakkauksen sisällöstä, Kindstedt kertoi. Hänen mukaansa miehet myös virtsasivat surutta parkkipaikan nurkalle. Lisäksi neljän miehen seurue tunkeutui K-Supermarketin aidatulle sisäpihalle ja siellä olleeseen roskasäiliöön.
-Kaksi penkoi säiliötä ja kaksi oli aidalla vahdissa. Auto odotti parkkihallin rampilla. Myöhemmin viikolla ulkomaalaisryhmä myi parkkipaikalla kiikareita, jotka aiemmin ovat paljastuneet huijaukseksi. En hyväksy minkäänlaista epämääräistä kaupustelua kaupan alueella, Kindsted sanoi. Kiikarihuijauksessa ostajalle näytetään kallista ja laadukasta kiikaria, jonka hinta on 50 euroa. Kaupan synnyttyä ostajalle annetaan avaamaton kiikaripakkaus, jonka sisällä onkin muutaman euron lelukiikari.

”Uhkaava kerjääminen kiellettyä”

Rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoi, ettei romanialaisista ole tähän mennessä tehty varsinaisia rikosilmoituksia Loviisan suunnasta. Ilmoitukset on hoidettu normaaleina hälytystehtävinä, jotka eivät ole johtaneet rikosilmoituksiin.
-Painostavassa ja uhkaavassa kerjäämisessä liikutaan siinä lain rajamailla. Järjestyslaissa on pykälät, jotka mahdollistavat puuttumisen yleistä järjestystä tai turvallisuuden tunnetta uhkaaviin tilanteisiin, Malmberg sanoi. Hän yllättyi tiedosta, että romanialaiset ovat ilmestyneet jo nyt Loviisakin katukuvaan. -Arvelin, että heitä tulee vasta myöhemmin keväällä. Toivotaan, ettei tilanne Loviisassa mene pahemmaksi. On myös muistettava, etteivät kaikki romanialaisetkaan ole rosvoja, vaikka jotkut heistä syyllistyvät rikoksiin. Kenenkään ei pidä rasismiin ryhtyä. Osa lähtee Romaniasta köyhyyttä pakoon, ja vain osa syyllistyy täällä rikoksiin, Malmberg muistutti.

Romanian romaneja Liljendaliin?

Syväpuro-yhteisö tarjosi perjantaina romanikerjäläisille majapaikkaa. Alkoholistien tukiyhteisössä voisi nykyisen toiminnan kesällä päätyttyä majoittua noin 60-70 romania. Ylelle asiasta puhunut Mauri Poikeljärvi täsmentää tarjonneensa tyhjilleen jääviä tiloja, ei enää itseään. Mitään henkilökohtaista bisnestä hän ei ollut rakentamassa.
- Täällä on loistavat tilat, jotka jäävät tyhjilleen kesällä. Tarjosin vain tilaa, en itseäni. Omalta osaltani tämä on tässä.
Romanien luonne ”kulkijakansana” on Poikeljärvelle tuttu, mutta uskoo että he sopeutuisivat Liljendalin maalaismaisemiin. Joka tapauksessa tämä ratkaisu olisi hänestä parempi kuin kylmä lumihanki. Hän kertoo myös tottuneensa siihen, että kaikkia ihmisiä autetaan ihonväriin tai rotuun katsomatta. Myös Syväpuron tiloihin hän olisi toivonut jäävän jonkinlaista elämää.
- Yksittäinenkin ihminen voi auttaa. Tässä on saatu sitä mitä tilattiin, EU toi vapaan liikkuvuuden. Ei ole ihme, että he tulevat tänne etsimään parempaa elämää, lähtihän meiltäkin paljon väkeä aikanaan Ruotsiin.
Poikeljärvi kertoo olevansa katkera ja pettynyt valtion uusiin vaatimuksiin korkeakoulutetusta johtajasta ja katsoo, että omaa 30 vuoden kokemusta ei arvosteta. Kuudelta työntekijältä menee työpaikka yhteisön sulkiessa ovet.
- En olisi uskonut, että tällainen palkinto tulee elämäntyöstä, pohtii Poikeljärvi.
Asukkaita on vielä kymmenkunta. Poikeljärvi ei halunnut laittaa heitä talvella pois, vaan päätti jatkaa kesään.
Kiinteistö on Poikeljärven, ja hän laittaa sen mahdollisesti myyntiin toiminnan lakattua. Itse hän on kaavailee olevansa seuraavana talvena jo pois maasta, sen verran loukkaantunut hän on kohteluunsa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI