|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan arkkitehtoninen historia puhutti kirjakahvilassa
22.03.2011Mikko Teerenhovi kertoi lauantaina kirjakahvilassa syksyllä julkaistusta Loviisan arkkitehtonista historiaa käsittelevästä teoksestaan ”Loviisa-pienen kaupungin suuri menneisyys”. Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen projekti eteni monen mielenkiintoisen sattuman kautta onnelliseen päätökseen.

Tekijä löytyi kuin kadonnut prinssi sadussa

Vuonna 2009 WWP:n teemana oli venäläinen Loviisa. Maria Schulgin otti tuolloin tehtäväkseen jäljittää torin laidan kauppiaspalatsien historiaa, mutta mistään ei tahtonut löytyä tietoa valtavaa omaisuutta hallinneesta Terechoffien suvusta. Tuula Félin oli alkanut harrastaa sukututkimusta, ja ryhtyi selvittämään asiaa. Taiteilija Kai Nissisen kautta Félin kuuli Mariannesta, Nissisen entisestä naisystävästä, että tämä olisi sukua Terechoffeille.
-Marianne oli selvittänyt sukunsa historiaa, ja näin Tuula sai yhteyden Mikko Teerenhoviin. Mikko tuli käymään Loviisassa, ja hänelle avautui sukunsa historia, Schulgin kertoo.
Myöhemmin Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike ryhtyi kehittelemään hanketta, jonka kautta voitaisiin tehdä perusteellinen selvitys Loviisan keskeisestä arkkitehtonisesta historiasta. He ottivat yhteyttä Aalto yliopistoon löytääkseen työhön sopivan opiskelijan. Sattumalta Mikko Teerenhovi oli arkkitehtiopiskelijana kyseisessä yliopistossa.
-Minulla oli alun perin tarkoitus tehdä lopputyöksi suunnittelutyö, mutta kun näin ilmoituksen tästä projektista, en voinut kieltäytyä siitä, koska se oli niin tärkeä osa omaa historiaani, Teerenhovi kertoo.

Teerenhovi löysi oman historiansa

Helsingin Puu-Käpylässä asuva Mikko Teerenhovi on muun muassa nykyisen Postin ja apteekin talon rakennuttaneiden Arseni ja Paul Tereschoffien jälkeläinen.
-Oma sukuhaarani on Arsenin ja Paulin veljestä Gabrielista lähtöisin. Gabriel Terechoff vaikutti 1800-luvulla erityisesti Haminassa.
Mikko Teerenhovi ei juuri tuntenut Loviisaa ennen diplomityöhön ryhtymistä.
-Oma kiinnostukseni Loviisaa kohtaan heräsi kun tutustuin suvustamme tehtyyn selvitykseen, jossa Loviisalla on keskeinen merkitys. Näin tässä hankkeessa mahdollisuuden tutustua lähemmin omaan sukuhistoriaani, Teerenhovi kertoo teoksensa esipuheessa.
Terechoffien kauppiassuvusta tuli merkittävä osa Loviisan kaupan ja teollistumisen historiaa 1800-luvun aikana. Terechoffien suku suomalaisti nimensä 1930-luvulla, mutta Loviisan ortodoksisella hautausmaalla on edelleen sukuhauta alkuperäisellä nimellä.

Osallisuus luo yhteenkuuluvuutta

Kirjakahvilan tilaisuudessa esiin nousi kaupunkilaisten osallisuuden tärkeys omassa asuinympäristössään.
-Asukkaan tulee kokea tulleensa nähdyksi ja kuulluksi, Teerenhovi sanoo.
Myös historian tuntemisella on suuria arvo, koska sen avulla voidaan ymmärtää miten ja miksi tähän on tultu.
-Kun Puu-Käpylään pystytettiin alueen historiasta kertovia tauluja, suhteeni paikkaan syveni merkittävästi, Teerenhovi sanoo.
Hän myös muistuttaa, että nykyiset kaavoitusprosessit mahdollistavat lähes kaikkien osallisuuden ympäristön kehittämisessä, ja jokainen voi esittää huomioita, muutoksia ja ideoita virkamiehille.

Historia tärkeä osa markkina-arvoa

Teeerenhovi keskittyy teoksessaan keskustan esplanadin ympäristöön, joka on valtakunnallisestikin määritelty merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Olennaista on kuitenkin Teerenhovin mukaan se, avautuuko tämä kaupunkilaisille ja kokevatko he sen suojelemisen arvoiseksi, sekä se, millaista elämäntapaa ja identiteettiä kaupungille ollaan luomassa ja kuuluuko siihen tärkeänä osana historiallinen rakennettu ympäristö.
-Mielestäni kuuluu, sillä se on markkinointikielellä Loviisan Unique selling point sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden näkökulmasta ja nimenomaan se taso, joka voi tarjota enemmän kosketuspintaa asukkaille.
Teerenhovi keskittyisi Loviisan rakennussuojelussa kolmeen tasoon. Nämä ovat viestittäminen kaupunkilaisille ympäristöstä ja sen rakentumisesta, kaupungin keskustan historiallisten kerrostumien korostaminen ja selkeyttäminen sekä uuden, ympäristöstä ponnistavan ylpeydenaiheen edistäminen kaupunkilaisten keskuudessa.

Pesulinjasto historiallisessa rakennuksessa!

Teerenhovin esittämistä konkreettisista toimenpiteistä tärkeimmät ovat informaation tarjoaminen kaupunkilaisille sijoittamalle puistoalueelle ympäristöstä kertovia opasteita, torialueen 1960-luvun jälkeisen kehityksen kriittinen arviointi sekä esplanadin tilallisen muodon eheyttäminen kohti alkuperäisiä suunnitelmia. Viimeksi mainitussa olennaista olisi erityisesti liikennejärjestelyjen selkiyttäminen siten, että esplanadin päätepiste selkiytyisi. Tässä suunnitelmassa nyt osittain liikenteeltä suljettu Brandensteininkadun loppupää tulisi saada tehokkaampaan käyttöön, kun esplanadin molemmin puolin liikenne olisi yksisuuntaista. Liikenne liikuntahallille ohjattaisiin eteläkautta, ja Bruhninpuisto voitaisiin yhdistää urheiluhallin ja koulun puistoalueisiin. Aivan ensimmäisenä toimenpiteenä yleisön kannatustakin nautti ehdotus istuttaa torin molempiin päätyihin puita ja penkkejä puiden katveeseen oleskelua varten.
-Tori on niin kuin monessa muussakin kaupungissa hieman liian suuri ja aukea ympäristöönsä nähden. Puut ja penkit lisäisivät viihtyisyyttä huomattavasti, Teerenhovi pohti.
Teerenhovin omat ”helmet” Loviisassa ovat apteekin talo, poliisitalo ja nykyisin Shellin autopesulana toimiva vanha tiilitalo.
-Aloittaisin poistamalla pesulinjaston rakennuksesta, Teerenhovi sanoi.
Teerenhovin teos luo erinomaisen pohjan tulevaisuuden kaupunkisuunnittelulle Loviisassa, sekä avannee vielä monia uusia ovia historiaankin.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI