|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Maakuntakaavan luonnos muuttaa taajamia kyliksi
11.03.2011Uudenmaan maakuntakaavan luonnos julkistettiin keskiviikkona. Loviisan seudulle luonnos esittää kaikkiaan kymmenen kylän poistamista kaavasta kokonaan ja neljän entisen taajamakeskuksen statuksen muuttamista kyliksi. Taajamista kyliksi muuttuvat Pernajan kirkonkylä, Liljendalin Sävträsk, Ruukki ja Isnäs. Poistuvia kyliä Loviisassa ovat Fasarby, Mickelspiltom, Eskilom, Vanhakylä, NOAK (eli Andersby, Skinnarby, Lapinkylä, Harsböle), Ruotsinkylä ja Kuninkaankylä sekä Lapinjärveltä Heikinkylä, Lindkoski ja Kimonkylä.

Kaavoituspäällikkö Oskari Orenius Uudenmaan liitosta lohduttaa “näivetyslistasta” huolestuneita kyläläisiä, ettei kylä poistu kuin kaavakartalta.
- Elämää on yllättävän paljon ilman maakuntakaavaakin. Huoleen ei mielestäni ole syytä, kyläläisten arki ei muutu, vaikkei kylää enää mainita maakuntakaavassa, Orenius luonnehtii.
Maakuntakaavan luonnos tulee nähtäville toukokuussa. Orenius toivoo, että luonnoksesta annettaisiin paljon palautetta. Hän huomauttaa, että jos esimerkiksi joku kyläyhteisö kokee, että heidän kylänsä täyttää hyvän elämän kriteerit tai kylä on maakunnallisesti tai valtakunnallisesti merkittävä, voi kylää esittää merkittäväksi maakuntakaavaan.
Hyvälle elämälle on Uudenmaan liitossa mietitty tietyt kriteerit. Kylässä on oltava vähintään 300 asukasta. Saaristo lasketaan lähes aina erikoistilanteeksi, joten siellä paljon pienempikin kylä voi olla merkittävä maakunnallisellakin tasolla tarkastellen. Kylän painoarvoa lisää myös esimerkiksi historiallisuus, eikä väkimäärä silloin ole määräävin tekijä. Kylä voi sijaita vaikkapa Kuninkaantien varrella tai sen historia voi ulottua keskiaikaan saakka.
- Lisäksi kylässä täytyy olla julkista liikennettä tai liittymämahdollisuus. Tämä on nykyisin merkittävä osa sujuvaa arkea.

“Lievekylät” aisoihin

Niin sanonut “lievekylät” halutaan maakuntakaavassa aisoihin. Lievekylällä tarkoitetaan lähellä olemassa olevaa taajamaa voimakkaasti kasvavaa kylää haja-asutusalueella. Esimerkiksi Porvoon Veckjärvi on kasvanut lievekyläksi, jonne nyt tosin on jo perusteltua suunnata myös kaavoitusta. Loviisasta lievekyläksi Orenius mainitsee Vanhakylän entisessä Pernajassa. Koskenkylä on alue, johon tulisi Vanhakylän sijaan suunnata kaavoituksellisin keinoin lisäkasvu ja sen myötä ohjata myös palveluja. Koskenkylään ei Porvoosta ulotu ns. julkisen liikenteen “laatukäytävää”, mikä on hyvän elämän kriteeri, mutta ehkä jatkossa näin käy.
Aluevarauskyliksi Itä-Uudenmaan kaavoissa merkityt Lapinjärven Porlammi ja Loviisan Kuggom merkitään Uudenmaan kaavoituspolitiikan mukaisesti kohteiksi.

Voimavarat entisen Loviisan alueelle

Näivetyslistakylien sijaan Orenius katsoo suuremman muutoksen tulevan entisiin taajamiin, jotka nyt muuttuvat kyliksi. Loviisassa näin käy Pernajan ja Liljendalin kirkonkylissä. Orenius luonnehtii voimavaroja suunnattavan maakuntakaavassa entisen Loviisan kaupungin alueelle. Hän kuitenkin tasoittaa toteamalla, että maakuntakaavassa viestitetään pitkän aikavälin keskittymistarvetta.
- Pitkän ajan viesti ei heti näy ja nyt nähdään vain kylien poistaminen, hän pohtii.
Vaikka maakuntakaava ei voi pysäyttää palvelujen siirtymistä pois, kuten esimerkiksi Loviisassa on käynyt verotoimiston ja käräjäoikeuden kanssa, voidaan kaavalla viestittää kunnan kaavapuolelle muuton keskittämisestä.
Maakuntakaavassa säilyy Loviisasta kaksi kylää, Härkäpää ja Laspelto ja Lapinjärveltä Pukaro. Laspelto sijaitsee Ahvenkoskella, lähellä Ruukin käännöstä. Vaikka paikalla ei nyt juuri mitään ole, on siinä linja-autopysäkki, eli yhdyskuntarakenteen kannalta tärkeäksi katsottava joukkoliikenneyhteys E18 –tiellä.
- Äkkiseltään voi tuntua hassulta, että näin pieni keskittymä merkitään maakuntakaavaan, mutta Laspellon sijainti on edullinen julkiseen liikenteeseen nähden.

430 000 uutta asukasta

Uudenmaan maakuntakaavaluonnoksessa suunnitellaan ensimmäistä kertaa Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakuntien vuoden vaihteessa yhdistynyttä aluetta kokonaisuuteena. Alueella asuu tällä hetkellä noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Kaavaluonnos mahdollistaisi 430 000 uutta asukasta seuraavan parin vuosikymmenen aikana.
Kasvava väestö ohjataan ensisijaisesti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen, junaratojen asemanseuduille sekä taajamiin hyvien linja-autoyhteyksien varrella.
Luonnoksessa otetaan esille myös mahdolliset uudet ratakäytävät ja niiden varrelle sijoittuvat uudet taajamat. Tässä vaihetta maakuntakaavaa esillä ovat kaikki mahdolliset Helsingistä itään suuntautuvat ratalinjaukset. Yksi ehdotus on uusi nopea Helsinki-Pietari –raideyhteyden linjaus.
Maakuntahallitus käsittelee kaavaluonnosta 14.3. Julkisesti esille luonnos tulee toukokuussa, jolloin siitä voi tehdä muistutuksia.

Maakuntakaavan pitäisi antaa välineitä kehittää tätäkin seutua

Lapinjärven kunnan kehittämispäällikkö Antti Vaittisen mukaan Uudenmaan maakuntakaavaluonnos antaa kovin vähän välineitä seudun kehittämiseen.
–Lapinjärvellä esimerkiksi kaikki kylät ovat merkittäviä. Kaavaluonnoksessa kylät on jaettu kolmeen eri sarjaan.
Kylästatuksen menettivät Kimonkylä, Heikinkylä ja Lapinkylä. Vaittisen mukaan maakuntakaava, jos se luonnoksen mukaisena hyväksytään, ei estä kuntia kehittämästä kyliään edelleen. Vaittisen mielestä kylästatuksen menettäminen vaikuttaa kuitenkin suhtautumiseen.
–Tässähän on maaseudun kehittämisestä kyse.
Toinen Lapinjärveä koskeva iso asia on kaupan suuryksiköiden rakentamisen salliminen. Lapinjärvellä Pukaron Paronin laajennus on pysähtynyt odottamaan maakuntakaavan valmistumista. Kauppakeskusten sijoittelua koskeva lainmuutos ratkeaa eduskunnassa lopullisesti ensi viikolla.
–Kaupan merkinnöistä ei päästy paljonkaan keskustelemaan. Nostimme voimakkaasti esiin Pukaron Paronia, mutta asiaan ei päästy kiinni.
Vaittiselle jäi tunne, että Uudenmaan liiton edustajat pyrkivät tyrehdyttämään keskustelun vedoten loppusuoralla olevaan lainvalmisteluun.
–Jotenkin tuntui, että keskustelua välteltiin.
Itäisestä rantaradasta keskusteltiin Vaittisen mukaan paljon. Siitäkään keskustelusta ei tuntunut jäävän paljon käteen.
–Minua on ärsyttänyt tämä muna vai kana –syndrooma: väestöpohja ei riitä ja ratainvestointeja tehdään valmiille keskittymille. Meillä olisi runsaasti kehityspotentiaalia, jos rata vain saataisiin.
Vaittisen mielestä rata-asiassa kaavan pitäisi olla kehittämisen väline.
–Eikä tehtäisi kuten nyt, että rata sinne missä nyt menee lujaa. Uudenmaan liiton edustajat lupasivat kuitenkin tulla keskustelemaan maakuntakaavan luonnoksesta kunnan- ja kaupunginhallitusten kanssa.
–Toivon todella että niin tapahtuu.

”Alasajolta tämä vaikuttaa”

–Jonkinlaista haja-asutusalueiden alasajoa tämä on, kommentoi maakuntakaavaluonnosta ruotsinkyläläinen Janne Pekkola.
Ruotsinkylä on yksi niistä kylistä, joilta kaavaluonnoksessa viedään kylästatus.
–Pyritään suurempiin yksiköihin. Ei edes toivota eikä rohkaista, että tänne joku muuttaisi asumaan. Palvelujen järjestäminen on toki helpompaa [suuremmissa yksiköissä] ja tämä antaa kunnille luvan priorisoida.
Pekkola on tutustunut kaavaluonnokseen ja ynnää, että kylän edellytykseksi on määritelty kolmisensataa asukasta sekä kahden kilometrin etäisyys kyläkeskuksesta. Hän laskeskelee, että Ruotsinkylässä on runsaat 200 asukasta.
–Alueellisesti tilanne on kuitenkin erilainen, kuin jos katsoo vain yhtä kylää.
Pekkolan mukaan Ruotsinkylän välittömässä läheisyydessä Teutjärven ympärillä asuu ainakin 700 ihmistä. Asutus menee yli Kouvolan kuntarajan, eli sen itäpuolella ovat lähimmät naapurit. Pekkola sanookin, että kylärajat ovat alueella teennäisiä ja niitä vielä rikkoo kuntaraja.
Pekkolan mukaan kyliltä on jo karsittu palveluja ja vauhti tuntuu vain kiihtyvän.
–Nyt maakuntakaava antaa siihen luvan.
Pekkola aprikoi, että jos kaavaluonnos toteutuu ehdotetusti, se antaa esimerkiksi kunnille välineet priorisoida, miten eri alueita kehitetään vai kehitetäänkö lainkaan.
–Haja-asutusalueilla asuville tämä on huonoa, kun vielä tehdään oikein luvalliseksi.
–Olemme täällä kaukana päätöksenteosta ja reuna-alueet käyvät päättäjille kasvottomiksi. Toivon ettei näin käy, vaikka alasajolta tämä nyt tuntuu.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI