|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuusto hyväksyi Harmaakallion ykkösvaiheen vaikkakin kompuroiden
11.03.2011Harmaakallion asuinalueen ykkösvaiheen kaava, kehitysyhtiön perustaminen ja kahden vesiosuuskunnan toimintarajojen lukkoon lyöminen puhuttivat loviisalaisvaltuutettuja keskiviikkoiltana.

Kehittämisyhtiön perustamisasia palautui jälleen kerran uuteen valmisteluun. Kehitysyhtiön perustamista on puitu pian vuoden ajan. Asia oli ensimmäistä kertaa esillä elinkeino- ja kehittämisjaostossa toukokuussa 2010.
Rkp:n Leena Lindfors esitti, että kehitysyhtiöasiaa ryhdytään valmistelemaan uudelleen kahden vaihtoehdon pohjalta: selvitettäväksi otetaan oman yhtiön perustaminen sekä jo olemassa olevien kehitysyhtiöiden arviointi. Tämä tarkoittaa käytännössä, että myös Porvoossa toimivan Posintran ja Kotkassa toimivan Cursorin palvelutarjonta tarkastellaan Loviisan tarpeiden kannalta. Selvityksen valmistumisen takaraja on toukokuun lopussa.
Valtuutetut tekivät palautuspäätöksen yksimielisesti, mutta sitä ennen Camilla Antas esitti kokoomusryhmän nimissä, että kaupunginhallitukselle annettaisiin tehtäväksi valmistella valtuustolle uusi esitys, jossa elinkeino- ja kehittämisyksikköä ohjaamaan perustetaan toimikunta, jossa on kehittämisjohtaja sekä kolme luottamushenkilöjäsentä. Toimikunnassa esittelijänä ja sihteerinä toimisi kehittämisjohtaja, jolle myönnetään esittelyoikeus myös kaupunginhallituksessa kehittämistoimen valmistelemissa asioissa. Kaupunginjohtajalla olisi toimikunnan kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. Muita osanottajia kokoukseen toimikunta kutsuisi harkintansa mukaan.
Äänestykseen kokoomuksen esitys ei kuitenkaan mennyt, vaan palautukseen päädyttiin yksimielisesti.
Valtuutetut sai elinkeinoyhtiön perustamisessa empivälle kannalle asiantuntijatapaaminen viime viikolla. Asiantuntijoiden viesti oli, että Loviisan ja Lapinjärven yhteinen kehitysyhtiö olisi liian pieni. Lapinjärven kunnanhallitus otti jo jokin aika sitten kielteisen kannan kehitysyhtiöön, mutta asia tullee vielä käsittelyyn Lapinjärven valtuustoon ensi keskiviikkona.

Harmaakallion alueelle lisää vaihtoehtoja

Harmaakallion ensimmäisen vaiheen kaava aiheutti puhetulvan, mutta lopulta vain rakennustapaohjeisiin tehtiin väljennys koskien käytettävissä olevia värivaihtoehtoja sekä kattomateriaaleja. Petra Paakkasen (r.) tekemä esitys väljennyksistä voitti äänin 25-34.
Sen sijaan Janne Länsipuron (vihr.) esitys lisäyksestä, jossa suoran sähkölämmityksen käyttö pääasiallisena lämmitysmuotona olisi rajattu pois, kaatui äänin 50-9.
Kaava sai sekä kiitosta että arvostelua osakseen. Muun muassa Asko Vilamaa (kesk.) piti kaavan etenemistä hyvänä asiana, mutta hän ihmetteli talojen yhdeksän metrin runkosyvyyttä, jota hän piti liian kapeana.
Kokoomuksen varavaltuutettu Pauli Kopiloff arvosteli omassa polveilevassa puheenvuorossaan koko kaavan valmistelua sekavaksi. Perussuomalaisten Kimmo Nykänen olisi puolestaan halunnut siirtää jätevesipumppuasemaa kauemmaksi tonteista.
Vt. kaupunginarkkitehti Anneli Naukkarinen totesi, että pumppuaseman paikan muuttaminen aloittaisi koko kaavakierroksen lähes alusta, jolloin kaavan voimaantulo voisi viedä vielä puolikin vuotta. Naukkarisen mukaan myöhemmin tehtävä kaavamuutos pumppaamon suhteen olisi nopeampi vaihtoehto. Myös hallintojohtaja Christoffer Masar totesi, että käytännössä muutos pumpun sijaintiin tarkoittaisi koko kaavan palauttamista uuteen valmisteluun.

Vesiosuuskuntarajoista äänestyksiä

Mickelspiltomin vesiosuuskunnan toiminta-alueen rajat hyväksyttiin kahden äänestyksen jälkeen.
Kokoomus ehdotti Camilla Antaksen pitämässä puheenvuorossa, että Mickelspiltomin vesiosuuskunnan toiminta-alue palautettaisiin uuteen valmisteluun. Palautusta kannatti myös Kim Wahlroos (r.), joka Sarvisalo-Kabböle-Rönnäsin vesiosuuskunnan jäsenenä ei voinut hyväksyä sitä, että toimintarajojen hyväksymisen jälkeen kaikkien sen sisäpuolella olevien kiinteistöjen pitäisi liittyä vesiosuuskuntaan.
Mikael Karlsson (r.) huomautti, että Loviisassa on jo kahdeksan vesiosuuskuntaa, joiden toimintarajat on lyöty lukkoon.
Länsipuron mukaan palautuksella haetaan päätöstä, ettei verkostoon ole pakko liittyä. Hänen mielestään vesiosuuskuntien rajojen perimmäisenä tarkoituksena on estää hillitsemätön rakentaminen haja-asutusalueilla.
Keskustelu koski käytännössä nk. eteläistä kolmioita, jossa on seitsemän kiinteistöä. Niiden omistajista vain yksi oli halukas liittymään vesiosuuskuntaan, muut vastustivat. Antas sanoi, että hänellä on valtuustolle 6.3. jätetty kolmen talouden tekemä vetoomus Mickelspiltomin vesiosuuskunnan toiminta-alueen rajauksen muuttamiseksi, koska he jo kuuluvat kaupungin vesijohtoverkkoon, eivätkä he mielestään ole saaneet asiasta riittävästi tietoa.
–Vetoomus on minulla ja jätän sen sihteerille pöytäkirjan liitteeksi, Antas sanoi.
Palautusesitys kaatui äänin 41-16. Tyhjää äänesti kaksi.
Keskustelun jatkuessa Ismo Kokko (kok.) kertoi, että Mickelspiltomin vesiosuuskunnan ehdotuksessa eteläinen kolmio kiinteistöineen oli jätetty toiminta-alueen ulkopuolelle. Kolmio oli otettu Kokon mukaan alueeseen rakennus- ja ympäristölautakunnassa.
–Ja tekninen lautakunta meni lankaan.
Kokko on teknisen lautakunnan puheenjohtaja. Vesiosuuskunnan toimintarajojen ulkopuolella kiinteistöjen jätevesien käsittelyvelvoitteet ovat lievemmät kuin toiminta-alueen sisällä. Kolmion kiinteistöt kuuluvat kaupungin vesiliikelaitoksen vesijohtoverkostoon, mutta eivät jätevesiverkostoon. Kunnan runkoviemärijohtoon taloista on liljendalilaisen Jens Rinteen (sd.) mukaan noin 600 metriä.
Petra Paakkanen esitti Tom Liljestrandin kannattamana, että kolmion kiinteistöt, jos niiden omistajat anovat poikkeuslupaa, velvoitettaisiin liittymään vesiliikelaitoksen verkostoon. Myös Länsipuro kannatti Paakkasen esitystä sillä perusteella, että kiinteistöt sijaitsevat lähellä Koskenkylänjokea.
Nykänen kannatti Kokon esitystä kolmion rajaamisesta toiminta-alueen ulkopuolelle.
Kokon esitys hävisi äänestyksessä Paakkasen esitykselle 17-42. Lopullisessa äänestyksessä alkuperäinen kaupunginhallituksen esitys ei saanut kannatusta, Paakkasen esitystä kannatti 54 valtuutettua viiden äänestäessä tyhjää.
Drombom-Embom-Garpomin vesiosuuskunnan rajat vahvistettiin lähes keskustelutta, kun vain muutama valtuutettu teki tarkentavan kysymyksen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI