|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ensihoitoa ollaan siirtämässä Esperiltä pelastuslaitokselle
08.03.2011Loviisan ja Lapinjärven alueiden ensihoitoa ja sairaankuljetuksia ollaan siirtämässä yksityiseltä Esperi Oy:ltä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen hoidettaviksi. Muutoksen taustalla on 1.5.2011 voimaan tuleva terveydenhuoltolaki, joka siirtää ensihoidon järjestämisvastuun yksittäisiltä kunnilta sairaanhoitopiireille. Loviisa ja Lapinjärvi kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Porvoon sairaanhoitoalueeseen, jonka terveysjohtajat kannattavat pelastuslaitoksen valintaa ensihoidon ja sairaankuljetusten palveluntuottajaksi. Pelastuslaitos vastaa sairaankuljetuksista jo Porvoossa sekä Askolassa. Loviisassa, Lapinjärvellä, Sipoossa ja Pornaisissa ensihoidosta ja sairaankuljetuksista vastaavat yksityiset palveluntuottajat. Esperin sopimus Loviisan terveyskeskuksen kanssa päättyy vuoden 2011 lopussa.

Loviisan johtavan lääkärin Tero Taipaleen mukaan Loviisalla ei ole vahvaa mielipidettä ensihoitokysymykseen. Nykyinen järjestely on hänen mukaansa ollut ”kustannustehokas”.
-Olemme saaneet sen palvelutason mistä olemme maksaneetkin. Ensimmäisen lähdön hälytysambulanssi on ollut välittömässä valmiudessa ja se on hyvin varustettu. Toisen auton valmius ei ole paras mahdollinen, ja siinä on joskus pitkiä viiveitä. Erityisesti siirtokuljetusten odotusajat ovat olleet turhan pitkiä, Taipale arvioi.

”Nykyinen järjestely kustannustehokas”

-Uuden lain myötä ensihoito ja sairaankuljetukset siirtyvät pois terveyskeskuksen vastuulta. Uskon, että palvelutasoa voidaan samassa yhteydessä nostaa. Pelastuslaitoksella olisi laajemmat mahdollisuudet järjestää tarvittaessa enemmän kalustoa siirtokuljetuksiinkin, Taipale arvioi.
-Tosin eivät varmaankaan pysty tällä nykyisellä rahalla tähänkään tasoon. Kyllä he varmaan isomman rahan haluavat, jos ottavat ensihoidon ja kuljetukset täällä hoitaakseen, Taipale sanoi.
Ensihoidon vastuulääkäri Marian Ahlskog-Karhu HUS:sta arvioi pelastuslaitoksella olevan laajempien resurssiensa ansiosta Esperiä paremmat mahdollisuudet taata palvelutason tasainen laatu.

”Lisäselvityksiä tarvitaan vielä”

-Käytännössä muutos näkyisi Loviisassa ehkä niin, että vakituista pätevää henkilökuntaa olisi käytettävissä enemmän, kun nykyisin Esperillä on ollut usein vaikeuksia saada loma- ja poissaolojen ajaksi sijaisia, sanoi Ahlskog-Karhu.

Porvoon sairaanhoitoalueen lautakunnan puheenjohtajan Risto Anttosen (kok) mukaan lautakunta palautti torstaina ensihoitoasian uudelleen valmisteltavaksi. Linjapäätös pyritään tekemään kuitenkin jo lautakunnan seuraavassa kokouksessa 28.4. Tavoitteena on siirtyä uuteen ensihoitomalliin vuoden 2012 aikana.
-Lautakunta totesi, että ennen sitä tarvitaan tarkempi kokonaiskuva eri vaihtoehtojen hinta-laatu-suhteista, Risto Anttonen kertoi. Hänen mukaansa Loviisassa ollaan oltu nykyisiin ensihoitojärjestelyihin ja kustannuksiin tyytyväisempiä kuin esimerkiksi Sipoossa.

Pelastuslaitos halukas tarjoamaan

-Lain mukaan meillä on kolme mahdollisuutta järjestää ensihoito- ja sairaankuljetus; joko tehdä itse, valita palveluntuottaja suoraan tai valita palveluntuottaja kilpailuttamalla. Käytännössä uskon, että valinta tehdään kahden jälkimmäisen vaihtoehdon välillä, sillä emme pysty tässä aikataulussa siirtämään ensihoitoa ja sairaankuljetusta sairaanhoitopiirin tehtäväksi, Anttonen arvioi.

-Tämän asian valmistelu on meillä vasta äärimmäisen alkuvaiheessa. Keskusteluja on käyty, ja meillä on ilman muuta kiinnostusta tarjota näitä ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluita myös Loviisan seudulla. Odottelemme päätöksiä ja tietoa siitä, minkälaista palvelua sairaanhoitopiiri meiltä haluaa, sanoi pelastuspäällikkö Peter Johansson Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.
-Tämä uusi malli on enemmän kuin vain, että ambulanssien kylkiin laitettaisiin uudet tunnukset. Nyt aluetta voidaan katsoa laajempana kokonaisuutena. Pelastuslaitoksella olisi Loviisassa välittömässä lähtövalmiudessa vähintään yksi hoitotason ambulanssi. Lisäksi Itä-Uudenmaan alueella olisi yksi tai useampia autoja käytettävissä kiireettömämpiin kuljetuksiin, Johansson sanoi. Pelastuslaitos voi ensihoitajien lisäksi tarvittaessa käyttää myös perustason koulutuksen saaneita pelastajia sairaankuljetuksen tehtävissä.Loviisan ambulanssiasemalla on valmiudessa kaksi ja varalla yksi ambulanssi. (Arkistokuva).Loviisan ambulanssiasema sijaitsee Antinkylässä Loviisan keskustan eteläpuolella. (Arkistokuva).

Lautakunnan päätösesitys, joka palautettiin lisäselvityksiä varten.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI