|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Uuden kehittäminen ja investoinnit työllistävät”
04.03.2011Loviisan suurimmilla työnantajilla näyttäisivät suhdanteet kääntyneen parempaan suuntaan. Lovalin toimitusjohtaja Jorma Kallaperä luonnehtii suunnan olevan nyt selvästi paremman kuin se oli viime vuonna samaan aikaan.

- Mikään raju muutos ei ole kyseessä, mutta näkymät ovat selvästi valoisammat. Tilanteet muuttuvat kuitenkin nopeasti, kilpailijoita on satoja, joten hereillä on oltava.
Työtä tehdään nyt pääosin kahdessa vuorossa. Tuotanto on jaettu soluihin, jotka ovat erikoistuneet tiettyjen tuotteiden tai asiakkaiden segmentteihin. Soluissa tehdään työtä yhdessä, kahdessa ja kolmessakin vuorossa.
- Tehtaalla tehdään jatkuvasti tuottavuuden kehittämistyötä ja investoidaan, juuri on aloittanut uusi robottilinja, kertoo Kallaperä.
Loval on rekrytoinut uusia työntekijöitä, mutta edelleen on avoimia tuotannon työpaikkoja. Kallaperä kertooesimerkiksi autonasentajan tai vastaavan ammattikoulutuksen käynyttä osaajaa tarvittavan.
Strömfors Electric on hakenut tuotannon kokoonpanoon useita henkilöitä.
- Olemme lisänneet jonkin verran henkilöstön määrää. Lisäys liittyy uuteen Exxact-tuotesarjaan, joka on suunnattu pohjoismaisille markkinoille, kertoo henkilöstöpäällikkö Maria Boije-Malm.
Hän kertoo yhtiön tarpeeseen sopivaa työvoimaa olleen saatavilla hyvin. Hakemuksia tuli etenkin Kymenlaakson alueelta.

”Näkymät eivät parane itsestään”

Eltete on panostanut voimakkaasti tuote- ja tuotannonkehittämiseen. Toimitusjohtaja Bo Österman kertoo yhtiön perustaneen viime vuoden aikana kolme uutta tehdasta Loviisaan.
Hän korostaa, etteivät näkymät parane itsestään, vaan on itse toimittava aktiivisesti.
- Uuden kehittäminen ja investoinnit työllistävät. Kehityksestä riippuen tulemme tarvitsemaan vielä noin kymmenen henkilöä, arvioi Österman.
Hän muistuttaa yhtiön olevan alansa johtava maailmassa. - Me emme odota markkinoiden kehittymistä, vaan kehitämme markkinoita, luonnehtii Österman.
Pääkonttori sijaitsee Loviisassa, mutta Österman toteaa, ettei näin välttämättä ole tulevaisuudessa.
- Pääkonttori voi sijaita muuallakin. Meillä on tuotannollisia firmoja 21 maassa ja tuotteita menee noin 80 maahan. Markkinat paikallistuvat kaikilla toimialoilla. Kun kansainvälistytään, on paikallistuttava, luonnehtii Österman.
Johtaja Jorma Koskenmäki Hollming Worksiltä kertoo merkkejä paremmasta näkyvän heilläkin. Lomautukset ovat edelleen päällä, mutta tuulivoimatuotannon puolella näkymät ovat valoisammat.
- Näkymät ovat selvästi paremmat. Haemme parhaillaan henkilöä myyntiin, sellaista, jota nyt lomautetuista ei löydy.

Kohtaavatko työvoiman tarjonta ja kysyntä?

Loviisan uusyrityskeskuksen johtaja Torleif Bergström pohtii, miksi tarjolla oleva työvoima ja avoimet työpaikat eivät kohtaa Loviisassa. Yritysten paikanhakuilmoitukseen voi tulla vastauksia vain Loviisan ulkopuolelta. Etenkin Kymenlaakson puolella on tarjontaa teollisuuden työntekijöistä. Bergström pohtii onko kyse rakenteellisesta ongelmasta tai vääränlaisesta koulutuksesta.
- Loviisassa on työttömiä noin kymmenen prosenttia työvoimasta, millaiseen työhön he sopisivat, nyt näyttää, etteivät tarjonta ja työpaikat kohtaa. Eivätkö työpaikat kelpaa, vai eikö ammattikoulutus pysy ajassa, kysyy Bergström.
Itä-Uudenmaan TE-keskuksen johtaja Jan Rosenström toteaa, että toimistossa on tunnustettu se, ettei työnhakijoiden osaaminen ja koulutus aina vastaa työnantajien tarvetta. Sitä, onko Loviisassa kyse tästä, hän ei osaa arvioida.
- Pitäisi tietää, onko kyse laajemmasta ongelmasta vai yksittäisistä tapauksista. On tiettyjä ammatteja, joihin on vaikea saada työntekijöitä. Meidän pitäisi pystyä reagoimaan yritysten tarpeisiin. Jos tunnistamme kasvualan, meillä on mahdollisuus saada koneisto toimimaan ripeästi, kuvailee Rosenström koulutusmahdollisuuksia.
Hän muistuttaa, että kokonaisia tutkintoja ei toki nopeasti saa tehtyä, mutta usein on kyse taitojen ja tietojen päivittämisestä.
- Ala kuin ala, jos hakija on ollut pitkään pois työmarkkinoilta, on päivittämistarvetta. Hallinto- ja toimistotehtävissä työkalut ovat ehtineet muuttumaan, rakennusalalle on tullut paljon erilaisia sertifikaatteja ja kortteja, joita edellytetään, hän listaa.

Loviisassa lähes 10 prosentin työttömyysaste

Viimeisimmät työttömyystilastot ovat tammikuun lopulta. Loviisassa oli silloin työttömiä työnhakijoita 9,9 prosenttia työvoimasta. Loviisan työttömyysaste on maakunnan korkein Hangon jälkeen, jossa työttömiä oli 10,8 prosenttia työvoimasta. Työttömiä työnhakijoita oli Loviisassa tammikuun lopussa 718. Vuodenvaihteeseen verrattuna työttömyys oli Loviisassa hieman kasvanut. Vuodenvaihteessa työttömiä oli 709 ja työttömyysaste 9,6 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömiä oli 167. Pitkittyvä työttömyys ei kuitenkaan ole Loviisassa esimerkiksi Porvooseen verrattuna selittävä tekijä korkeaan työttömyysasteeseen.
Lapinjärvellä työttömiä oli tammikuun lopussa 8,2 prosenttia, mikä tarkoittaa 109 työtöntä. Lapinjärvellä työttömyys oli vuodenvaihteesta tammikuun loppuun mennessä alentunut. Vuodenvaihteen työttömyysaste oli Lapinjärvellä 8,7 prosenttia, mikä tarkoittaa seitsemän ihmisen työllistymistä kuukauden aikana.
- Pitkittyvä työttömyys on haaste koko Uudellamaalla, toteaa Rosenström.

”Hyvät neuvot tarpeen”

Hän kertoo työttömiä työnhakijoita olevan koulutuksissa ja kursseilla, eli ns. toimenpiteissä, mutta haasteen olevan saada ”toimenpiteet” muuttumaan työpaikaksi.
- Hyvät neuvot ovat tarpeen. Avoimia työpaikkoja tarvitaan. Loviisassa oli tammikuun lopussa avoimia työpaikkoja 50, tosin osa näistä oli kesätyöpaikkoja. Vuodenvaihteessa avoimia työpaikkoja oli Loviisassa 20.
- Pääkaupunkiseudulla avointen työpaikkojen määrä on ollut tosi ripeässä kasvussa, toivottavasti on kyse vain pienestä viiveestä ja kasvua saadaan tänne päin, toivoa pitää olla.
Uusia työpaikkoja kaipaa myös Torleif Bergström. Hän on huolissaan myös orastavasta pahenevasta nuorisotyöttömyydestä.
- Loviisassa pitäisi olla hyvä ammattikoulu, joka tekee yhteistyötä paikallisten teollisuusyritysten kanssa, toteaa Bergström.
Kun avoimiin työpaikkoihin rekrytoidaan muualta, ei koko perhettä helposti saada muuttamaan Loviisaan. Puolison mahdollisuus löytää oman alansa työtä on pieni.
- Tässä toivoisin että suuret työnantajat tekisivät yhteistyötä. Jos yksi palkkaa insinöörin, hän voisi soittaa toisille ja kysyä, onko heillä tarvetta vaikkapa ekonomille jossain vaiheessa. Näin saataisiin molemmat muuttamaan Loviisaan.
Uusien yritysten perustanta on alkuvuonna ollut Loviisassa hiljaista. Bergström kertoo enemmän annetun neuvoja jo toimiville yrityksille esimerkiksi kehittymisen ja yritysostojen parissa.
- Polkupyörää ei aina tarvitse keksiä uudestaan. Parasta olisi, jos yrityksestä luopuja voisi siirtää liiketoiminnan seuraavalle.
Loviisan seudulla yritystoiminnasta luopujia on Bergströmin arvion mukaan 20-30 vuosittain.
- Vanha sorvari laittaa sorvin seisomaan ja asiakkaat häipyvät. Joku perustaa sen jälkeen sorvin ja joutuu etsimään asiakaskunnan uudestaan. Se on kallista ja siihen sisältyy riskejä, hän huomauttaa.
Uusyrityskeskus auttaa uutta yrittäjää myös, kun on kyse liiketoiminnan jatkamisesta ja myös starttirahaa on saatavilla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI