|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Ei meidän työpaikalla lehtiä luettu”
25.02.2011Lähes neljäkymmentä eläkeläistä teki Loviisasta retken eduskuntaan keskiviikkona. Talon arkkitehtuuri teki vaikutuksen, mutta kansanedustajien työtavoissa oli joukon mielestä toivomisen varaa.

Loviisan eläkkeensaajien aktiivit miettivät jo bussia odotellessaan, mitä kansanedustajat tekevät silloin, kun eivät istu suuressa salissa. Lähes tyhjä istuntosali kun on se, mikä suurelle yleisölle useimmin tv:n kautta välittyy. Joku epäilee, että pöytien paperipinot ovat vain rekvisiittaa. Selvästi liikkeellä on kriittinen, pitkällä elämän- ja työkokemuksella varustettu kansalaisryhmä.
Porukan puheenjohtaja on Raija Viklund. Eläkkeensaajia pidetään salin vasemmalle laidalle kallellaan olevana ryhmänä, mutta Viklund sanoo, että jäsenistöön kuuluu eri aatesuuntien edustajia.
–Emme puhu emmekä kysele politiikasta.
Sen sijaan eläkkeensaajat järjestävät matkoja. Vuodessa niitä kertyy monia, viime vuonna tehtiin 16 retkeä. Tutustumiskäynti eduskunnassa kuuluu lyhyimpiin matkoihin.
Kutsun Arkadianmäelle eläkeläiset ”pummasivat” kansanedustaja Risto Kuismalta (sd.), joka on puolestaan lupautunut ensi kuussa loviisalaisten vieraaksi.

Bussin penkillä mietittyä

Joukon luottokuski ”Masa” Abrahamsson kääntää tottuneesti rattia. Millaiset asiat jäseniä huolettavat?
–Vanhusten terveydenhoito ja etuudet, listaa Viljo Savolainen.
Hän tietää, että vapulta voimaan tulee uusia etuuksia.
–Mutta verotusta voisi vähän alentaa.
Laura Klaus on huolissaan nuorten tilanteesta.
–Vanhoilla on ihan hyvä, mutta nuorista pitäisi pitää huolta, sanoo koko joukon vanhimmaksi tituleerattu Klaus.
Antti Kylämies haluaisi Tamminiemen takaisin istuvan presidentin virka-asunnoksi. Nykyinen kun näyttää takaa ihan tallilta.
Esko Ampujaa huolettaa muun muassa hätäkeskusuudistus. Hän pelkää, että avun saaminen sen kun vaikeutuu, kun hätäkeskuksia vähennetään.
–Ihan äimän käkenä olen nykypolitiikasta. Mutta Hesarissa Henrik Karlssonin pilapiirrokset ovat osuvia. Jotain hyvää Loviisassakin, Ampuja viittaa Karlssonin juuriin.
Hätäpuheluongelmista Ampujalla on omakohtaisia kokemuksia. Eräällä bussireissulla yksi matkalainen tunsi olonsa yhtäkkiä huonovointiseksi ja bussista yritettiin 15 minuutin ajan soittaa 112:een. Kukaan ei kuitenkaan vastannut puheluun. Lopulta Masa-kuski soitti taksin ja potilas saatiin sen kyydissä Porvoon sairaalaan.
–Todistajina on 50 kyydissä ollutta.
–Tilannehan on aivan järkyttävä, jos on vaikka ihan yksin ja yrittää saada apua. Tällaista se keskittäminen teettää.

Huumori lämmittää

Matkalaiset ovat etuajassa eduskunnassa ja selviää, että ei taloon niin vain mennä. Joudutaan odottelemaan isännän edustajia turvatarkastuksessa. Eteisessä tulee vilu, sillä takit on neuvottu jättämään autoon.
–Joka paikassa täällä on yhtä kylmä, eduskunnan vahtimestari kertoo.
Onhan niillä ne torkkupeitot, joku mutisee.
Kyllikki Ruotsalainen kertoo lämmikkeeksi vitsin.
–Pikkupoika istui pahvilaatikko sylissään eduskuntatalon portailla. Paavo Lipponen tuli ja kysyi, mitä laatikossa on. Kissanpentuja, poika vastasi. Lipposelle poika vielä vakuutti, että pennut ovat demareita. Jonkin ajan kuluttua Lipponen tuli paikalle presidentti Halosen kanssa, jolle esitteli kissanpennut demareina. Poika totesi: Pennut ovat kokoomuslaisia. Niiden silmät ovat auenneet!
Porukkaa naurattaa. Vahtimestarit armahtavat ja päästävät porukan tarkastuksen läpi, jonka jälkeen puolet porukasta ottaa hoteisiinsa opas Ann-Mari Fagerström.
Katsastetaan ne kuuluisat pater noster –hissit, jotka usein uutisissa kuvittavat puolueiden gallup-suosion ylä- ja alamäkiä. Oppaalla on mielenkiintoinen katsantokanta talon arkkitehtuuriin. Hän kuvailee, miten rakennuksessa näkyy sen suunnittelun ajankohta, eli sisällissodan jälkeiset vuodet: ei valtiollisia tunnusmerkkejä lippuineen ja leijonineen, ei punaista väriä, ei aristokraattista puuta. Eikä suomen- tai ruotsinkieltä. Istuntosalissa puhemiehen korokkeen yläpuolella on Suomen itsenäisyyspäiväkin merkitty roomalaisin numeroin.
Ei Kalevalaa eikä Seitsemää veljestä, vaan tuulahduksia faraoiden ajan Egyptistä sekä antiikin Kreikasta ja Roomasta. Valtiosalin esikuva löytyy puolestaan Versaillesin peilisalista.
Tasavaltalaisuus näkyy oppaan mukaan kaikessa. Ei punaisia mattoja eikä prameita sisääntuloja, vaan pelkistettyä, maltillista ja hillittyä kuva- ja värikieltä. Harmaanvihreä rauhoittaa. Talo on tehty kestämään aikaa ja ajatusten ja aatteiden muutoksia.
Eduskuntatalon tontistakin piti valtion maksaa selvää rahaa Helsingin kaupungille.

Knoppikysymyksiä

Kun opas selostaa Eduskuntatalosta ja Pikkuparlamentista, kesken kaiken kuuluu ihan hirveä pamaus. Kaikki äimistyvät maanjäristyksen kaltaista jyrinää, mutta paukku kuuluu talon työmaalta.
Uolevi Virtanen tekee hyvän knoppikysymyksen: missä eduskunta kokoontuu, jos jokin menee todella pieleen? Uolevi tietää vastauksenkin: Katajanokan kallioon 14 metrin syvyyteen on tehty kansanedustajille turvatilat. Entä mikä yhdistää naapurissa sijaitsevaa Kansallisoopperan taloa ja Loviisan ydinvoimalaa?
–Molemmissa alin lattiataso on kahdeksan metriä merenpinnan alapuolella.
Istuntosalissa joukko tapaa isäntänsä kansanedustaja Kuisman. Uolevi Virtanen lähtee etsimään veljenpoikaansa, Vasemmistoliiton kansanedustajaa Erkki Virtasta.
Kuisman avustaja Heta Välimäki ja oppaat huolestuvat. Pitäisikö vahtimestareihin ottaa yhteyttä? Kaikesta päättäen eduskunnassa ei pidä lähteä omille teilleen.
Mutta tuskin Uolevia terroristina pidätetään.
–Ei Uolevi eksy, ryhmäläiset vakuuttavat.
Eikä eksynyt, vaan veljenpoikakin löytyi ja eduskunnan kuuluisassa kahviossa tarjottiin kahvit.
Ryhmäläiset tivaavat Kuismalta tämän palkkaa. Entä tekeekö Kuisma vapaaehtoistyötä?
– 6 200 euroa kuukaudessa ja kulukorvaukset, Kuisma kertoo. Lisäksi hän kertoo tehneensä hyväntekeväisyystyönä lakimiehen töitä parinkymmenen vuoden ajan.
–Vapaaehtoistyöhän pitäisi tehdä salassa, hän huomauttaa.
Eläkeläiset eivät ole ollenkaan tyytyväisiä pienimpien eläkkeiden euromääriin. Pian voimaan astuva takuueläke, 682 euroa kuussa, tuntuu kovin pieneltä. Eläkkeet jäävät jatkuvasti jälkeen yleisestä ansiokehityksestä ja se tuntuu lompakossa viimeistään 10-20 eläkkeellä olovuoden jälkeen.

Lehterin raati närkästyy

Ryhmä hiljenee kuuntelemaan täysistunnon päivän aihetta, joka sattuu olemaan hallintovaliokunnan mietintö metropolipolitiikasta. Kansanedustajat säpisevät ympäri salia, vaikka valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk.) on jo päässyt vauhtiin. Hallituksen aitiossa päivystävät asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ja kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.).
–Tämä on täynnä tänne kuulumattomia kokouksia. Niitä ei täällä pidetä, jyrähtää Seppo Kääriäinen puhemiehen paikalta.
Puhemiehen antama sapiska rauhoittaa tilanteen, mutta suurin osa edustajista häipyy salista tai alkaa puuhastella papereidensa kanssa. Luetaan Hesaria. Lehteriltä joku on havaitsevinaan, että lehdenlukuun sortuu myös Kääriäinen.
Marjo Matikainen-Kallström (kok.) moittii mietintöä toisaalta-toisaalta -työksi.
­–Kumpaa halutaan, pakkotoimia vai ei? Eivätkö pakkotoimet merkitse sitä, että kuntalaisten on entistä vaikeampi vaikuttaa? Kotkalaisedustaja Pentti Tiusanen (vas.) nostaa esiin itäisen rantaradan.
–Kiskot tarvitaan.
Tiusasen mielestä vieläkin vallalla on Krimin sodan jälkeinen tila, jossa rantarataa Pietarista Helsinkiin karsastettiin, koska englantilais-ranskalainen laivasto vieraili Suomenlahdella.
Rakel Hiltunen (sd.) kannattaa flunssan käheyttämällä äänellä vahvaa yhtenäistä metropolia ja patistaa hallitusta tekemään esityksen parlamentaarisen komitean muodostamiseksi kuntauudistusta edistämään. Hengenheimolaisen hän saa kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaarasta.
Ministerit vastaavat kansanedustajien minuutin pituisiin kommenttipuheenvuoroihin.
–On kyllä pitkäveteistä istua, mietitään lehterillä.
Harvalukuinen kansanedustajajoukko jää puimaan metropolipolitiikkaa, kun loviisalaisryhmä pakenee puhemyllyä kohti aulatiloja.
–Haluaisitko tänne neljäksi vuodeksi, kysyy eräs matkalainen.
–En, on niin huonot puhelahjat, toinen vastaa.
–Eihän täällä tarvitsisi kuin käydä nappia painamassa ja sitten häipyä! kysyjä huomauttaa.
Kansanedustajien kärsimättömyys harmittaa selvästi vuosikymmenten työuran tehneitä kansalaisia.
–Ei meidän työpaikalla lehtiä luettu.
Esko Ampujaakin harmittaa, miksi edustajakollegojen puheita ei viitsitä kuunnella.
–Kyllä vähän pitäisi moraalia nostaa.
Uolevi Virtanen on katsastanut talon lämmöneristystä.
–Noin yleistoteamuksena: vain kaksinkertaiset ikkunat. Listoitettu jälkeenpäin. Energiaa kuluu paljon.
Jotain loviisalaisittain tuttua löytyy: korkeiden, läpi useiden kerrosten ulottuvien ikkunoiden edessä on lisälämpöpattereita. Ihan kuin Länsiharjun koulussa.
Kun Eduskuntatalo on nähty, edessä on vielä toinen iso talo: Itäkeskuksen kauppakeskus.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI