|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisalla läheiset suhteet lastenkotiin ja palokuntaan
22.02.2011Kahdeksan vammaista lasta ja kaksi aikuista on kuollut lastenkodin tulipalossa Loviisan entisessä ystävyyskaupungissa Viron Haapsalussa sunnuntaina iltapäivällä. Kuolleet lapset olivat iältään 7–16-vuotiaita. Lisäksi surmansa saivat 20- ja 21-vuotiaat aikuiset. Tuhoisa tulipalo järkyttänyt myös Haapsalun loviisalaisia ystäviä. Haapsalulla ja Loviisalla on läheiset suhteet, ja monilla loviisalaisilla on tuttavia ja läheisiä Haapsalussa.

STT:n mukaan yksikerroksinen puinen lastenkoti roihusi liekeissä, kun palokunta saapui paikalle saatuaan hälytyksen kello 14.30. Kuolonuhrit saatiin pois ja eloonjääneet evakuoitiin. Sairaalaan joutui kymmenen lasta ja yksi aikuinen, kertoi ETV-televisiokanava.
Loviisan pelastuslaitos sekä Valkon VPK ja Lovisa FBK ovat avustaneet Haapsalun palokuntaa kalustohankinnoissa ja koulutuksessa. Useat Haapsalun palomiehet ovat saaneet koulutusta Loviisassa. Myös monet loviisalaiset ovat avustaneet lastenkodin toimintaa.

Haapsalun kunniakansalainen järkyttyi

Loviisalainen entinen satamakapteeni Bengt Sandvik on yli 20 vuoden ajan toiminut Haapsalun lastenkodin kummina ja kerännyt varoja sekä lahjoituksia lastenkodille. Lisäksi hän on järjestänyt säännöllisesti matkoja Loviisasta Haapsaluun. Vuonna 2001 hänet nimitettiin Haapsalun kunniakansalaiseksi. Tunnustus on lajissaan ainoa ulkomaalaiselle myönnetty. Sandvik järkyttyi kuultuaan palosta ensin uutisissa ja sen jälkeen puhelimitse kaupunginjohtaja Urmas Suklelta.
-Oli se iso järkytys. Haapsalun kaupunginjohtaja soitti sunnuntaina kahdesti minulle. Olen käynyt vuosien varrella kymmeniä kertoja kyseisessä lastenkodissa. Edellisen kerran olin viime joulukuussa, Sandvik sanoi.
-Aloitin yhteistyön jo Neuvostoliiton vallan aikana noin 20 vuotta sitten viemällä Suomesta tavaroita ja lahjoituksia lastenkodille. Kerran lahjoituksia kertyi kokonainen kuorma-autollinen ja sen lisäksi olen usein vienyt tavaraa peräkärryillä. Nykyisin tarve on vähentynyt, kun siellä alkaa jo olla riittävästi kaikkea, Sandvik kertoi.

Palo syttyi sähkölämmittimestä?

Hänen mukaansa Haapsalun lastenkoti sai 12 vuotta sitten uudet tilat, jotka olivat ajanmukaiset ja siistit.
-Haapsalun lastenkoti oli parhaasta päästä Virossa. Muistan hyvin kuinka iloisia lapset olivat joulukuussa, kun vein lähetyksen perille. Osa lapsista oli liikuntakyvyttömiä ja makasivat lattialla, kun vein leluja, Sandvik kertoi mietteliäänä.
Virolaisten viranomaisten mukaan syttymissyy on edelleen epäselvä. Sandvik kertoi kuulleensa Haapsalusta, että palo on saanut ilmeisesti alkunsa sähköisestä lisälämmittimestä, jota olisi pidetty sängyn alla lasten potilashuoneessa. Viranomaiset ovat ymmällään tulipalon nopeasta leviämisestä, koska talon paloturvallisuuden piti olla kunnossa. Tammikuun palotarkastuksessa ei oltu havaittu puutteita. Tuhoutunut lastenkoti rakennettiin 15 vuotta sitten Ruotsista ja Suomesta saaduilla keräysvaroilla.

”Haapsalun palokunnalla hyvä valmius”

Myös Valkon VPK:n varapäällikkö Jan Skog on aktiivinen Haapsalun kävijä, ja hänen vaimonsa Vaida Skog on kotoisin Haapsalusta. Jan Skog kertoi saaneensa tietoa palosta aivan lastenkodin naapurissa asuvalta anopiltaan.
-Vaimon äiti asuu vieressä ja hän käveli päivällä kello 14.20 eli 10 minuuttia ennen hälytystä lastenkodin ohi eikä hän huomannut mitään erikoista. Pian sen jälkeen alkoi hälytysajoneuvoja tulla paikalle. Rakennus paloi nopeasti aivan valtoimenaan, Jan Skog kertoi.
Haapsalun palokunnalla on ollut hyvät yhteydet myös Loviisan pelastuslaitokseen, ja palokuntien kesken on vuosien varrella ollut palomiesvaihtoa.
-Loviisan pelastuslaitokselta oli aikanaan miehiä Haapsalun palokunnassa ja sieltä lähetettiin miehiä meille. Lisäksi järjestimme heille erilaisia koulutustilaisuuksia. Nykyisin Haapsalun palokunnan kalusto ja valmiudet ovat hyvällä tasolla, kertoi Loviisan entinen palopäällikkö Jari Excell.
Myös Loviisan alueen palopäällystökerholla sekä ampumaseuralla on tiiviit yhteydet Haapsaluun.
Haapsalun lastenkodissa oli tulipalon syttyessä 37 lasta ja yhdeksän henkilökunnan jäsentä. Monet lastenkodin lapset ovat vaikeasti vammaisia. 24 heistä oli pyörätuolipotilaita.
Pelastustöiden johtaja Priit Laos kertoi ETV-televisiokanavalle, että tuli syttyi potilashuoneessa, jossa sairaita lapsia oli vuodepotilaina. Viron sini-musta-valkoiset liput liehuivat maanantaina puolitangossa

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI