|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Porlammin lukiolle sponsoreita, alakoulujen hallintoa yhteen
18.02.2011Porlammin lukioon houkutellaan oppilaita vastedes tarjoamalla lukiolaisille ilmaiset taksikuljetukset, oppikirjoja ja läppäreitä, ehdotetaan konsulttityönä tehdyssä kehittämissuunnitelmassa. Oppikirjojen, tietokoneiden ja nettitikkujen hankkimiseen ryhdyttäisiin hankkimaan sponsoreita ja lisäksi kartoitettaisiin mahdollisuudet saada oppilaita Porlammille ja kirkonkylän kahteen kouluun myös naapurista eli Loviisan pohjoisosista.

Konsulttityönä tehty Lapinjärven koulutoimen kehittämissuunnitelma ulottuu vuoteen 2015 ja koskee niin varhaiskasvatusta, perusopetusta kuin lukiotakin. Päättäjien työkaluksi kootussa kehittämissuunnitelmassa etsitään keinoja koulujen tulevaisuuden turvaamiseksi tilanteessa, jossa oppilasmäärät ovat lievässä laskussa samaan aikaan kun vanhusväestön osuus kunnassa kasvaa ja aiheuttaa paineita vanhusten- ja terveydenhuollon palveluihin.
Lapinjärven koululautakunta päätti viime keväänä teettää suunnitelman FCG Finnish Consulting Group Oy:llä. Työstä vastasi johtava konsultti Raila Oksanen. Kunnasta mukana oli ohjaava toimikunta, joka muodostui koululautakunnan jäsenistä. Viime maanantaina kunnanhallitus päätti antaa sivistyslautakunnalle tehtäväksi yhdistää kehittämissuunnitelma ja muut kehittämislinjaukset kouluverkkoselvitykseksi ensi lokakuun loppuun mennessä.
Kehittämissuunnitelmassa ennustetaan, että vuoteen 2015 mennessä päivähoidon palvelutarve kasvaa hiukan ja perusopetuksen palvelutarve vähenee hienoisesti. Sen jälkeen perusopetuksen palveluntarve tulee jonkin verran kasvamaan, mutta lukio- ja toisen asteen koulutuksen tarpeen ennustetaan vähenevän.
Kehittämissuunnitelmassa ehdotetaankin, että Porlammin lukioon ryhdytään aktiivisesti houkuttelemaan oppilaita. Houkutuskeinoja ovat esimerkiksi lukion oppimateriaaleista koottavan oppikirjalainaamon perustaminen. Kirjahankintoihin pyrittäisiin saamaan mukaan sekä Lapinjärven että Myrskylän kirjastotoimet.
Kunta maksaisi myös lukiolaisten taksikuljetukset. Tavoitteena olisi, että Lapinjärven kouluissa opiskelevien vieraspaikkakuntalaisten lasten koulukuljetus olisi ilmainen, jos olemassa oleviin kuljetuksiin mahtuu.
Koulun langaton verkko tai valokuituyhteys voisi myös houkutella kouluun lisää oppilaita.
Yhtenä kehityskulkuna tuodaan lisäksi esiin kaksoistutkinnon suorittamismahdollisuus. Kaksoistutkintojen suorittamisen mahdollisuuksia kartoitettaisiin ja kehitettäisiin Taitotalon avulla. Kehittämissuunnitelmassa esitetään neuvottelujen aloittamista lahtelaisen Salpauksen oppimiskeskuksen kanssa esimerkiksi kaupallisten aineiden opintosuoritusten tekemisessä.
Porlammin lukion rehtori Päivi Virén arvioi, että pienet lukiot joutuvat yleensäkin kiinnittämään huomiota oppilaiden aktiiviseen houkutteluun ja koulun vetovoiman lisäämiseen.
Hän arvioi, että kaikkia suunnitelman ehdotuksia ei voida toteuttaa kerralla. Kaksoistutkintomahdollisuuden toteuttamisesta on vasta aloitettu epävirallisia keskusteluja.
Virénin mukaan kaikki yhteistyömahdollisuudet eri oppilaitoksiin on käytävä läpi ja myös uusia vaihtoehtoja on syytä miettiä.

Yläkoulussa oppilasennuste laskussa

Porlammin koulussa eli vuosiluokilla 7-9 ovat lapinjärveläisten nuorten lisäksi opiskelleet myös Myrskylän ja Artjärven kunnan yläkouluikäiset lapset. Koska Artjärvi liitettiin Orimattilaan vuodenvaihteessa, Artjärven ja Lapinjärven koulusopimus päättyy ja artjärveläiset oppilaat ohjataan Orimattilan yläkouluun. Porlammin yläkoulun oppilaskehitys näyttääkin laskevan meneillään olevan lukuvuoden 196 oppilaasta 113 oppilaaseen lukuvuonna 2015-16. Mikäli täydennystä oppilasmäärään ei tule, yläkoulun oppilasmäärä laskee 76 oppilaalla. Kehittämissuunnitelman mukaan käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yläkoulu muuttuu 3-sarjaisesta 2-sarjaiseksi porrastetusti vuosina 2011-2013.
Porlammin lukiossa tavoitteena on ollut, että yläkoulun päättävistä nuorista puolet jatkaisi lukiossa, mutta todellisuudessa luku on jäänyt reiluun 30 prosenttiin. Lukiossa opiskelee tällä hetkellä 57 oppilasta. Ennusteen mukaan opiskelijoiden määrä säilyy jatkossa noin kuudessakymmenessä oppilaassa vuoteen 2016 ulottuvalla tarkastelujaksolla vain, mikäli lukioon siirtyy puolet yläkoulun päättävistä ja artjärveläisten lukumäärä pysyisi nykyisellään, eli neljänneksenä kaikista oppilaista. Mikäli artjärveläisten määrä vähenee muutamaan ja lukioon siirtyy vain kolmisenkymmentä prosenttia yläkoulun päättävistä, oppilasmäärä lukiossa putoaa jopa 34:ään. Kehittämissuunnitelmassa ennustetaan, että oppilaskehitys tulee olemaan jotakin näiden kahden ennusteen välimaastosta.
Kehittämissuunnitelmassa mainitaan lisäksi, että Porlammilla alakoulun eli Hilda Käkikosken koulun ja Porlammin koulun hallinto yhdistetään lukuvuoden 2011-2012 alussa ja että kirkonkylän koulun ja Kapellby skolanin hallinnon yhdistämismahdollisuudet selvitetään.

Pukaron koulu sinnittelee

Pukaron koulu on saanut kunnanvaltuustolta työrauhan ensi vuoden syksyyn saakka. Kunnanhallitus esitti koulun lakkauttamista keväällä 2010, mutta valtuusto ei hyväksynyt lakkauttamista.
Kehittämissuunnitelmassa Pukaron koulun oppilasennuste näyttää synkältä: vuoteen 2016 ulottuvalla tarkastelujaksolla koulun oppilasmäärä näyttää jäävän pysyvästi alle 30 oppilaan. Pukaron koulun johtaja Matti Pirinen sanookin, että koulu on kiikun kaakun –tilanteessa. Tällä hetkellä oppilaita on 32. Koulun jatkon varmaan turvaamiseen tarvittaisiin 40 oppilasta tai vähän sen yli.
Pienessä kyläkoulussa jo yhden lapsiperheen sisään muutto tai pois lähtö keikuttaa koulun tulevaisuutta.
Vuonna 2003 Lapinjärven valtuusto linjasi, että 20-39 oppilaan koulu toimii kaksiopettajaisena ja 40-59 oppilaan koulu kolmeopettajaisena.
Pukaron koulun arkeen epävarmuus tulevaisuudesta ei ole Pirisen mukaan vaikuttanut. Oppilaat ovat hänen mukaansa kyllä kyselleet, jatkuuko koulun toiminta vai ei.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI