|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pukaron Paronin yrittäjä kuultavana eduskunnassa
11.02.2011Huoltamo-kauppakeskittymä Pukaron Paronin laajennushanke sai uuden käänteen, kun yrityksen omistaja Hannu Kohtaniemi kutsuttiin eduskunnan talousvaliokunnan kuultavaksi. Kuulemistilaisuus oli osa vireillä olevan rakennus- ja maankäyttölain uudistuksen valmisteluvaihetta. Uusi laki astuu toteutuessaan voimaan jo 1.4.2011.

-Viime perjantaina sain puhelun eduskunnasta. Se tuli täytenä yllätyksenä. Minulta pyydettiin asiassa myös kirjallinen lausunto, Kohtaniemi sanoo.
Kohtaniemi sai eduskunnasta suostumuksen ottaa Lapinjärven kehittämispäällikkö Antti Vaittinen mukaan kunnan asiantuntijana.
Kohtaniemi ja Vaittinen olivat kuultavina keskiviikkona.
-Tilaisuus meni paremmin kuin osasin odottaa. Saimme puoli tuntia aikaa, ja meille esitettiin paljon kysymyksiä. Tuntui todella siltä, että meidät otettiin vakavasti ja että sanoma meni perille, Kohtaniemi sanoi ajaessaan takaisin Helsingistä Lapinjärvelle.
-Sanoimme aivan suoraan, että lakiin tulee suuri virhe, jos kaupan suuryksikön voi jatkossa rakentaa vain taajaman tai kaupungin keskustaan. Ehdotin lakiin tulkintaohjetta, jonka perusteella myös maaseudulle voitaisiin rakentaa kaupan suuryksikkö.

Taustalla kiista Ideaparkeista?

Lapinjärvellä sijaitseva Pukaron Paroni on suunnitellut laajentamishanketta jo pitkään. 2008 hankkeelle näytettiin vihreää valoa sekä Itä-Uudenmaan liitossa että ministeriössä.
-Silloinen ympäristöministeriön korkea virkamies sanoi, että asia on läpihuutojuttu, Kohtaniemi sanoo.
Myös Lapinjärven kunta oli vahvasti hankkeen takana, koska laajennus parantaisi Lapinjärven ja lähialueiden palveluja ja lisäisi työpaikkojen määrää merkittävästi.
Laajennushankkeen eteenpäin viemisen aikana rakennus- ja maankäyttölakiin alettiin kuitenkin puuhata uudistusta, jonka mukaan uusia kaupan suuryksiköitä saisi rakentaa vain taajamien ja kaupunkien keskusta-alueille. Alkuvuonna 2010 Ympäristöministeriö jätti vahvistamatta maakuntakaavan Pukaron vähittäiskaupan suuryksikölle.
-Uudistuksen taustalla on asuntoministeri Jan Vapaavuoren ja Toivo Sukarin välinen taistelu. Sen uhriksi olemme nyt joutuneet, kun mahdollisesti toteutuvaa lakia tulkittiin jo etukäteen. Myös tämän toimme esille eduskunnassa. Ainakin Eero Lehti näytti hymyilevän myötämielisesti, Kohtaniemi sanoo.

Lakiuudistus ei huomioi maaseutukuntien erityispiirteitä

Lakiuudistuksen perusteena on esitetty palvelujen säilyttämistä kaikkien ulottuvilla sekä niiden tavoitettavuutta joukkoliikennettä käyttämällä. Uudistusta on kritisoitu voimakkaasti siitä, että se ei ota huomioon maaseudun yhdyskuntarakennetta. Esimerkiksi Lapinjärveen esitettyjä kriteerejä on vaikea soveltaa.
-Ei meidän laajennushankkeemme kilpaile keskustan palvelujen kanssa. Päinvastoin, hanke lisäisi lähipalveluja ja pitäisi aluetta virkeänä, Kohtaniemi sanoo.
Pienten kylien keskustassa ei useinkaan ole tilaa uusille rakennuksille. Myöskään joukkoliikennettä ei käytännössä ole. Lähipalvelu on eri asia maaseudulla kuin kaupungissa.
-Palvelujen parantaminen Pukarolla olisi varmasti enemmänkin yksityisautoilua vähentävä kuin sitä lisäävä tekijä, kun lähialueiden asukkaiden täytyy nyt ajaa Porvooseen ja Kouvolaan. Lisäksi suuri osa asiakkaistamme on ohikulkumatkalla olevia, Kohtaniemi sanoo.
Pukaron Paronin lisäksi ympäristöministeriö jätti hyväksymättä Porvoon Kuninkaanportin, Vanhakylän ja Loviisan Määrlahden vähittäiskaupan suuryksiköt samoin perustein.
-Olennainen ero on myös se, että meidän tapauksessamme tarve palvelujen parantamiselle on tosiasiallisesti olemassa, eikä nyt olla luomassa uusia tarpeita, jotka lisäisivät yksityisautoilua. Laki olisi toteutuessaan vakava este maaseudun palvelujen kehittymiselle.
-Nyt olemme ainakin tehneet parhaamme asian eteen, Kohtaniemi sanoo.
Pukaron Paronin nykyiset tilat ovat laajuudeltaan 2.700 m2. Kaavailtu laajennus toisi yritykselle 10.000 m2 lisää toimitiloja, joihin on ollut suunnitteilla useita erikoistavarakauppoja rauta- ja rakennustarvikekaupasta autokauppaan.

Susanna HeiskaJaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI