|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Siriuksen urheilukeskus etenee vauhdilla Pyhtäällä
11.02.2011Ruotsinpyhtäältä Pyhtään puolelle siirtynyt Sirius Sport Resort –urheilukeskushanke näyttää etenevän vauhdilla. Keskuksen ensimmäisen vaiheen rakentamisen on määrä alkaa Pyhtään ABC-liikenneaseman länsipuolella ensi kesänä, mikäli tarvittavan kaavamuutokset hyväksytään kevään aikana. Sopimukset ovat neuvoteltu allekirjoitusta vaille valmiiksi, ja tonttikauppakirja Pyhtään kunnan kanssa allekirjoitetaan parin viikon kuluessa. Tällä viikolla Sirius Sport Resort Oy ja Pyhtään kunta saivat sovittua, että yhtiö ostaa kunnalta keskuksen maapohjan 80.000 eurolla ja maksaa lisäksi tontin puista 11.000 euron lisämaksun.

Pietarilaisen liikemiehen Alexander Terentyevin mukaan ensimmäisessä vaiheessa Pyhtäälle rakennetaan Flowrider-sisäsurfaushalli, jonka on määrä valmistua kesäksi 2012.

”Cursorista ollut merkittävää apua”

Loviisan Sanomat tapasi Terentyevin keskiviikkona upeissa Karhulan Hovin tiloissa Kymijoen varrella, jossa liikemies kävi neuvotteluja kohteen rakennuttajan Projectman Oy:n Juha Korteniemen sekä kehitysyhtiö Cursor Oy:n edustajien kanssa. Cursorilla oli merkittävä rooli hankkeen siirtymisessä Ruotsinpyhtäältä Pyhtään puolelle. Cursorin projektipäällikkö Hannu Lehtisen mukaan Sirius Sport Resort Oy on kotkalainen yhtiö, jonka piti alunperin sijoittaa matkailukeskuksensa Kotkaan, mutta sopivaa paikkaa ei tahtonut löytyä. Hanke oli kaksi vuotta lähes pysähdyksissä. Sen jälkeen yhtiö ryhtyi valmistelemaan urheilukeskuksen rakentamista Ruotsinpyhtään Ahvenkoskelle, jonka kaavaan varattiin jo paikka keskukselle. Yhtiö solmi Ruotsinpyhtään kunnan kanssa aiesopimuksen, joka siirtyi fuusion myötä Loviisan kaupungille.
Joulukuussa kävi ilmi, että Sirius Sport Resort Oy oli neuvotellut myös Cursorin sekä Pyhtään kunnan kanssa keskuksen sijoittumisesta Pyhtään ABC:n länsipuoliselle alueelle.
-Cursorin tuki ja neuvot ovat olleet meille erittäin tärkeitä hankkeen eri vaiheissa, Terentyev kiitteli. Hänen mukaansa siirtymiseen vaikutti kuitenkin ratkaisevimmin se, että Pyhtäältä löytyi parempi paikka kuin Ruotsinpyhtäältä.

”Russian-Pyhtäällä oli parempi paikka”

-Pyhtäällä oleva alue näkyy hyvin tulevalle moottoritielle, ja vieressä on jo toimiva liikekeskus sekä parkkipaikkoja valmiina. Alue on lisäksi riittävän lähellä Helsinkiä, luetteli Terentyev. Lisäksi Pyhtään kunta oli valmis myymään aluksi pienemmän tontin, ja varaamaan option alueen laajentamiselle, jos sille on myöhemmin tarvetta. Hänen mukaansa Pyhtään kunnan kautta mahdollisesta saatava valtion investointiavustus ei ollut mitenkään ratkaiseva tekijä paikan vaihtamiselle.
Pyhtäistä englanniksi puhuessaan Terentyev käyttää termejä ”Ruotsinpyhtää” ja ”Russian-Pyhtää”.
-Samaa Pyhtään aluettahan se on. Ymmärrän, että kunnan virkamiehille voi olla tärkeää kummalla puolella kunnan rajaa urheilukeskus sijaitsee, mutta alueen asukkaiden ja asiakkaiden kannalta Ruotsinpyhtää ja ”Russian-Pyhtää” ovat käytännössä sama asia. Vain joki on välissä, Alexander Terentyev sanoi.
-Urheilukeskus työllistää noin 26-28 henkilöä, jotka asuvat luultavasti lähialueelle. Lisäksi keskus käyttää lähialueen palveluita, Terentyev muistutti.
Mitä sanotte niille loviisalaisille, jotka ovat pettyneitä, että keskus rakennetaankin Ahvenkosken sijaan Pyhtään kirkonkylään?
-Olemme kiinnostuneita loviisalaisista kävijöistä. Tervetuloa surfailemaan ja viihtymään, kun keskus valmistuu. Voimme antaa alennuksia loviisalaisille asiakkaille, Terentyev sanoi.

Pumpuilla keinotekoinen hyökyaalto

Alexander Terentyev on silminnähden innostunut urheilukeskushankkeestaan, ja erityisesti surffaushallista. Läppärissä pyörii näyttävä esittelyvideo Flowriderista, jossa valtavilla pumpuilla saadaan aikaiseksi suurta aaltoa muistuttava virtaus.
-Laitteessa yksi henkilö surffaa kerrallaan, ja kun hän kaatuu tai lopettaa, siirtyy seuraava surfaaja virtaan. Se on hauskaa ja turvallista. Tervetuloa kokeilemaan kesällä 2012, innostuu Terentyev, joka on itsekin kokeillut laitetta.
Suomessa on aiemmin rakennettu jo neljä Wave Loch -yhtiön Flowrider-laitetta, jotka on kaikki asennettu Suomessa valmistettuihin loistoristeilijöihin.
Sirius Sport Resortin ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on noin 4 miljoonaa euroa. Pyhtään kunta on luvannut antaa parkkipaikan maa-alueen korvauksetta, kun kohteeseen tulee uimahalli. Uimahallin rakentaa Sirius Sport Resort Oy.
Toisessa vaiheessa alueelle on tarkoitus rakentaa leijuntatorni, jossa voi leijailla voimakkaassa ilmavirtauksessa. Toisen vaiheen kustannusarvio on Terentyevin mukaan noin 3,5 – 3,8 miljoonaa euroa.
Vasta kolmannessa vaiheessa alueelle on tarkoitus rakentaa hotelli mikäli sille ilmenee tarvetta. Terentyev arvioi urheilumatkailukeskuksen kävijämääräksi noin 60-90.000 asiakasta vuodessa. Urheilukeskuksen pääkohderyhmä ovat 16-24 –vuotiaat liikunnalliset nuoret.

”Pääosa asiakkaista suomalaisia”

-Arvioin, että kävijöistä noin 60 prosenttia on suomalaisia, ja loppuosa venäläisiä sekä muita Suomessa käyviä turisteja. Pääosa urheilukeskuksen kävijöistä on päiväasiakkaita, jotka tulevat päiväksi pitämään hauskaa. Jos jotkut haluavat jäädä yöksi, on lähialueella Pyhtäällä, Kotkassa ja Loviisassa jo nyt riittävästi hotellikapasiteettia, Terentyev sanoi.
Alexander Terentyev on Pietarin Rimsky-Korsakov -kadulla sijaitsevan loistohotelli Ambassadorin pääomistaja. Sen lisäksi hän omistaa liikuntamatkailukeskuksen Pietarin lähistöllä. Omaisuutensa Terentyev on hankkinut omistamallaan logistiikkayrityksellä. Sirius Sport Resort Oy on hänen ensimmäinen yrityshankkeensa Suomessa. Terentyev kertoi ihastuneensa Suomeen aikanaan käydessään täällä kalastusmatkoilla ja kierrelleensä eri puolella maata.
-Tänne on halvempaa ja turvallisempaa investoida kuin Venäjän puolelle, jossa lupabyrokratia on monimutkainen ja epävarma, Terentyev sanoi.

Loviisa saamassa 50.000 euroa sopimushyvitystä

Loviisan kaupunki saanee Sirius Sport Resort Oy:ltä 50.000 euron korvauksen sopimusrikkomuksesta, mikäli yhtiö siirtää urheilukeskushankkeensa Ahvenkoskelta Pyhtään puolelle. Sirius-hankkeessa Loviisan kaupungin edustajana toimineen Risto Niemisen mukaan yhtiön kanssa solmitussa yhteistyön ja maakaupan esisopimuksessa on pykälä, jonka perusteella Sirius maksaa Loviisalle 50.000 euron korvauksen, mikäli hanke ei toteudu Ahvenkoskella.
-Esisopimuksen määräaika on tämän vuoden lopulla, jonka jälkeen kaupunki voi lunastaa Kotkan Nordea-pankissa oleva 50.000 euron pankkitakauksen, Nieminen sanoi. Hänen mukaansa virallista ilmoitusta Siriuksen vetäytymisestä ei vielä ole tullut, mutta asiasta on keskusteltu Alexander Terentyevin kanssa. Alunperin sopimussakko oli 30.000 euroa, mutta Ruotsinpyhtään valtuusto päätti vuoden 2009 syyskuussa korottaa summan 50.000 euroon.
Alunperin Ruotsinpyhtään kunta sopi noin 10 hehtaarin suuruisen maa-alueen myymisestä Ahvenkoskelta Siriukselle 300.000 euron hintaan.

Pyhtää ei saanut valtion avustusta uimahalliin

Pyhtää on vetänyt pois opetusministeriölle jättämänsä 700 000 euron tukihakemuksen uimahallin rakentamiseen Siriuksen yhteyteen. Kunnalle selvisi, ettei valtio tue sellaisen liikuntapaikan rakentamista, joka tulee toisen tahon omistuksessa olevaan liikuntapaikkaan.

Videokuvaa Floweider-laitteesta:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI