|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vuokra-asuntoja Liljendaliin, ydinvoima jäi elinkeino-ohjelmaan
11.02.2011Loviisan valtuustossa käytiin keskiviikkoiltana useita periaatteellisia keskusteluja, jotka koskivat kaupungin kehittämistä.

Äänestyksiä neljä ja puoli tuntia kestäneessä kokouksessa oli yhdeksän: ydinvoiman edistämisestä seudullisessa elinkeino-ohjelmassa aina kuivakäymälöiden suosittelemisesta myös taajamiin tehtävissä rakennuksissa.
Liljendalin vuokrarivitalohankkeen takauksesta käytiin pitkä keskustelu. Kaupungin kokonaan omistama Liljendal Åstrand Asunto Oy haki omavelkaista takausta Kuntarahoitus OyJ:n myöntämälle 1,3 miljoonan euron lainalle, jonka laina-aika on 40 vuotta. Kaupunginhallitus esitti takauksen myöntämistä hankkeelle, jonka myötä Liljendaliin rakennettaisiin kahdeksan huoneiston vuokrarivitalo.
Kokoomuksen Kari Hagforsin varamies Pauli Kopiloff arvosteli esitystä puutteellisesti valmistelluksi ja kaipasi lisää asiakirjoja. Hän myös katsoi, että jos kaupunki ”on lähtemässä tosiasiassa grynderiksi”, saman tien olisi päätettävä tuesta myös kaikille vapaarahoitteisille hankkeille. Kopiloff esitti, että asia palautetaan uuteen valmisteluun. Ismo Kokko kannatti.
Asian käsittely jatkui äänin 49-9. Äänestyksessä demarien ja kokoomuksen äänet hajautuivat.
Käsittelyn jatkuessa Kokko esitti, ettei takausta myönnetä Kopiloffin kannattaessa. Vastaehdotus kaatui äänin 52-2. Neljä demaria äänesti tyhjää.
Takauksen kannattajat perustelivat kantaansa muun muassa sillä, että Liljendalin alueelta on muutettu pois asuntopulan vuoksi. Nisse Vainio (r.) kertoi, että poismuuttajat eivät ole jääneet Loviisan alueelle, vaan muuttaneet kauemmas.

Kehitysyhtiön perustaminen jäi pöydälle

Myös kaupungin elinkeino-ohjelmasta käytiin vilkas keskustelu. Vihreiden Janne Länsipuro halusi ohjelmasta pois maininnan, jonka mukaan tavoitteena on valmiudet uuteen ydinvoimahankkeeseen ja sen tuottaman hukkalämmön hyödyntämiseen. Länsipuro katsoi, että maininnalla juututaan yhteen malliin. Vihreiden Timo Noroviita kannatti poistoa.
Maininta ydinvoimahankkeen edistämisestä jäi elinkeino-ohjelmaan äänin 46-12, 1 tyhjä. Ydinvoimamaininnan poiston kannalla olivat vihreät, yhden edustajan kolme pienryhmää, sekä kuusi rkp:n valtuutettua. Tyhjää äänesti Lars Illman (r.).
Elinkeino-ohjelma on Loviisan ja Lapinjärven yhteinen. Lapinjärvi on jo omalta osaltaan hyväksynyt ohjelman.
Loviisan ja Lapinjärven yhteisen kehitysyhtiön perustaminen jätettiin Leena Lindforsin (r.) ehdotuksesta yksimielisesti pöydälle.

Strategiapaperin käsittely takkusi

Strategisen yleiskaavan käsittelyssä kokous oli karata ensimmäistä kertaa lapasesta. Länsipuro ihmetteli, mitä maininta rantojen hyödyntämisestä tarkoittaa ja Sonja Ilvetsalo-Koskinen oli huolissaan Valkon tulevaisuudesta, sillä alueen kehittämisestä mainittiin lähinnä työpaikat ja merellinen logistiikka. Ilvetsalo-Koskinen pelkäsi, että strategiassa Valkon rantaviiva jää teollisuuskäyttöön, ilman että alueelle suunnataan virkistyskäyttöä ja asumista. Perussuomalaisten Kimmo Nykänen halusi, että alue merkitään myös potentiaaliseksi asuinkeskittymäksi. Vasemmistoliiton Armi Lindell koki, että strateginen yleiskaava sitoo tulevia valtuustoja vuoteen 2025 saakka.
–Ei ehkä olla istumassa täällä 15 vuoden päästä. Tämä on ohje tuleville valtuutetuille.
Kokouksessa asian käsittelyä vaikeutti se, että ”Loviisan aluerakennemalli 2025” oli jaossa vain paperiversiona, josta puuttuivat sivunumeroinnit. Aluerakennemalliin oli merkitty erilaisilla ympyröillä, tähdillä, neliöillä ja mökinkuvilla muun muassa maankäytön painopistealueet, eli liikenneportit, energiantuotantoalueet, merkittävät virkistyskeskittymät, kehittyvät matkailualueet, palvelu- ja työpaikkakeskittymät, potentiaaliset uudet asuinalueet sekä kehittämisen yhteistyön suunnat. Niinpä muutosesityksiä tehtiin tyyliin, joka toi mieleen Afrikan tähden ja Monopoli-pelin yhdistelmän: pallukka tänne ja ruskea mökki tuonne.
Myös sanalliset selitykset häkellyttivät valtuutettuja. Timo Noroviita muun muassa ihmetteli, mitä kuntalaisille taattavat virkistysyhteydet mahtavat tarkoittaa – linja-autoja lähiseudun uimahalleihin vai mitä.
Puheenvuoroja käytettiin strategisesta yleiskaavasta parisenkymmentä. Periaatteellinen keskustelu käytiin siitä, saako asumista ulottaa myös painopistealueiden, eli suurimpien kyläkeskittymien ulkopuolelle. Muun muassa Leif Skogster (r.) katsoi, ettei maaseutua voi pitää elävänä, jos sinne ei saa rakentaa.
–Maaseudulle on vedetty vedet ja viemärit, mutta sitten ei saisi rakentaa. Onpa ihmeellistä!
Kalevi Lappalainen (sd.) katsoikin aiheelliseksi muistuttaa strategian ohjeellisuudesta.
–Tämä keskustelu alkaa nyt rönsyillä. Suurin osa on ollut mallia koskevissa ryhmätöissä mukana, mutta tällä menolla istumme täällä vielä kello 12 yöllä. Tämä paperi on ehdotus ja nämä muuttuu. Pian ollaan ryhmätöissä taas, Lappalainen varoitteli ja sai aplodit.
Myös Mia Heijnsbroek-Wirén (r.) huomautti, että kokous alkoi muistuttaa joulukuista budjettikokousta. Tom Liljestrand (r.) muistutti, että mallissa ei ole järkeä ilman priorisointeja.
–Ei kaikkia palloja ja mökkejä voi piirtää joka kylään.
Länsipuro esitti Ilvetsalo-Koskisen kannattamana, että maininta yhdyskuntarakenteen tiivistämisestä niin, että ”myös kaikilla vanhoilla kyläalueilla, joissa on valmis ja toimiva infra, halukkaille on annettava mahdollisuus rakentamiseen”, jätetään pois. Muutosesitys hävisi äänin 52-5.
Myös Ilvetsalo-Koskisen esityksestä lisätä Valkoon merkintä asuinrakentamisesta ja virkistyskeskittymästä äänestettiin. Muutosesitys kaatui täpärästi äänin 29-28. Molemmissa äänestyksissä annettiin yksi tyhjä ääni; ensimmäisessä tyhjää äänesti Keijo Tähtinen ja toisessa Leif Skogster. Valkon painopistealueista äänestettäessä Ilvetsalo sai kannalleen muutaman rkp:n valtuutetun sekä useimmat demarit ja kokoomuslaiset sekä lähes kaikki pienryhmäläiset.
Ainoa muutos strategiapaperiin tehtiin Ruotsinpyhtään taajama-aluetta koskeneeseen tekstiin: maininta työpaikka-alueesta lisättiin yksimielisesti matkailun ja palvelujen rinnalle.

Marilynille digitukea

Elokuvateatteritoimintaa päätettiin yksimielisesti tukea 49 000 eurolla. Rkp perusteli tukea sillä, että samalla tuetaan myös lapsia ja nuoria. Camilla Antas (kok.) sanoi kokoomuksen olevan tuen kannalla, sillä ”jokaisessa itseään kunnioittavassa kaupungissa on oltava elokuvateatteri”. Länsipuro esitti, että koulut voisivat hyödyntää teatteria ja että kaupunkikin voisi joskus tarjota valtuutetuille elokuvaillan.
Demarien Lappalainen kannatti myös tukea mutta katsoi, että valtuutetuilla on rahaa maksaa itse elokuvalippunsa.
Kaupungin omistamassa elokuvateatterikiinteistössä toimii vuokralla Logimar Oy:n Kino Marilyn. Yritys tarvitsi kaupungin tukea digitalisointiin, johon Elokuvasäätiö on jo myöntänyt tukea. Digitalisointi mahdollistaa uusimpien elokuvien saamisen Loviisaan.
Vesihuollon kehittämissuunnitelmaa käsiteltäessä äänestys saatiin aikaiseksi kuivakäymälöistä. Länsipuro halusi, että kaupunki suosittelisi kuivakäymälöitä myös kaava-alueille rakennettaviin kiinteistöihin. Muutosehdotus kaatui äänin 50-8.

Kiinteistöjen myyntipäätökset k-hallituksessa

Kaupungin omistamien, tyhjillään olevien tai tarpeettomien kiinteistöjen myyntiperiaatteista käytiin vielä kaksi äänestystä. Valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas ohjeisti ennen keskustelua, ettei tarkoitus ole ryhtyä keskustelemaan siitä, mitkä kiinteistöt myydään ja mitkä ei, vaan päättää yleisistä periaatteista.
Pauli Kopiloff esitti, että kiinteistön voisi myydä käypään hintaan, mutta ei vuokrata, alueella toimivalle loviisalaiselle yleishyödylliselle taholle. Kimmo Nykänen esitti, että myynnistä päättää valtuusto kaupunginhallituksen sijasta.
Hallintojohtaja Christoffer Masar huomautti, että muissa kaupungeissa on jouduttu ongelmiin, jos ostajaa on yritetty rajata vain omassa kunnassa toimiviin. Kopiloff poisti esityksestään maininnan loviisalaistahosta.
Äänestyksessä Kopiloffin esitys markkinahintaan myymisestä hävisi äänin 49-7. Kokoomuslaiset olivat Kopiloffin kannalla. Samoin hävisi Nykäsen muutosesitys myyntipäätöksen siirtämisestä valtuustolle äänin 37-21. Äänestyksessä osa demareista ja rkp-läisistä oli muutosesityksen kannalla.
Kokouksen ensimmäinen äänestys käytiin perinteisesti siitä, missä lehdissä kunnalliset ilmoitukset julkaistaan. Perussuomalaiset halusivat valtuuston kokous- ja työpaikkailmoitukset myös Kymen Sanomiin, demarit puolestaan Uutispäivä Demariin ja Vihreät Vihreään Lankaan. Kaupunginhallitus esitti ilmoituskanaviksi Loviisan molempia paikallislehtiä sekä Uusimaata ja Borgåbladetia, työpaikkailmoituksia myös Helsingin Sanomiin ja Hufvudstadsbladetiin. Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys voitti perussuomalaisten vastaehdotuksen äänin 51-8. Kymen Sanomien kannalla oli perussuomalaisten lisäksi myös vasemmistoliitto ja osa demareista, mutta esimerkiksi kaikki Ruotsinpyhtään alueen valtuutetut eivät olleet KySan kannalla. Demari ei yltänyt ilmoituslehdeksi äänin 44-15.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI