|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa tavoittelee Svartholmaa ja Ruukkia Unescon listalle
04.02.2011Loviisan kaupunki yrittää saada Svartholman merilinnoituksen ja Strömforsin ruukkialueen Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Tavoite on nostettu kulttuuri- ja matkailukohdehankkeeksi kaupungin edunvalvonnan toteuttamisohjelmassa. Hankeluettelo esiteltiin muun muassa Loviisassa tiistaina vierailleille SDP:n kansanedustajille.

Sekä linnoituksen että ruukin hanketta on tarkoitus ryhtyä edistämään jo tänä vuonna. Hankkeita koordinoivat kehittämisjohtaja, matkailusihteeri ja tekninen johtaja. Tarkoituksena on ottaa yhteyttä eri puolueisiin sekä opetus- ja kulttuuriministeriöön ja Museovirastoon.
Suomessa on kuusi Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksyttyä kulttuuriperintökohdetta: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammalahdenmäki ja Struven ketju.
Struven kolmiomittausketju edustaa luettelossa tieteen ja tekniikan historiaa. Mittauksen avulla selvitettiin maan kokoa ja muotoa. Struven ketjun mittauspisteistä kaksi on lähellä Loviisaa; Lapinjärvellä ja Pyhtään Mustaviirissä.
Lisäksi Suomessa on yksi Unescon maailmanperintöluettelon luontokohde, Merenkurkun saaristo yhdessä Ruotsin Höga Kustenin kanssa.
Svartholma kuuluu Augustin Ehrensvärdin luomaan linnoitusjärjestelmään, johon kuuluvat myös Loviisan maalinnoitukset sekä Suomenlinna Helsingin edustalla. Suomenlinna merkittiin Unescon maailmanperintöluetteloon 1991.
Strömforsin rautaruukin perusti Kymijoen länsihaaraan 1698 maaherra Johan Creutz. Vesivasarat saivat käyttövoimansa Kymijoesta.

”Maailmanperintöluettelo ei ole kulttuurimatkailun edistämissopimus”

Museovirastossa maailmanperintösopimukseen liittyviä asioita hoitava intendentti Margaretha Ehrström toppuuttelee loviisalaisten toiveita saada maailmanperintökohde alueelleen. Suomen aieluetteloa päivitetään seuraavan kerran vasta 2012-2013. Ehrström ei ole kuullut loviisalaisten kaavailuista mutta kertoo, että paikallisesti vireille hankkeen ovat laittaneet ainakin Hamina, Tampere ja Kristiinankaupunki. Lisäksi esille on nostettu Haapamäen asema-alue.
Ehrström kertoo, että kulttuuriperinnön luettelon täydentämistä tarkastellaan aina kansainvälisesti. Tavoitteena on muun muassa korjata joidenkin aihealueiden aliedustusta. Alueellisesti tarkastellaan yhtä maata laajempaa aluetta, esimerkiksi Pohjolassa kokonaisuuteen kuuluvat Pohjoismaiden lisäksi Baltia ja Venäjä.
Tällä hetkellä suosittuja ovat tietyn teeman alle sijoittuvat sarjat ja aatteet: Ranskassa selvitellään maailmanlaajuista arkkitehti Le Corbusierin suunnittelemien rakennusten ketjua, Islannin vetämässä hankkeessa puolestaan keskitytään viikinkiaikaan ja –reitistöön. Afrikassa valmistellaan kahden orjakaupan reitin tarjoamista luetteloon.
–Teemat ovat isoja ja ne kertovat ihmiskunnan erilaisista vaiheista.

Matkailun edistäminen ei päätavoite

Ehrströmin mukaan maailmanperintösopimuksen aatteena on nostaa kulttuuri- ja luonnonsuojelun merkitystä siellä, missä se on vasta lapsenkengissä, tai saada maat tekemään työtä kulttuuriperintönsä tunnistamiseksi.
Aatteellista vajausta perintöluettelossa edistetään tällä hetkellä Tanskasta käsin. Siellä selvitellään maailmanlaajuisesti työväenliikkeen historiaan liittyviä kohteita. Viime kesänä finaaliin pääsi Suomesta Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Paasitorni.
Suomessa Paasitornin esiinnousu tuli yllätyksenä, eikä se Ehrströmin mukaan voisi yksin nousta listalle.
Ehrström muistuttaa, että maailmanperintöprosessi ei ole suojeluhanke eikä myöskään matkailuvaltti. Kohteen suojelun tulee aina olla hoidettu ja kunnossa kansallisella lainsäädännöllä.
–Maailmanperintöstatus tuo mainosarvoa, mutta se ei ole tavoite. Sopimuksen perimmäisenä tarkoituksena on huolehtia kohteiden säilymisestä tuleville sukupolville. Usein paikkakunnat kuitenkin haluavat nostaa hankkeella matkailuelinkeinoa, mutta maailmanperintöluettelo ei ole mikään kulttuurimatkailun edistämissopimus. Täytyy myös muistaa, että matkailu kuluttaa kohteita. Eri kohteilla on erilainen sietokyky kestää kulumista. Ranskan Lascauxin luolat on suljettu kävijöitä kalliomaalausten tuhoutumisuhan vuoksi.

Svartholmasta Suomenlinnan laajennus?

Svartholman ja Ruukin mahdollisuuksia päästä maailmanperintöluetteloon Ehrström ei halua ryhtyä ennakoimaan.
Ruukki liittyy teollistumisen historiaan, jota edustaa tällä hetkellä Suomessa maailmanperintökohteena Verla Kymenlaaksossa. Esimerkiksi Norjassa pohditaan listalle Odda smältverk -sulattamoja.
–Svartholma kuuluu historiallisesti Suomenlinnan linnoitusketjuun, joten sen mahdollinen liittäminen osaksi Suomenlinnaa tulee pohtia tästä näkökulmasta.
Luontoperintökohteiden listalle Suomesta päässyt Merenkurkun saaristo on Ruotsin Höga Kustenin luonnonperintökohteen laajennus.
Ehrströmin mukaan Suomenlinnan hoitokunta valmistelee parhaillaan Lonnan saaren liittämistä Suomenlinnan maailmanperintökohteeseen. Suomenlinnan pohjoispuolella sijaitseva saari vapautui puolustusvoimien käytöstä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI