|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan pyykkisouvi jatkuu
01.02.2011Loviisan pesulapalvelujen tuottajaksi valitusta virolaisesta Gorefield Eesti As –yhtiöstä on paljastunut vilpillisyyttä. Loviisa haki tarjouspyynnöllä palvelutuottajaa Taasiakodin, Hemgårdenin, Rosenkullan, pääterveysaseman ja keskuskeittiön tekstiilien vuokraukseen, pesuun, huoltoon ja toimitukseen. Näiden laitosten pyykkejä ovat aiemmin pesseet Loviisan Pesula sekä Kymen Tekstiilihuolto, joista jälkimmäinen hävisi tarjouskilpailun virolaisyhtiölle. Molemmat jatkavat pyykkien pesemistä kunnes kaupunki pääsee selville siitä, kuka jatkossa pesulapalvelut tuottaa.

Hemgårdenin, Taasiakodin ja Liljendalin Rosenkullan pyykit pestään yhä edelleen Loviisan Pesulassa, jonka yrittäjä Pentti Heiskanen ei ole kuullut yhteistyön mahdollisesta päättymisestä.
- Lehdistä olen lukenut, että virolaiseen pesulaan ovat vaihtamassa. En ole suoraan kuullut mitään. Tiistaina olen menossa Hemgårdeniin hakemaan pyykiä kuten ennenkin, kertoi Pentti Heiskanen.
Useiden vuosikymmenten ajan Loviisan eri hoitolaitosten pyykkejä pessyt Loviisan Pesula ei osallistunut tarjouskilpailuun, koska Loviisan kaupunki niputti yhteen kaikkien pesulapalveluiden lisäksi myös tekstiilien vuokrauksen.
- Siitä tuli niin iso ja monimutkainen kokonaisuus, ettei se oikein enää sopinut paikalliselle pienpesulalle. Ei varsinkaan Viron hinnoilla, kertoi loviisalainen pesulayrittäjä Pentti Heiskanen eilen.

Asiantuntija Viroon?

Perjantaina ilmestynyt Suomen Kuvalehti kertoo virolalaisyhtiö Gorefieldin antaneen harhaanjohtavia tietoja Helsingin poliisilaitoksen pyykkitarjouksessa. Lehden laaja artikkeli paljastaa yhtiön suomalaisen yhteyshenkilön likapyykit aiemmista pesulayhtiöistä ja yhtiön antamiin tarjouksiin liittyvät väärät tiedot mm. laaduntarkastuksesta, pesuaineiden valvonnasta ja ympäristöasioista. Loviisan perusturvajohtaja Sten Frondén kertoo Loviisassa otettavan mikrobiologi Sari Rahkonen asiantuntijaksi ja käymään läpi Gorefieldin toiminta, laatujärjestelmät ja myös mahdollisesti tutustumaan Virossa paikan päällä yhtiön toimitiloihin.
- Asiantuntijan kanssa on sovittu tapaaminen perjantaiksi 4.2. Hänen selvityksensä perusteella tehdään päätös jatkosta. Meidän on todennettava onko päätöstä perusteltua muuttaa, eli on osoitettava myös juridisesti, millä perusteilla päätöstä muutettaisiin, pelkät lehtitiedot eivät riitä, siitä joutuisimme korvausvastuuseen, luonnehtii Frondén.
Palveluntarjoajaa valitessa ei olisi voitu kohdella virolaisyhtiötä eri tavalla kuin suomalaista.
- Kun hankintaa tehtiin, lain mukaan suomalainen ja mikä tahansa eurooppalainen maa ovat samassa asemassa, muistuttaa Frondén.
Tarkoitus oli tuoda sopimus perusturvalautakuntaan 15.2. ja tämä päivämäärä on Frondénin mukaan edelleen tähtäimessä.
- Nyt selvitetään, kenen kanssa sopimus solmitaan, Frondén toteaa.
Loviisa ei tarjouspyynnössä vaatinut tietyn hygieniastandardin käyttöä, ainoastaan ilmoittamaan, mitä standardia käytetään. Myöskään ympäristöasioista ei pyydetty mitään selvitystä. Alihankkijoita yhtiö ei myöskään Loviisan tarjouspyynnössä kerro käyttävänsä.
Esille tulleet paljastukset eivät tulleet Frondénin mukaan suurena yllätyksenä. Loviisan Sanomat kirjoitti 11.1. epäilyksistä virolaisyhtiön taustaan liittyen. Frondén vahvisti tuolloin selvityspyyntöjä tehdyn lisää. Loviisan Sanomat kertoi tuolloin mm. Saarijärven ja Raahen peruneen Gorefield-valinnan yhtiön antamien ristiriitaisten tietojen vuoksi.

Paljon sepitettä

Suomen Kuvalehti kirjoitti perjantaina 28.1 ilmestyneessä numerossaan, että Gorefield Eesti As on antanut harhaanjohtavia tietoja osallistuessaan Helsingin poliisilaitoksen pesulapalveluiden kilpailutukseen. Lehti kertoo Gorefieldin jättämässä tarjouksessa viitattavan mm. arvovaltaiseen saksalaiseen tutkimuslaitokseen pesulan laaduntarkastajana. Suomen Kuvalehden laajasta selvityksestä ilmenee, ettei saksalainen instituutti ole tarkastuksia tehnyt. Myös muut virolaisyhtiön antamat tiedot mm. pesuaineiden valvonnasta ja ympäristöasioiden kehittämisestä ja suuresta teollisuuspesulasta ovat virheellisiä. Lehden tietojen mukaan Gorefield käyttää runsaasti alihankkijoita, vaikka tarjouksessa kiistää näin tekevänsä. Lehden yhtenä kuvituksena on rapistunut ja ilmeisen tyhjillään oleva betonikolossi, joka sijaitsee Tallinnan laitamilla osoitteessa Salve 3. Saman osoitteen on Gorefield itse antanut. Pesulaa ei osoitteesta löytynyt, vain toimisto läheisestä talosta. Loviisan saamassa tarjouksessa ei tiettävästi esiinny Suomen Kuvalehdessä mainittuja osoitteita.
Lehti tuo esiin myös virolaisyhtiön sumutuksen suomalaiselle alihankkijalle. Gorefield lupaa pesula-asiakkailleen mm. sähköisen asiakashallintajärjestelmän, johon sillä ei lehden selvityksen mukaan kuitenkaan ole käyttöoikeutta, sillä Gorefield on ilmeisesti käyttänyt hyväkseen ohjelmistotalon ilmaista testiversiota.
Kotkan kaupunki käyttää Gorefieldiä ja lauantaisen Kymen Sanomien mukaan palveluun on oltu tyytyväisiä, mutta jos tarjouksessa annetut tiedot osoittautuisivat vilpillisiksi, olisi se syy purkaa kolmeksi vuodeksi tehty sopimus.
Eilen Kotkan kaupunki lähetti virolaisyhtiölle selvityspyynnön, johon halutaan torstaihin mennessä selvitys. Kotka haluaa tietää mm. pesulatoiminnan laadunvalvonnasta, kertoi Kymen Sanomat nettisivuillaan eilen.

Ronnie Malmsten esitteli toimintaa Loviisassa

Suomen Kuvalehden artikkelissa kerrotaan lisäksi laajalti helsinkiläisen liikemiehen Ronnie Malmstenin, 39, pesulabisneksistä ja niiden jälkipyykistä. Admiral Tekstiilivuokraus, Admiral Tekstiilide Rent (myöh. Gorefeld, eli lähes saman niminen kuin nyt esillä oleva Gorefield), ovat jättäneet jälkeensä yhteensä noin 90 000 euron velat. Gorefeldiä haetaan parhaillaan konkurssiin. Malmstenilla ei SK:n mukaan ole virallista asemaa Gorefieldissä, mutta hän on allekirjoittanut tarjouksia ja toiminut yhteyshenkilönä. SK:n tietojen mukaan Gorefieldillä on yksi suomalainen työntekijä Kalevi Tuhkanen.
Loviisan kaupungin hallintosuunnittelija Paul Lindqvist kertoo Ronnie Malmstenin ja Leevi Tuhkanen –nimisen miehen käyneen Loviisassa esittelemässä Gorefieldiä ja sen tuotteita.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI