|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liljendal on Suomen säteilevin paikkakunta
01.02.2011Suomen Kuvalehti nimesi Liljendalin taannoin Suomen onnellisimmaksi kunnaksi. Liljendal ei kuitenkaan säteile pelkästään onnea, sillä Liljendalin asunnoissa on mitattu radonsäteilyarvoja, joiden keskiarvo on ylivoimaisesti maan suurin. Radonsäteily lisää huomattavasti riskiä sairastua keuhkosyöpään. Toimenpiteet säteilyn toteamiseksi ja vähentämiseksi olisivat ensiarvoisen tärkeitä runsaasti säteilevillä alueilla, mutta monilta asukkailta tämä tieto on puuttunut kokonaan. Monien mielestä viranomaisten toiminta asiassa ei ole ollut riittävää kaikkien asianosaisten tavoittamiseksi ja toimenpiteiden edesauttamiseksi.

Suurin arvo 30-kertainen

Suomessa todetaan vuosittain noin 2000 keuhkosyöpää, joista 100-600 aiheutuu radonsäteilystä. Radon on toiseksi suurin keuhkosyövän aiheuttaja Suomessa. Suomessa pidetään turvallisena 200 Bq/m3 rajaa ja ehdoton yläraja on 400 Bq/m3. Liljendalissa vuosina 1980-2008 mitatuissa asunnoissa keskiarvo oli 711 bequerelliä. Arvo oli merkittävästi suurempi kuin muilla paikkakunnilla, joita säteilyturvakeskuksen tilastossa on yli 300. Liljendalista tilastossa on mukana 244 asuntoa. Lähes puolessa näistä asunnoista arvo oli yli 400 bequerelliä ja viidesosassa ylittyi 1000 bequerellin raja. Suurin Liljendalissa mitattu arvo oli 5970 Bq/m3 eli 30-kertainen turvallisena pidettyyn rajaan verrattuna.

Miksi radonista ei tiedetä

Vanhojen talojen radonsäteilyn mittaaminen on yksinomaan asukkaiden varassa. Vaikka Suomen säteilyturvakeskuksella on tarkat tiedot eri alueiden säteilymääristä, asiasta ei ole tiedotettu suoraan asukkaille. Monilta asia on jäänyt kokonaan huomioimatta. Esimerkiksi Loviisan seudulla järjestettiin 2006 marraskuussa radontalkoot, joista säteilyturvakeskus tiedotti ainoastaan pienellä lehti-ilmoituksella.
-Meillä on melko pienet budjetit tiedottamiseen. Nyt olemme viimeiset kaksi vuotta tiedottaneet talkoista koteihin lähetettävillä kirjeillä, kertoo Olli Holmgren Suomen säteilyturvakeskuksesta.
Tämän vuoksi moni Liljendalissa ja muualla Loviisan seudulla ei huomannut lainkaan, että mittaustalkoot olivat käynnissä.
Esimerkiksi tupakan vaaroista tiedotetaan siten, että yksikään tupakoitsija ei voi välttyä huomaamasta varoituksia, vaikka tupakointi on vapaaehtoinen valinta. Myös ultraviolettisäteilyn määrät ilmoitetaan päivittäin. Tiedottaminen radonista on ollut niin vaimeaa, että moni asuu radonia säteilevällä alueella tietämättään.

Kuntien virkamiehillä ei lainkaan vastuuta

Kuntien vastuu radonasioista rajoittuu nykyisellään lähinnä pieneen huomautukseen rakennusluvassa. Uusien rakennusten radonarvo ei saa ylittää 200 Bq/m3. Taloihin voidaan asentaa radonputkisto, mutta asiaa ei useinkaan ajatella sen enempää eikä tarkistusmittauksia tehdä.
-Jos säteilyä on yli raja-arvojen, putkistoon täytyy asentaa imuri. Siksi säteilyn määrä on ehdottomasti tarkastettava rakentamisen jälkeen, ja mielellään vielä muutaman vuoden kuluttua uudestaan, koska talon liitoksiin saattaa tulla vuotoja, sanoo Tiina Tiainen Porvoon kaupungin terveydensuojelusta.
-Olemme yrittäneet painottaa lausunnoissa, että asiasta on kirjattava tieto kaavamääräykseen.
Myytävien tonttien maaperän radonsäteilyä ei yleensä mitata toimenpiteen kalleuden vuoksi. Esimerkiksi Askolassa on kaavoitettu alue, jonka radonkaasupitoisuuksia lääkärit ja terveydenhoitohenkilökunta pitivät 80-luvulla terveydelle vaarallisina. Uusien rakennusten säteilyarvojen tarkastaminen on tämän vuoksi erittäin tärkeää erityisesti alueilla, joissa säteilyä tiedetään olevan runsaasti.

Enemmän kuin Askolassa

Muualla Loviisassa mitatut keskiarvot vaihtelivat 400-500 bequerelin välillä. Myös Askolassa, jota on pidetty erittäin säteilevänä, keskiarvo oli alle 500 bequereliä ja 400 bequereliä ylittäviä arvoja oli huomattavasti vähemmän kuin Liljendalissa. Suurin yksittäinen Askolassa tavattu arvo on kuitenkin 27 000 bequereliä ja ”vanhassa” Loviisassa yli 15 000 bequereliä.
Liljendalissa säteilyä oli tasaisen runsaasti lähes kaikissa mitatuissa asunnoissa. Monissa Liljendalin taloissa on näiden mittaustulosten jälkeen tehty korjauksia, joilla radonsäteilyä on saatu vähennettyä. Esimerkiksi Liljendalin Pajatiellä korjattiin 90-luvulla kaksi rivitaloa.
-Saimme tähän meidän taloon korjauksen ilmaiseksi, kun valtio maksoi kulut. Se oli jonkinlainen kokeilu, miten korjaus onnistuu. Tuossa naapurissa joutuivat itse maksamaan, kertoo talossa asuva Sven Lund.
Talon alapohjaan asennettiin putket ja imuri, jolla säteily väheni Lundin mukaan noin kymmenesosaan. Pajatie sijaitsee aivan kylän keskustassa lähellä Koskenkylänjokea korkean mäen päällä. Lund ei tiennyt, että Liljendalissa mitattu keskiarvo on Suomen suurin.
-Eikös Askolassa ole eniten säteilyä?
Pajatien talot kuuluvat niihin 80-90-luvulla rakennettuihin taloihin, joissa rakenteiden vuoksi sisäilmaan on päässyt erityisen paljon radonkaasua. Liljendalissa erityisen korkeita arvoja on mitattu myös muissa vastaavissa rivitaloissa. Näihin on jälkikäteen asennettu radonputkia ja –imureita.

Laki päästää helpolla

Terveydensuojelulaki velvoittaa mittaamaan työpaikkojen radonsäteilyn määrän. Loviisan seudulla säteilyä valvotaan Porvoon terveydensuojelusta käsin, mutta valvonta ei ole kovinkaan aktiivista.
-Laki velvoittaa mittaamaan säteilyn työpaikoilta kertaalleen, Tiainen sanoo.
Esimerkiksi Liljendalin Hembackan päiväkotiin on asennettu radonputket ja poistoimuri. Mittauksia ei ole tehty moneen vuoteen. Myös päiväkodin työntekijöitä tieto Liljendalin suurista säteilymääristä hämmästyttää.
-Ei meillä kotona ole koskaan mitattu. Pitäisi varmasti mitata, sanoo aivan Pajatien läheisyydessä asuva Nina Broman huolestuneena.
-Minä asuin lapsena sellaisessa talossa, jossa mitattiin korkeita arvoja ja asennettiin sitten putket kun olin teini-iässä. Nyt asun omakotitalossa, eikä meillä siellä ole mitattu, kertoo Desiré Strömberg.
Yleisen käsityksen mukaan vanhoissa taloissa alapohja on tuulettuva, eikä säteilystä tarvitse olla huolissaan. Liljendalin keskiarvot on kuitenkin mitattu sekä vanhoista että uusista rakennuksista. Rossipohja ei automaattisesti takaa alhaisia säteilyarvoja. Arvot ovat korkeimmillaan talvella ja kivijalan ympärille kinostunut lumi voi lisäksi estää alapohjan tuulettumisen. Myös vanhoihin taloihin myöhemmin tehdyt remontit saattavat heikentää radonkaasun haihtumista alapohjan kautta.

Asunnonostajatkin epätietoisia

Itä-Uudenmaan Kiinteistövälityksestä kerrotaan, että radonasiat eivät tätä nykyä näy juurikaan asuntokaupoissa, vaikka Itä-Uusimaa ja Loviisan seutu kokonaisuudessaan on Suomen voimakkaimmin säteilevää aluetta.
-Nämä ovat vähän sellaisia muotijuttuja. Nyt ihmiset ovat kiinnostuneita home- ja kosteusasioista, sanoo Toni Mankonen.
Radonsäteily on kuitenkin raja-arvojen ylittyessä rakennusvirheeseen verrattava virhe kaupassa, ja ostajalla on oikeus korvaukseen tai kaupan purkamiseen. Myös ostajien ja myyjien vähäisen kiinnostuksen taustalla on usein tietämättömyys radonista ja sen haittavaikutuksista.

Eniten Suomessa – eniten maailmassa?

Liljendalin suuret radonpitoisuudet sisäilmassa johtuvat maaperän uraanipitoisuudesta ja maaperän rakenteesta. Kaiken kaikkiaan Suomessa määrät ovat jopa koko maailman suurimpia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yläraja on vain 148 Bq/m3.
Suomessakin on kuitenkin monia alueita, joissa keskiarvot jäävät alle sadan bequerelin, eikä yhdessäkään asunnossa edes 200 Bq/m3 raja ylity. Kaikissa Suomen asunnoissa keskiarvo on 120 Bq/m3 eli lähes 500 bequereliä vähemmän kuin Liljendalissa. Koska radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, ainoa keino sen havaitsemiseksi on mittaaminen. Mittausaika jatkuu vuosittain huhtikuun loppuun. Säteilyturvakeskuksesta voi tilata radonpurkkeja, joilla tulos selviää muutamassa kuukaudessa. myytävänä on myös elektronisia laitteita, joilla alustavan tiedon saa jo kahdessa vuorokaudessa. Myös Porvoon terveydensuojeluksikön laboratoriolla on lainattavaa välineistöä nopeampaan mittaukseen.
-Meillä on muutama radonboxi, joita voi lainata. Sillä mitataan säteilyä viikon ajan, ja tulokset saa laboratoriostamme, Tiainen sanoo.
Lähde ja lisätietoja: www.radon.fi

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI