|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sivarikeskuksella tänä vuonna tavallista enemmän koulutettavia
28.01.2011Koko maan siviilipalvelusvelvolliset kouluttava Lapinjärven koulutuskeskus purkaa tänä vuonna patoutunutta sumaa: koulutettavien lukumäärä nousee 150:llä 1 800 koulutettavaan.

Koulutettavien määrän kasvu ei ole kuitenkaan ainoa näköpiirissä oleva muutos: siviilipalveluksen kehittämistä miettivä työryhmä antaa raporttinsa työministeri Anni Sinnemäelle maaliskuun alussa. Koulutuskeskuksen johtaja Mikko Reijonen sai mietinnöstä luonnoksen työpöydälleen viime viikolla.
Luonnos hahmottelee kaksi vaihtoehtoista kehityskulkua: joko siviilipalvelus toteutetaan nykyiseen tapaan, tai koulutuksesta pyritään saamaan jatkossa yhteiskunnan kannalta enemmän irti. Mikäli yhteiskunnallista vaikuttavuutta halutaan koulutukselta nykyistä enemmän, painopiste siirtyisi nykyistä enemmän siviilikriisien ehkäisyyn ja hallintaan. Luonnoksen suositus on laajentaa koulutusta nykyisestä. Silloin sivarien koulutukseen tarvitaan nykyistä enemmän resursseja.
–Nykyinen järjestelmä on yhteiskunnalle edullinen, sillä käytännössä palveluspaikat vastaavat kustannuksista: ne maksavat majoituksen, päivärahat, ruokailun ja terveydenhoidon, sanoo Reijonen.
–Jos koulutettavia on vuodessa noin 1 800, saman verran sivareita on suomalaisilla työpaikoilla.

Lapinjärvellä koulutetaan kaikki sivarit

Siviilipalveluksen valitsee vuosittain noin 2.500 palvelusvelvollista. Käytännössä kaikki eivät suorita palvelustaan samaan aikaan ja sivarien ikähaitari onkin 19-29 vuotta.
Keskuksessa koulutetaan lisäksi reservin kertausharjoituksista kieltäytyneitä sekä naisia, jotka ovat keskeyttäneet aseellisen palvelun 45 vuorokauden jälkeen.
Keskuksessa koulutus kestää neljä viikkoa. Siviilipalvelus kestää 362 vuorokautta, joten pääosa palveluksesta suoritetaan työpaikoilla. Ilman palveluspaikkaa jäävät suorittavat palveluksensa loppuun koulutuskeskuksessa. Näitä nk. legioonalaisia on vuosittain 40-50.
Vuodesta 1998 kaikki sivarit on koulutettu Lapinjärvellä. Toimintaa valvoo työ- ja elinkeinoministeriö. Koulutuksen järjestämisestä on sovittu Lapinjärven kunnan ja valtion välisellä sopimuksella.

Sivareilla ei roolia kriisitilanteissa

Reijonen ei usko, että lainsäädännöllä siviilipalvelusmiehille osoitettaisiin tehtäviä kriisitilanteissa, kuten vaikkapa Nokian vesikriisin kaltaisissa tapahtumissa. Lainsäädännössä ei esimerkiksi ole sivareille kirjattu roolia tilanteessa, jossa suuri määrä talouksia jää vaille sähköä, kuten tällä viikolla on tapahtunut.
–Yhteiskunnalla on hyvät kriisiajan mallit ja valmis lainsäädäntö. Keskuksen koulutus, neljä viikkoa, on lyhyt aika.
Reijonen korostaa sen sijaan sitä, millaisia valmiuksia koulutusjaksolla ja sitä seuraavalla työpalvelusjaksolla sivareille annetaan.
Hän lisää, että jokamiehen velvollisuuksiin kuuluu velvollisuus olla turvaamassa yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja. Kansalaisvalmiuksia koulutuskeskuksessa kehitetään muun muassa niin, että kaikki sivarit käyvät Esiapu I –kurssin. Keskuksessa on myös valmius järjestää järjestyksenvalvojakoulutusta ja tulityökursseja.
–Koulutuksessa ei kuitenkaan ole itsetarkoitus saada joku kortti.

Palveluksesta vapautettuja huolestuttavasti

Keskukseen saapuvat koulutettavat ovat Reijosen mukaan hyvin erilaisia. Se puolestaan asettaa koulutukselle haasteita. Yhä useampi sivari, noin 60 prosenttia, on jo aloittanut varusmiespalveluksen, mutta vaihtaakin siviilipalvelukseen.
–Merkittävin syy vaihtaa siviilipalvelukseen on velvollisen elämäntilanne. Varusmiespalveluksessa on kiinni 24 tuntia vuorokaudessa. Siviilipalveluksessa työpalvelun voi suorittaa kotoa käsin.
Noin 40 prosentilla sivareista taustalla on vakaumus. Siviilipalveluksen keskeyttävien lukumäärää Reijonen pitää korkeana: viime vuonna sen keskeytti 13 prosenttia ja esimerkiksi 2007 lähes 17 prosenttia.
–Huolestuttavaa on, että lähes 20 prosenttia ei päädy minkäänlaiseen palvelukseen, vaan heidät vapautetaan jo kutsuntavaiheessa. Syynä ovat yleensä mielenterveysongelmat ja painoindeksi. Nouseekin kysymys, miten voitaisiin siviilipalveluksessa paremmin vastata tarpeeseen velvollisten fyysisen kunnon kohottamisessa.
Lyhyt koulutusjakso ei anna suuria mahdollisuuksia velvollisten fyysisen kunnon kohottamiseen. Reijosen mukaan koulutusjakson aikana kiinnitetään huomiota terveellisiin elämäntapoihin, mutta liikuntaa järjestetään varsinaisesti vasta viimeisellä koulutusviikolla. Reijonen kaipaisikin nykyistä enemmän kannustimia.
Sivareiden käytössä on kuntosali ja esimerkiksi omat liikuntavälineet voi tuoda mukanaan, mutta esimerkiksi suksia ei talon puolesta ole käytössä.
Liikuntaa harrastavat sivarit perustavat myös epävirallisia liikuntaryhmiä. Reijonen sanookin, että kuten armeijassa, koulutuskeskuksessakin pyritään hyödyntämään velvollisten omia vahvuuksia.
Reijosen mukaan epävirallisesti on jopa heitetty, että siviilipalvelusaikaa voisi saada lyhyemmäksi, jos sitoutuu parantamaan merkittävästi fyysistä kuntoaan.
–Nämä ovat heittoja, sillä poliittiset päättäjät päättävät palveluksen pituuden.
Reijosen mukaan siviilipalveluksen kehittämistä miettivällä työryhmällä ei ole isoja paineita lyhentää palvelusaikaa. 2008 aika lyheni 13 kuukaudesta 12 kuukauteen. Siitä on kuitenkin keskusteltu, voisiko aikaa joissakin tapauksissa lyhentää sen vuoksi, että palvelus suoritetaan yhteiskunnallisesti merkittävissä tehtävissä.
Siviilipalveluksen kehittäminen tulee esille työryhmän raportin pohjalta tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI