|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nupissa asuva Sergei liikuttui suomalaisten avuliaisuudesta
28.01.2011”Strastuite!”, tervehtii iloisesti venäläinen rekkakuski Sergei Zhidkov ja kömpii ulos rekan ohjaamosta Loviisan ja Kotkan välisen seiskatien poskessa. Noin 10 kilometriä Loviisasta itään linja-autopysäkillä pakkasessa kyyhöttävä venäläinen rekka on jo runsaan viikon ajan ihmetyttänyt ohikulkijoita. Vikaantuneen venäläisrekan kuljettaja on odotellut varaosaa Moskovasta jo seitsemän vuorokautta, jonka ajan hän on asunut rekkansa ohjaamossa. Välillä Sergeiltä loppui jo vesi ja ruoka, mutta lähiseudun asukkaat tulivat avuksi.

-Ajoin yhtenä aamuna ohi ja huomasin rekan oudossa paikassa. Rekka oli pysäkillä vielä illalla, ja seuraavana aamuna ja illallakin. Näin, että ohjaamossa asui joku. Oli pakko mennä koputtamaan ja kysymään, että mikä hätänä, kertoi ruotsinpyhtääläinen mies, joka ei halua nimeään julkisuuteen.
-Sen verran ymmärsin, että rekka oli kaput ja juoma ja ruoka lopussa. Veimme vaimon kanssa vettä ja lasipurkissa lämmintä lihakeittoa. Kuski liikuttui kyyneliin. Myöhemmin veimme vielä leipää, kanankoipia, riisiä ja tupakkaa sekä vessapaperia, kertoi ruotsinpyhtääläismies. Hänen lisäksi Sergei on saanut apua myös muilta lähiseudun asukkailta.

Mukana 50 euron matkakassa

Lovarin käydessä torstaina paikalla Sergei oli päivänokosilla. Lähes 20 asteen pakkasesta huolimatta ohjaamossa oli lämmintä. Dieselillä toimiva Webasto-lämmitin toimii ilman, että auton moottoria tarvitsee käyttää jatkuvasti. Ohjaamon takaosassa on makuupaikka. Istuinten välissä on vedenkeitin, jossa Sergei keittää teetä. Ohjaamossa on myös tv, josta näkyy venäjänkielistä ohjelmaa.
Sergei puhuu venäjän lisäksi muutaman sanan saksaa, mutta läheisen kierrätyskeskuksen Kari Koivisto saapui tulkkausavuksi. Käy ilmi, että Sergei oli viime viikolla matkalla Moskovasta Suomen Kirkkonummelle hakemaan lastia, kun vasemmanpuoleisen etupyörän laakeri alkoi vikaantua ja täristää raskasta ajoneuvoyhdistelmää. Sergei jatkoi hetken ajamista, mutta joutui Skogbyn suoralla ajamaan auton tiensivuun linja-autopysäkille. Sergei totesi laakerin rikkoutuneen. Kuljetusyhtiö oli antanut kuljettajan mukaan 50 euroa yllättäviä tarpeita varten. Sillä rahalla ei uutta laakeria Suomesta saisi. Suomalaisella korjaamolla rekan etupyörän laakerin vaihto maksaisi noin 1.000 euron verran.
Sergei soitti Moskovaan, josta luvattiin lähettää nopeasti uusi laakeri ja korjauksessa tarvittavat työkalut. Kului vuorokausi, toinen, kolmas, mutta laakeria ei kuulunut. Moskovasta lähteneeseen ensimmäiseen autoon oli tullut vika, ja vara-auto laakereineen oli ehtinyt jo Vaalimaan raja-asemalle saakka, kun Moskovan lentoasemalla räjähti pommi. Venäjä kiristi raja-asemiensa valvontaa ja lähetys jumiutui rajalle.

”Ihmisten sydämellisyys lämmittää”

Sergei Zhidkov on armeijan ilmavoimien entinen huoltomekaanikko, ja kertoi osaavansa vaihtaa laakerin nopeasti. Hän palveli 16 vuoden ajan Neuvostoliiton joukoissa Itä-Saksassa.
-Vika ei ole iso, mutta autolla ei voi ajaa. Voisin vaihtaa laakerin 20 minuutissa, jos olisi varaosa ja työkalut, kertoi Sergei torstai-iltana, jolloin oli kulunut jo kuusi vuorokautta tienposkessa.
-Laakeri tulee ehkä huomenna tai siten ylihuomenna. En tiedä kauanko tässä vielä menee. Aika tulee vähän pitkäksi, mutta muuten tässä ei ole enää mitään hätää, sanoi Sergei hymyillen. Aluksi Sergei joutui käymään tarpeillaan lumisessa metsässä, mutta ”asuminen” helpottui huomattavasti, kun läheisen kierrätyskeskuksen väki tarjosi Sergeille vessan ja pesupaikan. Hän kertoi käyneensä rekallaan Suomessa kymmenisen kertaa, mutta tavanneensa vain harvoja suomalaisia.
-Suomalaisten sydämellisyys on ollut hieno asia. Ihmiset ovat tuoneet ruokaa, juomaa ja tupakkaa sekä tarjonneet muuta apua. Myös muut rekat ovat pysähtyneet usein kysymään tarvitsenko apua, sanoi Sergei ja painoi molemmat kätensä rintaansa vasten. Moskovan kaakkoispuolella Tambovissa asuvaa Sergeitä odottelee kotona vaimon lisäksi 18-vuotias poika ja 24-vuotias tytär.
-Olisi hyvä, jos saisin sanomalehden mukaan, että voisin näyttää kotona miksi matka kesti niin pitkään, Sergei naureskeli.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI