|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Auringonlaskun alan imago puunjalostuksessa harhaa”
25.01.2011Pyhtään Erikoispuun uuden teollisuushallin uusi sahalinja on käynnistänyt tuotannon. Yritys siirtyy uuden linjan myötä myös kahteen työvuoroon ja pystyy näin ottamaan useita uusia työntekijöitä.

Mari Koivisto on koulutukseltaan puutekniikan insinööri ja Ilpo Tykkyläinen metsätalousinsinööri. Oma yritys heillä on ollut vuodesta 1995 alkaen. Alussa he sahasivat kaksistaan, mutta jo puolen vuoden kuluttua pystyttiin työllistämään ensimmäinen ulkopuolinen työntekijä. Pikku hiljaa toiminta laajeni ja työntekijämäärä kasvoi kuuteen ulkopuoliseen. Nyt ollaan pääsemässä kolmannen vaiheen päätökseen, kun uusi sahalinja aloittaa täyden tuotannon. Samalla lisätään toinen työvuoro ja työntekijöitä tarvitaan jälleen lisää, nyt kerralla noin kuusi.
- Olemme edenneet kolmen pykälän kautta tähän, kuvailee Koivisto.
Pyhtään sahan lisäksi yrityksellä on toimipaikka Lahdessa. Lahdessa tavara kuivataan ja lähetetään asiakkaille.
- Lahdessakin ryhdytään kevään aikana myös jatkojalostamaan, Koivisto kertoo.
Yrityksen aivan alkuvaiheissa ajateltiin sahauksen olevan maatalouden sivutuote, mutta jo pian huomattiin, että siitä tulee paljon enemmän.
- Idea syntyi silloin ja se on kantanut, he toteavat.
Pyhtään Erikoispuun erikoisosaaminen liittyy sahaukseen. Saha toimittaa oksatonta mäntysahatavaraa erikoismitoin ja –laaduin syyssuuntavaatimukset huomioiden.
- Erikoista on myös meidän raaka-aineemme. Käytämme ainoastaan männyn tyvitukkia. Olemme Suomen suurin saha, joka käyttää pelkästään tätä raaka-ainetta.
Raaka-ainetta he hankkivat lähinnä Kymenlaakson alueelta. Tyvitukkia on heidän mukaansa ollut hyvin saatavilla.
- Raaka-aine tulee meille lajiteltuna metsästä. Järeää, hyvää tukkipuuta on saanut hyvin.
Asiakkaina yrityksellä ovat johtavat ikkuna- ja ovivalmistajat kotimaassa ja ulkomailla. Ruotsi on tärkeä maa, vientiä on myös mm. Ranskaan, Tanskaan ja Unkariin. Markkinointi hoidetaan itse, Koivisto ja Tykkyläinen käyvät asiakasyrityksissä markkinoimassa. Sopimukset solmitaan pidemmäksi aikaa ja sopimuskauden aikana käydään asiakkaan kanssa jatkuvaa vuoropuhelua. Laajennuksen ja uuden sahalinjaston myötä vientiä lähdetään kasvattamaan.

”Sukupuolella ei merkitystä”

Sahaus ja puunjalostus eivät ole erityisen ”naisellisina” pidettyjä aloja. Koivisto ei näe sukupuolella olevan merkitystä tai jäävänsä esimerkiksi asiakkaiden mieleen paremmin erottumalla alan miestoimijoista.
- Ei sukupuolella ole mitään väliä. Ammattitaito ratkaisee, Koivisto korostaa.
Yrittäjäpari ei ole jakanut töitä sen tarkemmin keskenään, vaan he tekevät molemmat kaikkea. Koivisto ja Tykkyläinen omistavat yrityksen puoliksi.
- On osattava tehdä kaikkea. On helpompikin, kun on kaksi jotka voivat päättää. Näin investointiaikana työt tulevat kotiinkin, he kertovat.
Sitä, että kotonakin on ”sahanpurua lattialla”, he eivät kuitenkaan pidä pahana. Päinvastoin, on hyvä kun toinen tietää mistä toinen puhuu. Kumpikin kokee saavansa toiselta vertaistukea.
- Normaaliaikana kotielämä on erikseen, nyt kun on isot investoinnit, työ- ja kotielämä sekoittuvat.
Iso investointi on vaatinut valtavasti työtä. Tämä askel oli kuitenkin otettava. He toteavat, että teollisuudessa kuuluu alaan, että on oltava ajan hermoilla ja pyrittävä kasvuun.
- Investointeja on pakko tehdä, muuten yritys hiipuu pois. Teollisuudessa konekanta vanhenee, meilläkin vanha sahalinja oli jo loppumetreillä.
Työntekijät he kouluttavat itse.
- Tämä on niin oma alansa, että koulutamme itse. Sahureita etsimme, kun uusi linja valmistui, mutta heitä ei löytynyt. Virosta mahdollisesti saisi, he pohtivat.

Moderneja töitä tarjolla

Puunjalostusyrityksen pyörittäminen on monipuolista. Uuden tuotantohallin rakentamisen lisäksi ohjelmassa on ns. normaali arki, eli tuotannon suunnittelu, konehuollot, asiakaskäynnit samoin kuin kaikki yrityksen paperityöt kuten verosuunnittelu.
- Työmäärä on viimeisen vuoden aikana ollut valtava. Kesäloma pidimme kaksi päivää. Tämän jaksaa, kun tietää, että tämä on väliaikaista, he toteavat.
16 vuotta yrittäjyyttä on takana ja paljon vielä edessä. Kumpikaan ei ole työmäärästä huolimatta kertaakaan katunut yrittäjäksi lähtemistä. Nyt tuntuisi vaikealta ajatella olevansa työssä, jossa huolehtisi vain yhdestä kapeasta sektorista.
Parin yritys palkittiin Pyhtään viime vuoden yrityksenä.
- Tunnustus yllätti. Ensin tuntui kaiken työmäärän keskellä, ettei jaksaisi mitään ylimääräistä, mutta pidän tätä myös palkintona koko alalle, Koivisto toteaa.
Puuteollisuutta on pidetty etenkin Kymenlaaksossa suurten irtisanomisten vuoksi auringonlaskun alana. Tätä imagoa he haluavat muuttaa. He ymmärtävät, että opiskelijoita on vaikea alan koulutukseen löytää, jos mielikuva on, ettei valmistumisen jälkeen työllistymismahdollisuuksia juuri ole.
- Tämä on harhaa ja tilanne on oikeastaan päinvastoin kuin yleinen ilmapiiri antaa ymmärtää.
He muistuttavat, että puunjalostusalalla on tarjolla moderneja töitä ja jatkossakin edelleen perinteistä puualan työtä ihan puunkorjuusta alkaen paperiteollisuuteen ja sahateollisuuteen.
- Nyt on hyvä hetki kouluttautua tälle alalle. Kun suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle, mistä alalle saadaan työntekijöitä ja nuoria osaajia jos heitä ei nyt kouluteta.

Suomi edelleen puujaloilla

Koivisto ja Tykkyläinen korostavat puun ja puunjalostuksen tärkeyttä koko maan kannalta.
- Suomen hyvinvointivaltio on rakennettu puulla ja Suomi seisoo edelleen puujaloilla. Meillä ei ole timantteja tai öljyä, joten metsävarantoja on hyödynnettävä, se on se meidän juttu. Savupiipputeollisuus antaa tilaa pk-sektorille, mikä on luonnollista. Meidän on jalostettava puuta ei sitä kannata viedä muualle jatkojalostukseen, Koivisto korostaa.
Hän kaipaisi lisää tuotteistamista, sisustustavaroista puukerrostaloihin.
- Puudesignin ei tarvitse tarkoittaa mitään kallista, vaan olla hyvänä vaihtoehtona. Ei ole mitään rajaa sille, millaisia tuotteet voisivat olla.
Suomessa ei hyvää puuta osata heidän mielestään arvostaa. Rautakauppojen paneelilaudat ovat niin oksaisia, että varsinainen puu näyttää jäävän vähemmistöön. Ikkunapuitteet tyypillisimmin maalataan, eikä sen alle jäävällä puulla ole niin väliä, hinta tuntuu olevan se ratkaisevin osa. Monessa vientimaassa puun taas halutaan näkyvän ja Erikoispuun syysuunnan pysty- ja 45-asteen sahaus takaa sileän ja esteettisen pinnan.
- Esimerkiksi Tanskassa ollaan laadusta hyvin tarkkoja ja he tuntevat suomalaisia paremmin oksattoman puun.
Erikoispuu on myös kehittänyt omia tuotteita, kuten lattialaudan, joka on oksaton ja sahattu pystysuuntaan.
Pystysuuntainen sahaus tuottaa lautaa, jonka pinta ei lustoudu, eli se pysyy tiiviin tasaisena. Myös kuivauksessa pystysahaus takaa sen, että puu pysyy muodossaan. Myös pintakäsittely on sileän pinnan ansiosta helpompaan. Toki myös visuaalisuus merkitsee.Erikoispuu on Suomen suurin vain männyn tyvitukkipuuta raaka-aineena käyttävä saha.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI