|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ikäihmisten kotien paloturvallisuus huolestuttaa
14.01.2011Pelastusviranomaiset ovat huolissaan erityisesti taajamien ulkopuolella asuvien vanhusten asuntojen paloturvallisuudesta. Syrjäseuduilla avun tulo kestää.

Itä-Uudellamaalla kodinhoitajia koulutetaan havaitsemaan vaaranpaikat. Suurin ongelma ovat maalla yksin taloissaan asuvat vanhukset, jotka eivät tarvitse avopalveluja.
Suomen pelastusalan keskusjärjestön Spekin mukaan ikääntyneiden osuus paloissa kuolleista oli viime vuonna selvästi suurempi kuin heidän osuutensa väestöstä. Spekin mukaan palokuolemiin liittyy usein heikentynyt toimintakyky paitsi korkean iän, myös esimerkiksi alkoholin, lääkkeiden, sairauden tai huumeiden vuoksi. Heikentyneen toimintakyvyn vuoksi asukas ei pysty itse sammuttamaan palonalkua tai poistumaan palavasta asunnosta ajoissa.

Naapuriapua ja läheisten huolenpitoa

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttaja Folke Rask ja Loviisan pelastusaseman päällikkö Pauli Nurminen korostavat läheisten ja naapuriavun merkitystä.
–Valtakunnallinen ongelma on tunnistettu kaikilla tasoilla. Hoitolaitoksissa on esimerkiksi sprinklerit, mutta omissa oloissaan asuvien turvallisuuden parantaminen on isompi asia. Itse ottaisin mallia Välimeren maista, joissa usein koko suku huolehtii vanhuksista, Nurminen sanoo.
–Omaisten pitäisi ottaa vastuuta ja olla yhteydessä vanhukseen päivittäin, lisää Rask. Hän neuvoo tarkastamaan muun muassa palovaroittimen kunnon ja tutkailemaan asuntoa muutenkin turvallisuuden näkökulmasta: esimerkiksi valaistuksen on oltava kunnossa ja huonosti liikkuvan tieltä kannattaa poistaa vaaralliset matot.
–Ne jotka eivät ole järjestelmän piirissä, eli esimerkiksi kodinhoitaja ei käy, tarvitsevat naapuriapua.
Naapurin kannattaa vaikkapa säännöllisesti tarkistaa, ovatko vanhuksen asiat kunnossa.
Rask pitää hyvin valitettavana sitä, että naapuriapu on monessa paikassa hiipunut.
–Se on hävinnyt. Kerrostaloissa ei edes tunneta naapureita.

Kodinhoitajille koulutusta

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella tilannetta on pyritty kohentamaan muun muassa kouluttamalla kodinhoitajia. Porvoossa kodinhoitajat tarkistavat palovaroittimen toimivuuden kerran kuukaudessa ja vaihtavat kerran vuodessa laitteisiin patterit.
–Kodinhoitajat on koulutettu avaamaan silmät mahdollisille vaaratilanteille. Tällainen voi olla esimerkiksi patalappukoukusta riippuva pyyheliina lieden yläpuolella.
Myös vanhusten arkisiin toimiin kannattaa kiinnittää huomiota. Palovaara on ilmeinen, jos kaupasta ostettu leipä lämmitetään uunissa paperipusseineen päivineen. Näinkin on joskus käynyt. Loviisassa palotarkastaja Kjell Fagerstedt on käynyt antamassa opastusta oikeaoppisesta alkusammutuksesta.
–Sekä kaupungin omalle väelle että Esperin henkilökunnalle. Koulutusta on pyydetty ja yhteistyö on toiminut hyvin.
Fagerstedtin mukaan kodinhoitajien kanssa on sovittu, että he ainakin testaavat palovaroittimet, koska käyvät vanhusten luona säännöllisesti. Myös ilmi tulevat muut puutteet turvallisuudessa pyritään heti poistamaan kun kodinhoitajat niitä huomaavat.
Loviisan Amistossa, jossa koulutetaan muun muassa lähihoitajia, sammutusoppia on annettu sekä opiskelijoille että oppilaille. Muu turvallisuuskoulutus on osa opetusta.
–Ennalta ehkäisy on parempi vaihtoehto kuin tulipalon sammuttaminen. Valistusta annetaan aina, kun siihen on aikaa, Fagerstedt sanoo.

Uusavuttomuuskin voi olla vaarallista

Folke Rask ennustaa, että viranomaisten resurssit eivät riitä, kun vanhusten lukumäärä tulevaisuudessa kasvaa. Ikäihmisten lukumäärän kasvamisen lisäksi Raskia huolestuttaa lisääntynyt uusavuttomuus ja aikuisväestön alkoholinkäyttö. Tulevat eläkeläiset ovat aiempaa hyvätuloisempia ja rahaa riittää myös seurustelujuomiseen. Humalatila kuitenkin heikentää toimintakykyä. Lisäksi nykyihmiset eivät enää välttämättä hallitse turvallista tulenkäsittelyä.
Rask on saanut muutamia puheluita joissa on kysytty, miten hormipeltejä käytetään. Ensin hän luuli puheluita pilaksi, mutta lisäkysymyksiä tehtyään tajusi, että kysyjät olivat tosissaan: kerrostaloissa kasvaneet eivät välttämättä tiedä, mikä merkitys hormipelleillä on ja milloin ne voi sulkea. Myös häkä ja sen vaarallisuus voi olla uusi ja outo asia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI