|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pyykkisopimusta Loviisan ja virolaisyhtiön välillä viilataan
11.01.2011Loviisan päätös pesettää pyykit seuraavan kolmen vuoden ajan Virossa Gorefield Eesti –nimisellä yrityksellä on pian allekirjoituksia vailla valmis. Tarkoituksena on allekirjoittaa sopimus seuraavaksi kolmeksi vuodeksi tammikuun lopulla, jolloin pyykkikuljetukset Viroon alkaisivat helmikuussa. Koska sopimuksia ei vielä olla allekirjoitettu, eivät tarjoukset ole julkisia, mutta virolaisyhtiön tarjoama hinta oli Loviisan perusturvajohtaja Sten Frondénin mukaan merkittävästi halvempi. Frondén kertoo virolaisyritykseltä vielä ennen sopimuksen solmimista kysytyn liittyykö sen taustaan jotain sellaista, mitä täällä pitäisi tietää. Annettujen tarjousten perusteella ei hänen mukaansa sellaista tullut esille, mutta selvityspyyntöjä kuitenkin pyydetyn. Frondén ei kommentoi onko yrityksestä tullut epäilyksiä herättäviä vihjeitä taustasta tai taloudellisesta tilanteesta tai sitä, onko mahdollista, että päätös vielä muutettaisiin.

Hän huomauttaa, että jos palvelu ei jostain syystä vastaisi odotuksia, ja kyse olisi merkityksellisestä sopimusrikkeestä voitaisiin sopimus purkaa.
Kotka päätti pesettää tämän vuoden alusta alkaen hoitajien suojavaatteet Virossa. Kymen Sanomien tietojen mukaan (6.1.2010) Suomenlahden eteläpuolella pyykätään kolmasosalla kotimaisesta hinnasta.

Raahe ja Saarijärvi peruivat virolaisyhtiön valinnan

Aiemmin saman virolaisfirman kuin Loviisa, valinneet Raahe ja Saarijärvi ovat peruneet päätöksensä ja valinneet kotimaisen pesulan. Saarijärven seudun sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaja Saarikka päätti 10.12. 2010 luopua suunnitelmasta valita Gorefield Eesti As –yhtiö ja päätti samalla ostaa pesulapalvelut jatkossakin Saarijärven Pesu Oy:ltä. Ylen uutisen mukaan Saarikka-liikelaitos perusteli pyörtävää päätöstään epäilyillä virolaisyhtiön yritysesittelyssä. Johtokunnan mielestä virolaisyhtiön tilinpäätöstiedot olivat lisäksi ristiriitaisia. Saarikan perusturvaliikelaitos huolehtii Saarijärven, Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven ja Kyyjärven terveys- ja sosiaalipalveluista.
Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä teki myös uuden päätöksen ja perui virolaisyhtiön valinnan. Yhtymä oli ehtinyt valita vuosille 2011-2014 pesulapalvelujen tuottajaksi Gorefield Eesti As:n, mutta yhtymähallituksen lokakuisen päätöksen jälkeen ilmenneen, ettei virolaisyhtiön tekemä tarjous täytä kaikkia kelpoisuusehtoja. Liitteenä ei esimerkiksi ollut todistusta voimassa olevasta yrityksen toiminnan vastuuvakuutuksesta, ja osa tarjouksen liitteistä oli eestiksi tai englanniksi, ei suomeksi kuten oli vaadittu. Raahessa ero virolaisen ja kotimaisen tarjouksen välillä oli 16 000 euroa kokonaissumman sopimuskaudelta ollessa 184 000 euroa.
Raahe.net –keskustelupalstalla virolaisyhtiön taustoja selvitellyt kirjoittaja nostaa esiin Gorefield Eesti As:n omistajiksi Irlantiin rekisteröidyn Gorefield Enterprises Ltd:n ja Silves Enterprises Inc:n, joista jälkimmäinen on taustaltaan venäläisrahoitteinen monialayritys. Kirjoittaja tuo esiin myös Gorefield Eesti As:n kytköksen 1992 Viron rahareformiin liittyviin epäselvyyksiin valuuttakaupassa.
Porvoo pesetti pyykkiä vuoden ajan virolaisella Admiral Tekstiilide Rentillä. Uusimaa-lehden (1.7.2008) mukaan yhteistyö tallinnalaisen yhtiön kanssa ei sujunut aivan ongelmitta. Pesulaatu oli heikkoa etenkin alkuaikoina, mutta tilanne parantui sopimuksen loppupuolella. Lehdessä haastateltu silloinen sosiaali- ja terveystoimen hallintojohtaja kertoo kaupungin näistä ongelmista oppineena laatineen tarjouspyyntökirjeen entistä tarkemmin saadakseen haluamaansa palvelua.

”Kalliimpaa ei voi valita”

Lovarin nettisivujen kyselyssä vain 14 prosenttia 111 vastaajasta oli eiliseen mennessä pitänyt oikeana päätöksenä valita halvin tarjous ja lähettää pyykit Viroon. 82 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että pyykit olisi pitänyt pesettää kotkalaisessa yrityksessä, vaikka sen hintatarjous oli kalliimpi. Viisi prosenttia vastaajista ei ollut osannut sanoa mielipidettään. Hallintosuunnittelija Paul Lindqvist on käynyt katsomassa kyselyn tuloksen nettisivuilla ja muistuttaa, että hankintalain mukaan halvin on valittava. Palautetta virolaisyhtiön valinnasta hän ei ole saanut.
Pyydetyssä tarjouskyselyssä hinnan merkitys oli 65 prosenttia ja muiden tekijöiden 35 prosenttia. Ns. muotoseikat on jokaisen tarjoajan lisäksi täytettävä. Näitä ovat esimerkiksi se, ettei ole verovelkaa. Jokainen tämän tyyppinen todistus on esitettävä alkuperäisenä ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lindqvist toteaa, että nämä alkuperäisasiakirjapyynnöt ovat normaalia toimintaa ennen sopimusten solmimista, ja että ne tehdään oli tarjoaja sitten koti- tai ulkomainen.
- Se, että valittiin virolaisyhtiö, on herättänyt kiinnostusta ja haluamme välttää sen, ettei päästä myöhemmin kysymään, miksi ei selvitetty jos jotain tulisi, pohtii Lindqvist.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI