|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Riistaruokinta auttaa kovien aikojen yli
11.01.2011Pukaron metsissä hanki on tänä talvena korkea. Metsän eläimille syvä lumi teettää töitä, sillä ruoka on kaivettava esille. Metsästysseurojen jäsenet helpottavat eläinten selviämistä talven yli riistaruokinnalla. Pukaron metsästysseuran puheenjohtaja Heikki Räikkönen laskeskelee, että lumisena talvena ruokaa kuluu pari tuhatta kiloa.

–Lumi ja kylmyys ovat kovaa aikaa elikoille.
Räikkönen luonnehtii riistaruokintaa metsästäjän velvollisuudeksi luontoa kohtaan: jos ottaa niin pitää myös antaa.
Räikkönen on käynyt avaamassa metsätietä traktorilla, niin että seuran ruokintapaikalle pääsee ajouria pitkin. Kun uralta poikkeaa, hanki ulottuu puolisääreen. Nuolukiven ympärille on levitetty kauraa. Pääosa ruuasta on jäänyt toistuvien lumipyryjen alle.
Ruokintapaikan lisäksi Räikkösellä on viitisen hehtaaria riistapeltoa ja luonnollisen viljelykierron seurauksena pieni määrä heinällä. Riistapelloilla kasvaa erityistä riistaseosta; heinää, hernettä, salaattia, rypsiä.
Ruokintapaikoilla käyvät ruokailemassa hirvet, peurat, jänikset ja rusakot. Kauranjyvät vetävät puoleensa pieniä jyrsijöitä, kuten hiiriä ja myyriä. Ne puolestaan saavat liikkeelle ketut.
–Jotkut ovat kyllästyneet riistaruokintaan, kun ”pöytään” tulee myös ilveksiä. Kyllähän pedotkin oppivat hyödyntämään ruokintapaikkoja – sekin on osa luonnon kiertokulkua, että hyödynnetään sitä, mistä ruokaa saa helpolla.

Metsäpeura lisääntynyt

Räikkönen aloitti metsästyksen aikuisiällä. Kotkalaispojalle veneily oli metsästystä tutumpi harrastus, mutta appiukko houkutteli metsälle. Nykyisin Räikkönen käy jänisjahdissa suomenajokoira Tepin kanssa. 2003 kaatui noin 80-kiloinen peura – kyläläisten mukaan suurin mitä seudulla on ammuttu. Räikkönen sanoo, että vuosien kuluessa metsäpeura, aiemmin valkohäntäpeuraksi kutsuttu, on alueella lisääntynyt, metsäjänis puolestaan taantunut. Räikkönen ei usko, että metsäjänis olisi ammuttu loppuun, vaan taustalla ovat muut syyt, esimerkiksi suojan puute lumettomina talvina. Metsäjänishän vaihtaa vaaleaan talvikarvaan toisin kuin rusakko.
Teeriäkään ei ole niin paljon kuin ennen. Pihapiirissä liikuskelee kuitenkin säännöllisesti rusakoita, jäniksiä, kettuja, ilveksiä ja hirviä.
Riistanhoitoon kuuluu myös pienpetojen pyynti. Maassa pesiville linnuille kohtalokkaita ovat varsinkin tulokaslajit supikoirat ja villiminkki. Niiden lisäksi metsästäjät harventavat kettu- ja näätäkantaa.
Suurpetojakin Lapinjärven maastosta löytyy ja siksi kunnan alueen metsästysseuroista on koottu erityinen suurpetoryhmä. Sen jäsenet jäljittävät ja hätistävät liian lähelle asutusta tai liikenneväylille harhautuneita petoja.
Räikkönen miettii, että syynä liian lähelle ihmisasutusta tuleviin petoihin, kuten karhuihin, on syynä ihminen.

Luonto ja koiran haukku

Viime viikolla Räikkönen sai poikansa ja Tepi-koiransa kanssa saaliikseen jäniksen. Jänispaisti on myös lastenlasten mieleen. Toisin kuin voisi luulla, metsästäjien pakastimet eivät ole pullollaan riistaa. Esimerkiksi hirvenkaatolupia Pukaron metsästysseura sai 3+3, eli kolmelle aikuiselle ja kolmelle vasalle. Yksi aikuinen hirvi menee maanomistajalle. Räikkönen laskeskelee, että yhden metsästäjän osuus vasasta jää noin 2,5 kiloon.
–Riistaruoka on meillä juhla-ateria.
Räikkönen sanoo, että hänelle jänisjahdissa saalis ei ole tärkein asia.
–Vaan luonto ja koiran haukku. Appiukon kanssa menin ensi kerran jänisjahtiin eikä silloin metsästykseen syttynyt kipinä ole vieläkään sammunut.
Koira onkin usein metsässä mukana. Seuran hirviporukassa apuna on suomenpystykorva.
Tänä talvena syvässä lumessa pystyy etenemään lähinnä vain pitkäraajainen suomenajokoira.
–Tepin tutkapannassa on haukunilmaisin, mutta nyt lumi eristää niin, ettei haukkua kuule.
Riistaruokintaa Räikkönen muistelee harrastaneensa kymmenkunta vuotta.
–Se on metsästäjän velvoite luontoa kohtaan.
Jouluna metsän eläimillekin laitettiin ”pöytä” koreaksi.
–Jouluna laitetaan normaalia enemmän kaikenlaisia herkkuja. Eikä jouluna metsästetä. Perinne on, että jänisjahtiin lähdetään vasta tapanina.
Nyt riistapellot ovat lumen peitossa, eivätkä pikkulinnutkaan pääse syömään kaurajyviä, jotka normaalitalvina jäävät yleensä näkyville.
Räikkönen on pannut merkille, että eläimet ovat hyvin tarkkoja oikean panos-hyöty-suhteen suhteen: ravintoa ei kaiveta miten syvältä tahansa. Esimerkiksi hirvi pystyy kaivamaan ruokansa lumen alta, mutta jossain vaiheessa sekin siirtyy syömään männynlatvuksia.
Metsätien varrella jänikset ovat nakertaneet nuorten haapojen latvoja. Lunta alkaa hiljalleen ripottaa, taas. Metsässä on hiljaista. Jossain tuolla ne kuitenkin ovat, metsäneläimet. Ehkä vain odottamassa poistumistamme. Räikkönen on laittanut hangelle kauraa. Se katoaa pian parempiin suihin.

OIKAISU: Tässä riistaruokinnasta kertoneessa jutussa kauriit ja peurat olivat menneet sekaisin. Valkohäntäpeuran nykyinen nimi on valkohäntäkauris. Ainoa varsinainen peura on ”bambin näköinen” pieni kuusipeura, jonka rinnakkaisnimi on kuusihirvi. Metsäpeura on puolestaan sukua porolle, eikä sitä esiinny Etelä-Suomessa.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI