|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusi laki tuo kunnan terveyspalvelut myös vapaa-ajanasukkaiden käyttöön
07.01.2011Toukokuun alussa voimaan astuva uusi terveydenhuoltolaki lisää asiakkaiden valinnanvapautta. Ensi vaiheessa asiakas voi valita hoitopaikan oman kuntansa tai yhteistoiminta-alueen sisällä, mutta vuoden 2014 alussa valintamahdollisuus laajenee koko maahan. Silloin asiakas voi käydä julkisessa terveydenhuollossa myös kotikuntansa ulkopuolella paikkakunnalla, jossa oleskelee pitempiä aikoja.Loviisan perusturvajohtaja Sten Frondén ennustaa, että valinnanvapauden lisääntyminen uudistuksen toisessa vaiheessa voi muuttaa Loviisan alueen palvelurakenteita merkittävästi.

–Esimerkiksi Koskenkylän terveystalon vastaanotolla painetta palveluihin tulee lisää.

Varsinkin Pernajan alueella on runsaasti vapaa-ajanasuntoja ja kakkosasuntoja erityisesti saaristossa. Moni viettää saaristossa pitkiäkin aikoja eläkepäivinään ja myös Loviisan keskustassa pitää nykyään moni kakkosasuntoa. Varsinainen asuin- ja verotuskunta sijaitsee silloin muualla, usein pääkaupunkiseudulla, jossa kunnallisverotus on keveämpää kuin Loviisassa.

Frondén ennustaa, että kakkosasuntolaiset saattavat hakea tulevaisuudessa terveyspalveluja Koskenkylän vastaanoton lisäksi myös Loviisan keskustassa.

Frondén kuitenkin uskoo, että ulkopaikkakuntalaisten palveluntarve sitoo lähinnä työaikaa. Kyseeseen saattavat tulla erilaiset tarkastuskäynnit.

Uuden lain ykkösvaiheesta ei muutoksia

Uuden terveydenhuoltolain ensimmäinen vaihe tulee voimaan jo ensi toukokuun alussa, mutta se ei tuo muutoksia nykymenoon Loviisan seudulla. Ensi vaiheessa asiakas voi valita hoidostaan vastaavan terveysaseman oman kunnan tai yhteistoiminta-alueen sisällä. Erikoissairaanhoidon yksikön voi valita laajemmalta alueelta yhteisymmärryksessä lähetteen tekevän lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Loviisan ja Lapinjärven muodostamalla sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueella muutos on pieni, sillä esimerkiksi Kotkassa sijaitsevan Kymenlaakson keskussairaalan kanssa yhteistyössä on toimittu täällä jo vuoden verran, eli Loviisan seudun kuntafuusiosta lähtien. Erikoissairaanhoidossa uusi laajempi alue, jota valinnanvapaus koskee, on nk. Erva-alue, joka kattaa Etelä-Suomen alueen.

Uuden lain ongelmakohtana on yhteinen potilasrekisteri, jonka on määrä mahdollistaa potilastietojen liikkuminen eri hoitavien yksiköitten välillä.

Sähköiseen potilasrekisterijärjestelmään siirtyminen on ollut sen verran hankalaa, että Frondén ei usko sen valmistuvan toukokuun alkuun mennessä.

Vaikka asiakkaan valinnanvapaus julkisessa terveydenhoidossa lisääntyy vaiheittain, hoitopaikasta riippumatta laskun maksaa aina asiakkaan kotikunta.

Laitoksessa asuvakin voi muuttaa

Vuodenvaihteessa muuttui myös kotikuntalaki, joka antaa myös laitoshoidossa oleville mahdollisuuden vapaasti valita kotipaikkansa, mihin jo perustuslakikin antaa oikeuden. Käytännössä muutos merkitsee esimerkiksi sitä, että laitoshoidossa oleva vanhus tai vammainen voi muuttaa lähelle läheisiään. Laitoshoidossa olevien lisäksi muutto-oikeus koskee myös asumispalveluja tarvitsevia sekä perhehoidon tarpeessa olevia.

Frondénin mukaan tässä vaiheessa on vaikea arvioida, millainen vaikutus muutto-oikeudella on Loviisalle ja Lapinjärvelle. Vetoa on sekä Loviisan seudulle että seudulta pois.

–Muutoksella on tuskin suurta vaikutusta. Se varmaan helpottaa hakeutumista lasten kanssa samalle paikkakunnalle, esimerkiksi Helsingin seudulle.

Kotikuntaa vaihtavat ovat samalla viivalla muiden kuntalaisten kanssa ja hoitokriteerit ovat kaikille samat. Esimerkiksi vanhusten laitospaikkoja ei tällä hetkellä Loviisan seudulla ole Frondénin mukaan vapaana. Jonoa ei kuitenkaan ole – se puolestaan selittyy sillä, että jonotuslistaa ei pidetä.

–Paikkoja täytetään tarpeen mukaan, Frondén selittää.

Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy muuttopäivästä lukien uudelle kunnalle, mutta vastuu hoito- ja hoivapalvelujen kustannuksista säilyy aiemmalla kotikunnalla.

Kotikunnan valintaoikeuden käyttäminen edellyttää, että hoidon tai asumisen arvioidaan kestävän tai se on kestänyt yli vuoden.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI