|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Atomstroyexport uskoo voittavansa ydinkilvan hinnalla ja kokemuksella

22.08.2003Pietarilaisissa ydinvoima-alan suunnittelutoimistoissa, metallitehtailla ja konepajoilla valmistellaan parhaillaan Suomen viidennen ydinvoimalan tilausta. Teollisuuden Voima ei ole vielä valinnut tilattavaa reaktoria eikä sen toimittajaa, mutta ydinreaktoreita valmistavan Izhoran tehtaiden pääjohtaja Jevgeni Sergeev uskoo tilauksen päätyvän venäläisyhtiöille. Sergeevin mukaan venäläinen VVER-1000 -voimalaitos todennäköisesti voittaa teknis-taloudellisen tarjousvertailun, jos “ydinvoimalan valintaan ei sotketa politiikkaa”.


Pääjohtaja Sergeevin mukaan VVER-1000 reaktoripaineastian ja sen osien valmistaminen rautamalmista valmiiksi kestää Izhoran tehtailla yhteensä 36 kuukautta. Jotta reaktori ehtisi valmistua TVO:n tarjouskyselyssään esittämässä tavoiteaikataulussa, pitäisi sen tekeminen aloittaa Izhorassa jo lokakuussa. Pääjohtaja Sergeevin mukaan yhtiössä harkitaan parhaillaan voidaanko reaktorin valmistaminen aloittaa yhtiön omalla riskillä jo lokakuussa, vaikka valinta- ja tilauspäätös tehdään TVO:ssa vasta joulukuussa.

Reaktorin valmistus alkaa lokakuussa?

-Olemme Suomen Säteilyturvakeskuksen kanssa sopineet, että he voivat tarvittaessa aloittaa reaktoripaineastian valmistuksen tarkastukset sekä valvonnan jo lokakuussa, vaikka valintapäätöstä ei vielä oltaisikaan tehty. Meillä on lokakuuhun saakka aikaa harkita päätöstä otammeko sen riskin, kertoi pääjohtaja Jevgeni Sergeev keskiviikkona Izhoran tehtailla Kolpinossa. Hänen mukaansa Intiaan toimitetun reaktorin valaminen aloitettiin jo ennen kuin tilaussopimus oli allekirjoitettu.

Suomenlahden rannikolla Kolpinossa Izhorajoen varrella sijaiseva Izhoran tehdas on toiminut yhtäjaksoisesti 280 vuotta. Tehdas on valmistanut muun muassa Loviisan ydinvoimalan reaktorit. Yli 700 hehtaarin suuruisella tehdasalueella on useita tuotantolaitoksia, joissa reaktori valmistetaan malmista valmiiksi tuotteeksi. Parhaillaan tuotannossa on Kiinan Tianwaniin myydyn toisen VVER-1000 reaktorin osien valmistus.

Sergeevin mukaan venäläisten ydinvoimalavalmistajien etuna on se, että voimalaprojektien toteutuksesta on tuoretta kokemusta ja kustannustietoa. Venäläisten ydinvoimaloiden markkinoinnista ja myynnistä vastaavan Atomstroyexportin pääinsinöörin Vitaly Jermolaevin mukaan VVER-1000 -voimalan vahvuutena on edullisen hinnan lisäksi aiemmat kokemukset sen valmistuksesta sekä käytöstä. Hänen mukaansa VVER-1000 on tällä hetkellä ainoa sarjavalmisteinen ydinreaktori maailmalla. Viimeisten viiden vuoden aikana Izhoran tehtailla on valmistettu yhteensä viisi reaktoria, kun länsimaisten reaktoripajoilla on odoteltu tilauksia.

“Hinta samaa luokkaa kuin Kiinassa”

Pääinsinööri Jermolaev suostui kysyttäessä valottamaan Suomeen tarjotun ydinvoimalaitoksen hintaa, jota yleensä on pidetty tarkkaan varjeltuna liikesalaisuutena. Atomstroyexport on myynyt Kiinaan kaksi VVER-1000 -tyypin ydinvoimalaitosta, jollaisia yhtiön on tarjonnut myös Suomeen. Ensimmäinen laitos käynnistyy ensi vuoden alussa ja toinen on vielä rakenteilla. Kahden ydinvoimalan hinta on moskovalaisen uutistoimisto Interfaksin mukaan runsaat 3 miljardia USA:n dollaria eli noin 1,5 miljardia dollaria per yksikkö. Toimittajan kysymykseen onko Suomeen tarjottu ydinvoimala Kiinan Tianwanin yksikköjä halvempi vai kallimpi Jermolaev ryhtyi avoimesti haarukoimaan hintaa.

-(TVO:n tarjouksessa) hinta on samaa luokkaa kuin (Kiinan yksikössä). Suomalaisen työn ja toimitusten osuudet nostavat hintaa jonkin verran. Suomalaisen työn ja alihankinnan määrä on haluttu pitää korkeana, mikä tekee tarjouksesta mielenkiintoisemman. Kiinan voimalaitos oli ensimmäinen, kun Suomeen tarjottu yksikkö on sarjatuotantovalmiste, mikä taas alentaa sen hintaa.

-Myös raskaiden osien kuljetuskustannukset ovat Suomen voimalaitostoimituksessa selvästi pienemmät kuin esimerkiksi Kiinaan myydyissa voimalaitoksissa, koska kuljetusetäisyydet ovat lyhyet, Jermolaev pohdiskeli.

Venäläisvalmistaja tarjoaa 1,3 miljardilla

Nykyisellä dollarin ja euron vaihtokurssilla Atomstroyexportin tarjous venäläisen VVER-1000 ydinvoimalaitoksen toteuttamisesta Suomeen on luokkaa 1,3 miljardia euroa. Hinta-arvio on selvästi alle TVO:n akuvuonna esittämän kokonaiskustannusarvion 1,7 - 2,5 miljardia euroa.

Venäläisten tarjoama painevesityyppinen reaktori on kilvan pienitehoisin 1000 megawatin tehollaan. Amerikkalaisen General Electricin kiehutusvesireaktorin sähköteho on 1400 megawattia ja ranskalais-saksalaisen ANP Framatomen painevesireaktorin teho on 1500 megawattia. Framatome tarjoaa myös 1000 megawatin painevesivoimalaa. Pienempitehoisen voimalan hinta on yleensä alhaisempi.

-Atomstroyexportilla on myös valikoimassaan tehokkaampi 1500 megawatin laitos, mutta katsoimme, että Suomen tarpeisiin VVER-1000 on paras vaihtoehto. Suurempitehoinen voimalaitos vaatisi Suomelta lisäinvestointeja verkon ja varavoiman suhteen, Jermolaev esitti.

Voimalalle 60 vuoden käyttöikä

Jermolaev ei ole huolissaan mahdollisuudesta, että muut voimalaitostoimittajat syyttäisivät mahdollisen häviön jälkeen venäläisiä ydinvoimalaitostoimittajia dumppauksesta sekä kustannusten jyvittämisestä Venäjän valtion harteille.

-Meillä on uskottava hinta sekä hintareferessit Kiinasta, Intiasta ja Iranista. Meillä on tarkka kuva voimalaitosprojektin kustannuksista. Lisäksi sarjatuotanto alentaa kustannuksia, sanoi Jermolaev.

Noin neljä vuotta sitten venäläiset pyysivät Siemensin ja Framatomen ydinvoimayhtiöltä tarjouksen Smolenskin ydinvoimalan neljännen yksikön rakentamisesta. Kustannuksia ja vaatimuksia vertailtiin keskenään, ja Framatomen hinta oli Jermolaevin mukaan 1,5 kertaa kalliimpi kuin vastaavan venäläisen ydinvoimalaitoksen.

Pääinsinööri German Andropovin mukaan Suomen ydinvoiman turvallisuus- ja laatuvaatimukset ja -normit ovat tällä hetkellä maailman tiukimmat.

“Osin suomalaisten suunnittelema”

-VVER-1000 on kehittynyt jatkuvasti uusien vaatimusten myötä. Se on eräänlainen evoluutiomalli. Voimalaa suunniteltiin 1990-luvulla yhdessä silloisen Imatran Voiman asiantuntijoiden kanssa Suomen oloihin ja tarpeisiin. Yhteistyötä on jatkettu Fortumin ja sen engineeringyhtiön Empriman kanssa. Kymmenessä vuodessa säteilyturvakeskuksen säännöistä on muuttunut 30 prosenttia, ja olemme kehittäneet VVER 91/99 -versiosta VVER-1000 mallin, joka täyttää tämän päivän vaatimukset, Andropov vakuutti.

Atomstroyexport lupaa Andropovin mukaan 1000 megawatin tehoiselle VVER-1000 -voimalaitokselleen 60 vuoden käyttöiän ja vähintään 92 prosentin käytettävyyden.

-Laitos suunnitellaan ja toteutetaan venäläisten ja suomalaisten normien ja vaatimusten mukaisesti. Mikäli ne ovat keskenään erilaisia, ovat tilaajan suomalaiset normit hierarkiassa vahvempia, Andropov kertoi. Loviisan voimalaitosta rakennettaessa neuvostoliittolaisten ja suomalaisten normien eroista oli muodostua arvovaltakiista, kun neuvostoliittolaiset laatukriteerit eivät silloin riittäneetkään suomalaisille. Nyt suomalaisten vaatimat muutokset luvataan ottaa joustavammin huomioon.

Kestää jumbojetin törmäyksen

Suomeen tarjottu VVER-1000 -voimalaitos poikkeaa sisarlaitoksistaan monilta osin. Suomen viides ydinvoimalaitos on ensimmäinen voimalaitos maailmassa, joka varustetaan kestämään myös suuren matkustajakoneen törmäys. Atomenergoprojektin suunnittelutoimistossa on runsaan vuoden ajan tehty lujuuslaskelmia ja onnettomuusskenaarioita, joiden perusteella voimalaitosta on tarkoitus vahvistaa.

-Suojarakennuksen ulkoista teräsbetonista suojakuorta on tarkoitus vahvistaa kaksinkertaiseksi, jotta se kestää myös matkustajalentokoneen törmäyksen. Kiinaan rakennetussa ydinvoimalassa uloimman suojakuoren vahvuus on metri. Suomeen suunnitellussa voimalassa suojakuoren paksuus on kaksinkertainen eli 2,2 metriä, kertoi VVER-1000 -voimalan pääsuunnittelija German Andropov.

-Matkustajalentokoneen törmäyksessä dynaaminen energia on niin valtava, että myös voimalan muita rakenteita sekä laitteita on tarkasteltu uudelleen. Lentokoneen törmäyksessä laitosalueelle saattaa myös tulla suuria määriä lentokoneen polttoainetta, jonka leviämiseen ja palamiseen on myös varauduttava, kertoi Andropov.

-Törmäysrasitus on samaa luokkaa kuin jos kilometrin pituinen ja 60 raskasta vaunua käsittävä juna törmää 100 km/h nopeudella voimalan seinään, Andropov vertaili.

Hänen mukaansa varautuminen erittäin epätodennäköiseen matkustajakoneen törmäykseen ei ole tuhlausta, vaikkei niitä todennäköisesti kaikkiin voimaloihin rakennetakaan. Kyse on hänen mukaansa “marginaalisista lisäkustannuksista” suuressa projektissa.

Voimalan sisempi suojakuori kestää Andropovin mukaan 5 ilmakehän paineen sekä +150 asteen lämpötilan. Myös tornaadoihin, maanjäristyksiin, lumi- ja jääkuormiin sekä ulkopuolisiin räjähdyksiin on varauduttu.

Sydänsieppari Kiina-ilmiön varalle

Uusimmat VVER-1000 reaktorit varustetaan myös uudella niin sanotulla sydämensiepparilla, jonka on määrä vakavassa reaktorionnettomuudessa pysäyttää sulan uraanisydämen eteneminen ennen kuin se sulattaa tiensä läpi reaktoritankin pohjan. Ensimmäinen sydämensieppari on parhaillaan tekeillä Izhoran tehtailla, jossa se asennetaan Kiinan Tianwanin toiseen VVER-1000 -reaktoriin. Kiinan Tianwanin ykkösyksikköön ei Kiina-ilmiön estävää siepparia vielä vaadittu.

-Voimalan suunnittelussa on lähdetty siitä, ettei missään oloissa edes onnettomuustilanteissa henkilöstön eikä yleisön sallitut säteilyannosrajat pääse ylittymään, Andropov kertoi.

Atomenergoprojektin suunnitteluyhtymän palveluksessa on yli 1100 työntekijää aivan Pietarin keskustassa. FIN5:n tarjousvaiheessa hanke työllisti heistä noin 110 henkilöä. Jos laitos tilataan Venäjältä, sitoo se toteutuksen ajaksi noin 300-400 yhtymän suunnittelijaa. Andropovin mukaan tehokkaat tietokoneet ja komiulotteinen CAD-suunnittelu ovat tehostaneet ja nopeuttaneet huomattavasti suunnittelua sekä laskelmia. TVO on edellyttänyt, että voimalaitoksen toimittajan tulee päästää TVO:n edustajat seuraamaan suunnittelun etenemistä myös tietokoneverkon välityksellä.

Lisäksi TVO haluaa voimalan suunnitelmista kolmiulotteisen mallin, jota voidaan käyttää huoltotöiden suunnitteluun ja simulointiin sekä käyttäjien koulutukseen. Myös käyttäjien koulutus tapahtuu suomeksi.

TVO on tarjouskyselyssään pilkkonut voimalaitoshankkeen osiin. Suurin ja kallein on “nuclear island” eli reaktorisaareke höyrystimineen. Toisen saarekeen muodostaa turpiinihalli ja generaattorit apulaitteineen. Kolmannen kokonaisuuden muodostavat voimalan rakennustekniset työt.

Avaimet käteen tai osatoimituksina

Ydinvoimalaprojekteissa laitteiden ja koneiden osuus kokonaiskustannuksista on perinteisesti noin 60 prosenttia, rakennusteknisten töiden osuus noin 30 prosenttia ja engineeringin eli suunnittelutyön osuus noin 10 prosenttia, kertoi Andropov. Atomstroyexport on tarjonnut TVO:lle voimalaitosta sekä avaimet käteen periaatteella että pelkästään reaktorisaareketta. TVO on todennut, että se voi halutessaan yhdistää esimerkiksi yhden valmistajan reaktorin ja toisen valmistajan turpiinin sekä generaattorin keskenään.

Izhoran reaktorin lisäksi Atomstroyexport on tarjonnut TVO:lle Leningradin metallitehtaan LMZ:n turpiinilaitosta sekä Elektrosilan generaattoreita sekä instrumentointia. LMZ:n turpiinit sekä lämmönsiirtoputkistot on pääinsinööri Nikolai D. Pinchukin mukaan valmistettu titaanista.

Ei suosikkia sijoituspaikaksi

Atomstroyexportin sen enempää kuin muidenkaan yhtiöiden edustajat eivät suostuneet vertailemaan Loviisan ja Olkiluodon paremmuutta venäläisen reaktorin sijoituspaikaksi. Yhtiöiden piirrustuksissa ja laskelmissa molemmat vaihtoehdot olivat esillä yhtälailla. Sensijaan yhtiöiden esitteissä sekä seinätauluissa Loviisan nykyisiä ydinvoimalaitoksia mainostettiin kursailematta venäläisen ydinvoiman parhaimpina laatu- ja käytettävyysreferensseinä.

Izhoran pääjohtaja Jevgeni Sergeev kertoi seuranneensa tarkasti uutisia, kun Suomen eduskunta päätti hyväksyä periaatepäätöksen ydinvoiman lisärakentamisesta. Izhoran tehtailla hurrattiin päätökselle. Nyt tehtailla odotellaan kuumeisesti millaisen päätöksen Teollisuuden Voiman johto tekee joulukuun loppuun mennessä. Siitä riippuvat myös monen pietarilaisen ydinvoimarakentajan työllisyysnäkymät.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI