|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Maakuntavaltuutetut haluavat itäuusmaalaisen äänen kuuluvan
30.12.2010Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan maakunnan yhdistyminen vuodenvaihteessa tuo uudet kuviot maakuntahallintoon. Ensi vuonna itäuusmaalaiset kuuluvat maakuntaan, jossa asuu 1,5 miljoonaa ihmistä, eli 28 prosenttia koko Suomen väestöstä.

Maakuntaan kuuluu 28 kuntaa. Loviisan ja Lapinjärven alueilla koko maakunnan väestöstä asuu noin 18.500 ihmistä. Maakuntavaltuutettujen huolena onkin ennen kaikkea se, miten itäuusmaalaiset näkökannat saadaan kuuluviin.
Valtioneuvosto päätti maakuntien yhdistämisestä lokakuussa 2009. Päätöksellä itäuusmaalaisista kunnista tulee samalla Uudenmaan liiton jäsenkuntia. Uusimaa saa takaisin historialliset rajansa Hangosta Loviisaan.
Loviisasta maakuntavaltuustossa on kaksi edustajaa, Lars Illman (r.) ja Merja Grönberg (sd.). Lapinjärveltä valtuutettuna on Arto Kujala (kok.).

Pk-seutu jyrää pienet

Illman näkee suurmaakunnan uhkana.
–Surullisia mietteitä yhdistyminen herättää. Niin kutsutusta Loviisan äänestä tulee pieni. Itä-Uudenmaan liitossa kaikilla oli hieman sananvaltaa. Nyt maakunta ulottuu Hangosta Kymijoelle ja mukana ovat isot Helsinki, Vantaa ja Espoo. Pienet kunnat ovat kaukana metropolista.
Illman ennustaa, että isot kaupungit suunnittelevat esimerkiksi omat liikennejärjestelynsä miten tahtovat.
–Eivät ne välitä meille tärkeästä Heli-radasta, sillä se ei ole metropolialueelle tärkeä.
Illman on huolissaan myös Uudenmaan liiton linjauksesta keskittää asutus suurten väylien varsille. Hän itse pitää tärkeänä sitä, että maaseudulla säilyy mahdollisuus rakentaa.
–Kun maatilalla sukupolvi vaihtuu, on tärkeää että toisen talon voi rakentaa pojalle tai vanhemmille, Illman ottaa esimerkin. Hän pelkää, että maaseudun erityistarpeita ei metropolikunnissa ymmärretä.
Illman ennustaa, että esimerkiksi jätteenpolttolaitokset halutaan rakentaa tiheästi asuttujen alueiden ulkopuolelle.
–Tai sitten lentokenttä tai motocross-rata voi pompata esiin. Hän sanoo suoraan, ettei näe yhdistymisessä mitään positiivista. –Mutta ehkä vuoden kuluttua… Tulevaisuus näyttää.

Etsitään yhteiset asiat

Lapinjärveläinen Arto Kujala ei ole yhtä pessimistinen kuin Illman. Hän arvioi, että maankäytössä, kaavoituksessa ja rakentamisessa isossa liitossa pääkaupunkiseudun kunnat sanovat painavan sanansa.
Kujala suhtautuu kuitenkin koko maakuntahallintoon hieman epäillen.
–Mitä nyt on kehitystä seuraillut, niin maakuntien merkitys on jäänyt – verrattuna miten se aiemmin lanseerattiin – vähäiseksi. Ei se saanut alun alkaenkaan tuulta purjeisiin, esimerkiksi Kainuuseen verrattuna.
Kujala ei omien sanojensa mukaan ole kovin innoissaan uudesta liitosta, mutta uskoo että itäuusmaalaiset saavat ajettua omalle alueelleen tärkeitä asioita, kunhan malttavat neuvotella ja hankkia ajatuksilleen tukea muilta.
–Eteenpäin viemistä riittää, hän sanoo ja mainitsee liikenneväylät sekä Loviisan ydinvoimalat aikanaan korvaavan hankkeen.
Kujala ei näe suuressa liitossa asetelmaa, jossa ovat vastakkain pääkaupunkiseutu ja muut. Itäuusmaalaisena valttikorttina hän näkee sijainnin: Uudenmaan maakunnan itäpää on aluetta, jonka läpi kulkevat niin ihmiset kuin tavaravirratkin.
–On neuvotellen yritettävä löytää asiat, joista ollaan yhtä mieltä. Muuten ei pienenä pärjää ja vaarana on, että jäädään ”eteiseen”. Itäisen Uudenmaan volyymi on pieni mutta kuitenkin merkittävä. Omia vahvuuksia onkin tuotava esille.
Kujala näkeekin itäuusmaalaisten valtteina kauttakulkuliikenteen lisäksi monipuolisen yritystoiminnan ja sen, että seutu on perinteisesti vauras.
–Lapinjärveläisittäin on todettava, että pienuus on ollut vahvuus kuten myös oman tekemisen meininki. Ei olla oltu samalla tavalla yhden kortin varassa kuin esimerkiksi Kymenlaakso.
Kujala uskoo, että Loviisa tunnetaan jatkossakin ydinvoimaloistaan, kun nykyiset voimalat korvaavasta kapasiteetista saadaan päätös.

Hyödynnetään mahdollisuudet

Toinen loviisalaisedustaja Merja Grönberg sanoo hieman pelkäävänsä sitä, että uudessa liitossa päätöksenteko on liian Helsinki-keskeistä.
–Tasapuolisuus ja reuna-alueet pitäisi kuitenkin päätöksenteossa muistaa. Porvoon itäpuolellakin on elämää.
Grönberg näkee Helsingin itäpuolisen alueen kehityskäytävänä, joka ulottuu itärajalle saakka. Tätä asemaa olisikin hänen mielestään hyödynnettävä.
–Esimerkiksi venäläisturistit ovat suuri mahdollisuus. Heidät olisi saatava käyttämään palveluja myös Helsingin itäpuolella. Ja toivottavasti Heli-rata jossain vaiheessa toteutuu.
Maakuntien yhdistymistä Grönberg ei kuitenkaan pidä minään mahdottomana naimakauppana. Hän uskoo, että itäuusmaalaisten näkemyksiä kuunnellaan, vaikka vielä nähtäväksi jää, muuttuuko kuunteleminen myös konkretiaksi. Liitosta on Grönbergin mukaan viestitetty positiivista asennetta.
–Pieni ennakkoasenne kieltämättä on, mutta toisaalta aiempaa isompi kokonaisuus voi tuoda aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, joita ei ole edes vielä ajatellut. Toisessakin vaakakupissa voi olla hyviä asioita.

Uudenmaan maakunta

Uudenmaan maakunnan muodostaa 28 kuntaa, joista uusia ovat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo. Maakunnassa asuu 28 % koko maan väestöstä eli 1.527.300 asukasta.
Maapinta-ala on koko Suomen pinta-alasta 3 % eli 9.440 neliökilometriä.
Osuus koko maan työvoimasta on 32 %.
Ruotsinkielisten osuus on 8,8 %.
Äidinkielenään muuta kuin suomea puhuu 7,5 %.
Osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 37,4 %.
Väestönkasvu 2000-luvulla on keskimäärin 13.780 ihmistä vuodessa.
Maakuntavaltuusto kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa.
Maakuntahallinnon tehtävänä on alueensa kehittäminen. Yhdyskuntarakenteen suunnittelu on yksi maakuntahallinnon tärkeimpiä tehtäviä, kuten myös edunvalvonta. Uuden maakuntakaavan luonnos tulee nähtäville ensi keväänä.
Uudenmaan maakuntavaltuustossa on 78 paikkaa.
Itäuusmaalaiset kunnat ovat nimenneet kymmenen edustajaa maakuntavaltuustoon:
Askola: Simo Sorsa (varalla Jari Vettenranta), Lapinjärvi: Arto Kujala (Mats Antas), Loviisa: Lars Illman (Camilla Antas) ja Merja Grönberg (Kimmo Nykänen), Myrskylä: Tuure Fyhr (Hannele Käenaho-Virtala), Porvoo: Jaakko Jalonen (Torolf Bergström) ja Bo-Johan Johansson (Christel Raunio), Pukkila: Annastiina Jäppinen (Jukka Lehtimäki), Sipoo: Heikki Vestman (Johanna Hallikainen) ja Sini-Pilvi Saarnio (Sanna Kuussaari).
Uudella kokoonpanolla tammikuussa kokoontuva maakuntavaltuusto valitsee maakuntahallitukseen kaksi itäuusmaalaista edustajaa vuoden 2012 loppuun jatkuvaksi kaudeksi. He ovat Päivi Uotinen (kok.) Loviisasta ja Christel Liljeström Sipoosta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI