|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan budjetti lupaa huolehtia palveluista
10.12.2010Asialliset hommat hoidetaan. Mutta ei olla kuin Ellun kanat. Loviisan kaupungin ensi vuoden talousarvioesityksen voi kiteyttää hieman muunneltuun versioon Tuntemattoman sotilaan Koskelan lausahduksesta. Hurvitteluun ei kaupungilla ole varaa, mutta kaikki tarpeelliset palvelut asukkaille pystytään tarjoamaan.

Sellainenkin yllätys budjettia väännettäessä nähtiin, että kaupunginhallituksen asettamat tiukat raamit korkeintaan 2,8 miljoonan euron alijäämästä alitettiin talousarvion valmistelussa. Hallintokunnat kävivät tarkasti läpi supistuskohteet ja säästömahdollisuudet, joita ilman lähtötilanne olisi ollut 5,7 miljoonan euron alijäämä. Vuoden 2011 tilikauden tuloksen alijäämä saatiinkin supistettua 2,1 miljoonaan euroon. Käyttötalous kasvaa maltillisesti 1,7 prosenttia, kunnallisverojen arvioidaan kasvavan viidellä prosentilla. Käyttömenoja on onnistuttu supistamaan 1,5 miljoonaa euroa.
Ensi vuoteen Loviisa lähtee korotetulla, 19,75:n veroprosentilla. 0,25:n korotus lisää verorasitusta 32 euroa kaupunkilaista kohden.
–Talousarvioesitys ei ole toiveiden tynnyri vaan erittäin realistinen. Ylimääräiseen juhlahumuun ei ole aihetta eikä varaa, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kiteytti kertoessaan budjettiesityksen sisällöstä eilen. Kaupunginvaltuusto käsittelee ensi vuoden talousarviota ja vuoteen 2013 ulottuvaa taloussuunnitelmaa keskiviikkona 15. joulukuuta.

Lomautuksia ei edessä

Budjetin käsittely sujui kaupunginhallituksen puheenjohtajan Arja Isotalon (sd.) mukaan hyvässä hengessä.
–Isoja numeraalisia muutoksia ei tehty. Tiedämme että olemme suurten haasteiden edessä. Pyrimme turvaamaan kuntalaisille hyvät peruspalvelut.
Isotalo näki hyvin positiivisena sen, ettei kaupungin henkilöstöä lomauteta.
–Kaikille riittää työtä haasteiden vuoksi tulevaisuudessa.
Kaupungin henkilöstön määrä laskee kymmenellä kuluvan vuoden 1 044:stä ensi vuoden 1 034:een. Henkilöstömenojen arvioidaan nousevan tästä vuodesta ainoastaan 0,6 miljoonaa euroa. Käytännössä henkilöstön poistuma on enemmän kuin kymmenen, sillä perusturvaan palkataan uusia ihmisiä. Vuoden 2011 talousarvio on uudessa Loviisassa ensimmäinen, johon hallintokunnat saivat sanoa sanansa. Tämän vuoden talousarvio syntyi kuntafuusion vuoksi poikkeusjärjestelyin virkamiesten ja järjestelytoimikunnan yhteistyönä.
Kaupunginjohtaja Kalevan mukaan palvelukeskusten yleistavoite on jatkossa organisaation kehittäminen ja strateginen johtaminen sekä rakennemuutoksen hallinta.
Kalevan mukaan strategiset kehittämishankkeet ovat jatkossa suurempia kokonaisuuksia ja niillä pitää olla suora kytkös kaupungin strategiaan. Myös kustannustehokkuus on tavoitteena.
Jatkossa toimet on peilattava tulevaa taloudellista pohjaa vasten. –Tiedossa on, että valtiolta ei tule apua. Käyttötalous on saatava itse kuriin, Kaleva sanoi.
Kaupungin menoista noin 75 prosenttia kuluu lakisääteisten palvelujen tuottamiseen.
Käyttötalouden suitsiminen tarkoittaa käytännössä muun muassa sitä, että rekrytoinneissa ollaan jatkossakin tarkkoja: viran tai toimen vapautuessa tehtävät pyritään järjestämään uudelleen tai virkaa ei täytetä. Täytyy priorisoida ja keskittyä töihin, joilla on kaupungin strategian kannalta tuloksellista merkitystä.

Vain yksi iso hanke

Vuoden 2011 talousarviossa on ainoastaan yksi iso hanke: suomenkielisen koulukeskuksen rakentaminen. Uusi koulu rahoitetaan ottamalla lisää lainaa. Valtionavut tulevat jälkijunassa, vasta 2013.
Nettoinvestoinnit ovat ensi vuonna yhdeksän miljoonaa euroa. Nettolainaus kasvaa noin 7,6 miljoonaa euroa. Lainataakka asukasti kohti nousee ensi vuonna noin 2 080 euroon. Suunnittelukauden lopussa vuonna 2013 lainaa loviisalaista kohti on noin 2 860 euroa.
Uutta koulua päästään rakentamaan näillä näkymin toukokuussa. Vanhan koulurakennuksen purkutyöt ajoittunevat koulutyön ulkopuolelle. Kaupungin taloutta vanhan koulun purkukustannukset rasittavat arviolta 0,5 miljoonalla eurolla. Satunnaisiin eriin lukeutuu lisäksi kuntayhtymien purkaminen, mikä heikentää ensi vuoden tulosta 0,8 miljoonalla eurolla. Satamaa kehitetään kunnostamalla Pitkälaituri 1,5 miljoonalla eurolla.
Tiestöihin ja katujen päällystyksiin laitetaan rahaa maltillisesti. Teknisessä keskuksessa joudutaan miettimään, miten energiakulujen kanssa selvitään, sillä nousua hintoihin on tullut yhdeksän prosentin verran.
Myyntituloja kaupunki ennakoi saavansa noin 1,7 miljoonaa euroa.

Palveluverkko syyniin talouden tasapainottamiseksi

Ilman toimenpiteitä Loviisan kaupungin kertynyt alijäämä kasvaa arviolta 10 miljoonaan euroon suunnittelukauden lopussa. Roima alijäämä uhkaisi viedä kaupungin kriisikuntien listalle.
Kriisiytymisen välttämiseksi tavoitteeksi on ensi vuonna otettu sopeuttamisohjelman laatiminen niin, että kaupungin talous on tasapainossa vuonna 2014.
Toimenpideohjelman lisäksi tarkoituksena on laatia vuosille 2011-2015 tuottavuusohjelma, jossa palveluja arvioidaan ja järjestellään uudelleen. Taloussuunnitelman tekstiosassa todetaan, että talouden tasapainottaminen ”merkitsee käytännössä määrärahojen ja palvelujen leikkauksia, tehokasta kilpailuttamista, henkilöstökustannusten alentamista luonnollisen poistuman kautta ja kustannustehokkuuden korostamista.”
Investointimäärärahoja kohdistetaan jatkossa vain peruspalvelujen toimivuuden kannalta välttämättömiin investointeihin sekä elinkeinoelämän edistämisen edellyttämiin tuottaviin investointeihin.
Tuottavuutta aiotaan parantaa muun muassa organisaatiota keventämällä ja palveluja kehittää painottamalla vaihtoehtoisia toimintamalleja. Keskuksilta odotetaan priorisointikykyä. Esimerkiksi perusturvakeskuksen toiminta-ajatukseen on kirjattu, että perusturvalautakunta täsmentää toimintaideaa iltakouluissa ja seminaareissa vuoden mittaan. ”Tässä yhteydessä määritellään myös palveluverkko ja lähipalvelun laajuus.”
Henkilöstöön on tarkoitus panostaa koulutuksella ja henkilöstöä säännöllisesti informoimalla. Kaupungin työntekijät voivat ehdottaa esimerkiksi tuottavuutta ja työsuojelua parantavia ideoita laittamalla ehdotuksiaan henkilökunnan idealaatikkoon. Parhaimmat ideat on tarkoitus palkita.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI