|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusi teos sisällissodan tapahtumista Itä-Uudellamaalla
03.12.2010Vapaussota, veljessota, kansalaissota, sisällissota, luokkasota. Nimiä enemmän kuin sotia: viimeisten sadan vuoden aikana koko Euroopan alueella on vain kolmessa maassa käyty merkittäviä sisäisiä taisteluja. Nämä maat ovat Espanja, Jugoslavia ja Suomi.

Suomessa vaikeasta itsenäistymisen ajasta on kirjoitettu paljon, eivätkä tapahtumat vieläkään lakkaa puhuttamasta, saati kuohuttamasta tunteita. Edes se, oliko kysymyksessä pohjimmiltaan vapaustaistelu Venäjän ikeestä vai luokkasota yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti eriarvoisten kesken, ei aina ole ollut selvää. Uudempi tutkijapolvi on tuonut mukanaan uusia näkökulmia, ja esimerkiksi vuonna 2009 julkaistussa Sisällissodan pikkujättiläisessä asioita käsitellään laajasti monen asiantuntijan voimin. Itä-Uudenmaan ja Loviisan seudun sodanaikaisia tapahtumia on aikaisemmin valaistu mm. Olle Sirénin Loviisan ja Pernajan historiaa käsittelevissä teoksissa.

Seppo Vainion kolmas teos

Seppo Vainio julkaisi vuonna 2008 ensimmäisen omakustanteisen sisällissotaa käsittelevän teoksensa. Teoksessa tapahtumia kuvataan etupäässä saksalaisten näkökulmasta. Vuotta myöhemmin teos sai täydennysosansa, jossa luetteloidaan sodassa kuolleet saksalaiset ja heille pystytetyt muistomerkit. Näiden teosten kirjoittamisen ohessa kerääntyi runsaasti myös Itä-Uuttamaata ja Loviisaa käsittelevää aineistoa. Niiden julkaisemisen jälkeen Vainio on myös saanut paljon yhteydenottoja yksityishenkilöiltä, usein Saksassa ja Suomessa asuvilta upseerien lapsilta ja lapsenlapsilta. Myös saksalainen kansalaistensa kohtaloita jäljittävä järjestö on antanut asioista lisää tietoa. Paljon on tullut myös kyselyitä, ja tietoa on voitu vaihtaa puolin ja toisin. Tästä aineistosta syntyi viime kesänä julkaistu kolmas teos, Poliittiset väkivaltaisuudet Itä-Uudellamaalla 1917-18.

Sotatarinoita jo pikkupoikana

Seppo Vainio on syntynyt 1943 Lappeenrannan Lauritsalassa Saimaan kanavan suulla. Lauritsalasta perhe lähti jo seuraavana vuonna Forssaan, ja vuonna 1952 tie jatkui Helsingin seudulle. Työuransa Vainio on tehnyt erilaisissa myyntitehtävissä, mutta historia on kiinnostanut pikkupojasta saakka. Isoisä oli metsäpiirityönjohtaja ja valkoisten puolella.
- Kuuntelin valkoisten totuutta, juttuja punaisten tekemistä kauhujutuista ja Mannerheimista. Myöhemmin kuulin myös toisenlaisia tarinoita punaisten kertomana. Silloin kiinnostuin historiasta, Vainio sanoo.
- Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, mutta en juurikaan politiikasta, vaikka olen luottamusmiehenäkin toiminut. Tämä teos kertoo poliittisesta historiasta, mutta sillä ei missään tapauksessa ole poliittisia tarkoitusperiä tai päämääriä. Pyrin kertomaan totuuden mahdollisimman tasapuolisesti, eikä tähän mennessä kukaan ole tullut kiistämään tietojani, Vainio selvittää. Uusin teos pohjautuu Vainion haltuunsa saamiin asiakirjoihin, valokuviin ja kertomuksiin sekä aiheesta aikaisemmin kirjoitettuihin teoksiin. Myös monet julkiset tietokannat, kuten Sotasurmat Suomessa, ovat olleet suurena apuna teosta kootessa.

Ennen julkaisematonta materiaalia

Vainion kirja koostuu sotaan johtaneita tapahtumia yleisellä tasolla kuvaavasta johdannosta sekä monista yksityiskohtaisemmista kertomuksista.
- Teos on tuhti paketti Loviisan ja lähialueiden historiasta, ja siinä on paljon aikaisemmin julkaisematonta tietoa, Vainio sanoo.
Esimerkiksi kannen kuva Pyhtään naiskaartista julkaistaan teoksessa ensimmäistä kertaa.
- Sain kuvan taisteluissa mukana olleen pyhtääläisen punakaartilaisen Petu Nöjdin lapsenlapselta Olavi Nöjdiltä Jyväskylästä. Hän oli saanut käsiinsä ensimmäisen kirjani, ja lähetti minulle isoisänsä kirjoittaman kirjeen dokumentteineen. Tästä naiskaartista ei ole löytynyt tietoa keneltäkään muulta historian kirjoittajalta, Vainio kertoo.
Teoksessa on runsaasti kopioita asiakirjoista ja kirjeistä, luetteloita Punaisen kaartin jäsenistä, suojeluskuntien ja komppanioiden miehistä ja naiskaartien naisista sekä luettelo vuonna 1918 Loviisassa kuolleista suomalaisista. Valkoiset, punaiset, teloitetut ja vankileireillä kuolleet ovat omilla listoillaan, ja jokaisen kohdalla on mainittu kuolinpaikkakunta.

Loviisan punainen aika

Ensimmäisen maailmansodan tapahtumat olivat johtaneet moniin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin ongelmiin. Loviisassakin oli syksyllä 1917 puhjennut kunnallislakko työttömyysasioiden vuoksi, ja tilanteen rauhoittamiseksi perustettiin järjestys- tai suojeluskunta. Loviisan suojeluskunnassa oli n. 150 16-60-vuotiasta. Kieli tuotti omat ongelmansa suojeluskuntien koulutuksessa, kunnes sovittiin, että opetus- ja komentokielenä käytettäisiin suomea, ruotsia ja saksaa sekaisin. Helmikuun alkupuolella Kotkan ja Haminan suunnasta saapuivat n. 600-800 miehen vahvuiset punakaartilaisten joukot, ja Loviisan valkoiset joutuivat vetäytymään Pellingin saaristoon. 7.2.- 7.4.1918 Loviisa oli punaisten hallussa. Työttömiä ja nälkäisiä miehiä otettiin punakaartiin 15 markan päiväpalkalla ja naisia värvättiin naiskaartiin mm. vartiointitehtäviin. ”Lovisa Notisblad”, ”Loviisan tiedonantoja”, oli punaisen vallan tiedotuslehti, ja sitä ilmestyi 12 numeroa helmi- ja huhtikuussa 1918.

Kiinnostavia muistelmia

Kirjassa Juho Toivonen Valkosta muistelee punakaartiin liittymistään:” Maailmansodan aikana 1916-17 olivat työolot Valkossa suhteellisen hyvät, mutta sen jälkeen ne vaikeutuivat. Työttömyyttä ilmeni ja se toi rauhattomuutta… Työtä ei ollut ja punakaartissa luvattiin maksaa palkkaa 15 markkaa päivässä…. Olin esikunnan jäsen, vaikka en edes hyväksynyt sen toimintaa”. Punaisten valta Loviisassa päättyi 7.4. saksalaisten avulla. Juho Toivonen vangittiin ammuttavaksi, ja kuulustelijaksi sattui tohtori Biaudetin veli, joka oli Toivosen tuttu:” Olimme olleet mitä parhaat naapurit. Tein iltatöinä hänen puutarhatyönsä… Sitten tuli päivä, jolloin minulle ilmoitettiin että minut siirretään Loviisasta muualle. Kun lähtöhetki koitti, tuli Biaudet kuin salaa luokseni ja sanoi.” Toivosen ei pidä kantaa kaunaa minulle kun tavataan. Olen tehnyt parhaani pelastaakseni sinut ja olen tällä menettelyllä onnistunut pelastamaan monta miestä”. ” Teoksessa on myös useita muita kiinnostavia muistelmia.
Kirja koostuu useista, pienemmistä osista, joten sitä on helppo lukea myös lyhyinä otteina ja asiakokonaisuuksina. Kappaleet on nimetty ja luetteloitu selkeästi kirjan lopussa. Loviisaa ja lähiseutuja koskevia kappaleita edellä jo mainittujen lisäksi ovat mm. ”Loviisan sairaala sotasairaalana”, ”Loviisan lentotukikohta”, ”Hardomin taistelu 11.4.1918”, ”Liljendal, taistelut ja sotasurmat”, ”Taistelut Ahvenkoskella” sekä ”Vankien käsittely Loviisassa”.
Teos kiinnostaa varmasti asian harrastajia, mutta antaa paljon myös alueen historiasta kiinnostuneelle maallikolle.
Vainion kirjoja on myytävänä Loviisan kirjakaupassa, ja tilauksen voi tehdä netistä osoitteesta seppovainio.suntuubi.com. Samalta sivustolta saa lisätietoa kaikista teoksista.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI