|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Markus Aarniosta Suomenlahden Meripuolustusalueen komentaja
30.11.2010Ensi yönä tiistain vaihtuessa keskiviikoksi siirtyy Suomenlahden meripuolustus loviisalaistaustaisen kommodorin Markus Aarnion vastuulle. Suomenlahden Meripuolustusalueen komentajana 1.12.2010 aloittava Aarnio nukkuu todennäköisesti yönsä rauhassa, sillä turvallisuustilanne Suomenlahdella on hyvä ja suurimmat riskit liittyvät tällä hetkellä ympäristöonnettomuuksiin.

Edes Suomenlahden poikki Venäjältä Saksaan rakennettava NordStream-kaasuputki ei huoleta Aarniota, joka toimi aiemmin pääesikunnan suunnitteluosastolla ja edusti puolustusvoimia kaasuputkihankkeen seurantaryhmässä. Mahdollisen kriisin sattuessa putkella ei Aarnion mukaan ole merkitystä Suomen puolustuksen kannalta.

Suomenlahti tarkassa valvonnassa

-Kyseessä ovat lähinnä taloudelliset intressit eikä putkella juurikaan ole sotilaallista merkitystä eikä putken rakentaminen ei aiheuta muutoksia puolustussuunnitteluun. Riskit liittyvät ympäristöön eivätkä nekään ole isoja. Suurempi riski olisi ollut, jos putken sijaan yli 50 miljardia kuutiota kaasua olisi kuljetettu vuosittain nesteytettynä Venäjältä Saksaan. Se olisi merkinnyt noin 1.700 LNG-aluskäyntiä vuosittain, Aarnio sanoi.
-Putki on keskimäärin 60 metrin syvyydessä. Terrori-iskun uhka on hyvin pieni, koska betonivuoratun teräsputken tuhoaminen vaatisi järeitä järjestelyjä, jotka todennäköisesti havaittaisiin ajoissa. Suomenlahden meritilannekuva ja –valvonta on viime vuosina parantunut merkittävästi uuden teknologian myötä, eikä juuri kanoottia isompi esine liiku alueella ilman, että siitä tiedetään, kertoi Aarnio.

”Lisääntyvä meriliikenne kasvattaa riskiä”

-Jos putki jostain syystä rikkoontuisi, kompressoriasemilla huomattaisiin vaurio, ja hanat sulkeutuisivat molemmissa päissä putkea, Aarnio totesi.
-Liikenne Itämerellä lisääntyy kuitenkin kaiken aikaa. Sen myötä onnettomuusriskit sekä muut merelliset uhat lisääntyvät. Arctic Sean tapaus on vielä tuoreessa muistissa, Aarnio sanoi.
Meriliikenteen sujumisen turvaaminen on Suomelle elintärkeää. Jos meriliikenne Suomeen estettäisiin, joutuisimme Aarnion mukaan jo muutamassa viikossa tiettyjen energiatuotteiden ja hyödykkeiden osalta jonkinasteiseen sääntelyyn. Jos nykyinen noin 120 aluksen satamakäynnin lastimäärä vuorokaudessa kuljetettaisiin junilla, se vaatisi noin 11.000 junavaunua tai noin 34.000 rekka-autoa, Aarnio laski.

Orrengrundilla yhä tärkeä rooli

Komentaja Markus Aarnion vastuualue kattaa rannikon ja merialueen Virolahdelta aina Hankoon saakka. Puolustusvoimat on viime vuosina lakkauttanut useita linnakesaaria koko Suomenlahden alueelta. Sotilaat ovat vetäytyneet myös Loviisan merialueella toimineilta Lehtisen ja Orrengrundin linnakkeilta. Aarnion mukaan linnakesaarilla on silti edelleen tärkeä rooli sodanajan suunnitelmissa.
-Vaikka Orrengrundissa ei ole enää varusmiehiä eikä henkilökuntaa, järjestetään Orrengrundissa ja muilla valmiuslinnakkeella edelleen harjoituksia ja pidetään yllä tarvittavia järjestelmiä, Aarnio sanoi.

Kiinteät yhteydet Loviisaan

Raumalla syntynyt ja lapsuutensa sekä kouluvuotensa Loviisassa viettänyt Markus Aarnio asuu nykyisin Kirkkonummella. Loviisassa hän käy säännöllisesti tapaamassa Ritva –äitiään ja ystäviään. Markuksen edesmennyt isä Simo oli merikapteeni, mikä oli osaltaan innostamassa Markustakin merelliselle uralle. Markuksen ”uusi” työpaikka sijaitsee Kirkkonummen Upinniemessä. Viime torstaina Upinniemen paraatikentällä järjestettiin näyttävä paraatikatselmus, jossa Markus otti edeltäjältään kommodori Timo Junttilalta vastaan joukko-osaston lipun.
-Seisoin tällä paraatikentällä ensimmäistä kertaa kesällä 1979 jännittynein tuntein aloittaessani varusmieskoulutuksen silloisella Helsingin Laivastoasemalla, mutta mieleni oli hyvä ja intoa täynnä, koska olin päässyt palvelukseen merivoimiin mikä ensisijainen päämääräni olikin. Nyt runsaat 30 vuotta myöhemmin seisoessani tällä samalla kentällä mieleni on edelleen hyvä ja olen innolla valmis luotsaamaan tätä valmiusyhtymää kohti tulevaisuuden tavoitteita, Markus Aarnio sanoi puheessaan.
Suomenlahden meripuolustusalueeseen kuuluvat Suomenlinnan Rannikkorykmentti, Porkkalan Rannikkopataljoona, 7. ohjuslaivue, 5. miinalaivue, Merivoimien koulutuskeskus sekä Kotkan Rannikkopataljoona.

Takana monipuolinen sotilasura

Markus Aarniolla on takanaan värikäs ja monipuolinen sotilasura. Hän on toiminut muun muassa taistelusukeltajana ja sukeltajakurssin johtajana, ohjuslaivueen komentajana sekä operaatiopäällikkönä. Aarnio oli ensimmäinen pohjoismaalainen, joka suoritti USA:n laivaston maineikkaan U.S. Navy Seal -erikoisjoukkojen kurssin. Vuonna 1993 Aarnio suoritti yleisesikuntaupseerin kurssin ja siirtyi sen jälkeen pääesikunnan tiedusteluosastolle ja sitä kautta apulaissotilasasiamieheksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan asemapaikkanaan Washington D.C. Vuonna 2006 hän toimi apulaisosastopäällikkönä pääesikunnan operatiivisella osastolla ja sitä ennen apulaisosastopäällikkönä operatiivisella osastolla merivoimien esikunnassa. Kommodoriksi hänet ylennettiin 6.12.2006. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän toimi vuodesta 2007 lähtien pääesikunnan suunnitteluosastolla osastoesiupseerina.
Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan tehtävä on Markus Aarnion tähänastisen uran kohokohta.
-Tehtävä on haastava, mutta otan sen mielelläni vastaan, Aarnio totesi.

”Yleinen asevelvollisuus säilytettävä”

Virkaanastujaispuheessaan Markus Aarnio otti kantaa myös puolustusvoimien uudistushankeeseen sekä yleiseen asevelvollisuuteen, jota Aarnio piti Suomen puolustuksen kulmakivenä.
-Lähtökohtana uudistuksessa on, että puolustusvoimien tehtävät eivät muutu. Puolustusperiaatteena tulee olemaan alueellinen puolustus, tosin edelleen kehiteltynä. Asevelvollisuuden toimivuus on varmistettava ja puolustusvoimien tavoitteena jatkossakin on, että koko palveluskelpoinen ikäluokka suorittaa varusmiespalveluksen, Aarnio sanoi.
-Merivoimien komentaja on linjannut, että puolustushaaramme suorituskyvyn ja valmiuden rakentamisen ensisijaisena tavoitteena on merellisen torjuntakyvyn ja meriyhteyksien turvaamisen vaatimusten täyttäminen. Samoilla suorituskyvyillä toteutetaan tuki muille viranomaisille sekä merivoimille suunnitellut kriisinhallintatehtävät, Aarnio linjasi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI