|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tupakointi yllättävän yleistä, myös päiväkännejä otetaan
26.11.2010Elämä on parasta huumetta –yhdistyksen Kim Kannussaari esitteli tiistai-iltana Myllyharjun koulun 8-luokkalaisten antamia vastauksia päihdekyselyyn. Hän oli päivällä työskennellyt yhdessä nuoriso-ohjaaja Tiina Möllerin kanssa 8.luokkien kanssa.

Nuoret vastasivat kaukosäätimillä anonyymeinä seinälle heijastettuihin kysymyksiin. Tulokset nähtiin luokassa saman tien, ja vastauksista voitiin näin keskustella nuorten kanssa. Tiistai-iltana nuorten antamiin vastauksiin saivat tutustua myös vanhemmat. Paikalla oli kymmenkunta vanhempaa, myös muiden kuin kasien vanhempia. Vastanneita nuoria oli noin 70, neljä täyttä luokkaa ja yksi pienryhmä.
Kotiintuloajasta kysyttäessä 23 prosenttia kertoi, ettei heillä ole kotiintuloaikaa. Osa asuu maalla, eikä käy iltaisin kuin naapurissa, osaan luotetaan, että tulee sopivaan aikaan ja osassa perheitä ei välitetä siitä, milloin tulee kotiin, eritteli Kannussaari. Päihteiden käytöstä vanhempiensa kanssa oli keskustellut 64 prosenttia.
Kannussaari kehotti keskustelemaan ja kertomaan vaikka omista nuoruuden kokemuksista. Puhumalla reilusti saattaa saada vähän ”iloa” päihdekokeilusta pois.
Kannussaari kertoi yllättyneensä tupakoijien määrästä Myllyharjun kahdeksasluokkalaisten keskuudessa. 45 prosenttia ei tupakoinut, 20 prosenttia oli maistanut, 7 prosenttia tupakoi joskus ja 23 prosenttia päivittäin. Valtakunnallinen päivittäin tupakoivien määrä on arvioitu 15 prosenttiin.
- Osa haluaisi lopettaa ja vanhemmat voisivat miettiä, miten tässä voisi nuorta jeesata, totesi Kannussaari.

”Oma terveys ei huoleta”

Yksi vanhempi kertoi keskustelleensa tyttärensä kanssa tupakoinnin lopettamisesta. Jos hän todistetusti lopettaisi, palkintona olisi järjestelmäkamera jouluna. Syksy on osoittanut, että palkinto tepsi ja kamera on komerossa odottamassa pukinkonttiin laittoa. Kannussaari totesi, että tupakoinnista säästyvä raha ei yleensä nuorelle motiiviksi riitä, vaan tarvitaan juuri jokin isompi päämäärä. Rahattomuus ei myöskään ole este tupakoinnin aloittamiselle ja jatkamiselle. Hän kertoi pitkistä velkaketjuista, joissa tupakkaa ostetaan velaksi ja maksetaan, kun jostain rahaa saadaan. Oma terveys ei myöskään tämän ikäisiä huoleta. Lopettaminen on myös vaikeaa, vaikka haluaisi, paitsi fyysisen niin sosiaalisen koukuttamisen takia. Jos muut lähtevät tupakalle, vaatii aika paljon jäädä eroon porukasta.
Yläkoulun rehtori Kaisa Ryöppy pohti, mahtaisiko kahdeksasluokkalaisten runsaaseen tupakointiin liittyä se, että viime vuonna 7-luokkalaisten päihteetöntä porukkaa ei järjestetty ollenkaan.
Asenne voi olla kielteinen, mutta pitää myös varoa nätkyttämästä joka päivä esimerkiksi tupakoinnista, etteivät välit mene poikki. Käsiä ei kuitenkaan kannata nostaa pystyyn ja sanoa, että tupakoi sitten. Olisi hyvä miettiä, miten yhdessä nuoren kanssa saisi lopettamisen alulle, ohjeisti Kannussaari.

Kontrollia tarvitaan edelleen

Alakouluikäisten vanhemmat vielä tietävät hyvin kaverit ja kaverien vanhemmat. Piirin laajetessa yläkoulussa olisi hyvä edelleen olla hollilla siitä, kenen kanssa oma lapsi liikkuu. Kavereiden puhelinnumeroita olisi hyvä olla myös vanhemmilla, jotta voi alkaa soitella jos ei lasta kuulu kotiin. Ja jos menee yökylään, on silloinkin hyvä soittaa ja varmistaa että nuori on menossa sinne minne kertoo ja ovatko kyläpaikan vanhemmat kotona.
Vanhempien yhtä pitäminen nähtiin tärkeäksi. Iltakävelyt voitaisiin ulottaa nuorison kokoontumispaikoille, jotta nähtäisiin, mitä siellä tapahtuu. Vanhemmilla oli hyvin tiedossa paikkoja, joihin nuoret pulloineen kokoontuvat etenkin kesäisin. Talvipakkasten toivottiin hillitsevän kaljakassien kilinää.
- Kulttuurinmuutos tapahtuu pikkuhiljaa, mutta uskon, että jos me vanhemmat jokainen omalla kohdallamme välitämme, kulttuuri muuttuu, Kannussaari totesi.

Humalajuonnin seurauksia

Humalaan juominen on melko yleistä 8-luokkalaisten keskuudessa nuorten omien vastausten perusteella. 43 prosenttia vastasi, ettei ole juonut itseään humalaan koskaan. 9 prosenttia kertoi juoneensa itsensä humalaan kerran ja 9 prosenttia arvioi humaltuvansa kerran viikossa. 23 prosenttia juo itsensä humalaan kerran tai kaksi kuukaudessa ja 16 prosenttia harvemmin.
Alkoholin seurauksena neljä kertoi sammuneensa, 1 menettäneensä muistinsa, viisi oksentaneensa, yksi osallistuneensa tappelun ja neljä harrastaneensa seksiä, jota myöhemmin katui. 32 kertoi alkoholin seurauksena olleen useampi edellä mainittu. 52 prosentille ei ollut sattunut mitään näistä.
Kannussaari muistutti huomioimaan ne nuoret, jotka eivät käytä päihteitä ollenkaan ja tukemaan heitä päihteettömyydessä.
- Nuorten voi olla vaikea kieltäytyä kun tarjotaan. Olen antanut tässä itseni peliin niin, että oma nuoreni voi sanoa kavereilleen ettei viitsi juoda kun vanhemmat ovat ”natseja”.
Myös vanhempien alkoholin käyttö vaikuttaa esimerkkinä. Kannussaari kertoo yhden nuoren todenneen, että perjantaina on pakko nollata raskas kouluviikko alkoholilla, esimerkki on tullut kotoa, jossa työviikko nollataan korkkaamalla.
75 prosenttia ei ollut ajanut humalassa tai ollut humalaisen kyydissä. 9 prosenttia oli ollut kerran ja 9 prosenttia useammin. Kannussaari muistutti tässäkin vanhempien esimerkistä. Aikuiset saattavat laskeskella, että voin juoda lasin viiniä ja ajaa. Nuori ei laske, vaan lähtee ajamaan.
- Kannattaisin aikuisille tässä kohtaa nollatoleransssia.
Kannussaari kehotti niitä sinisilmäisiä vanhempia, jotka ostavat lapsilleen kolme kaljaa, jotta nuori ei joisi muuta, vaihtamaan lasien väriä. Jo se, että vanhemmat antavat lapsen maistaa alkoholia kotona, lisää todennäköisyyttä nuoren alkoholinkäytölle merkittävästi, saatikka tarjoaminen.

Huumeita kokeillut 9 prosenttia

Huumeita oli tarjonnut ystävä tai tuttu 14 prosentille, 8 prosentille tarjoaja oli ollut tuntematon. 78 prosenttia oli välttynyt tarjoamisilta. 80 prosenttia vastaajista ei ollut kokeillut eikä haluakaan, 9 prosenttia oli kokeillut tai käyttänyt ja 11 prosenttia kertoi ettei ole kokeillut, mutta on kiinnostunut kokeilemaan.
Yleisin Loviisassakin liikkuva huume on kannabis. Kotikasvatus on yleistynyt koko maassa. Kannussaari kertoo seuraavansa järkyttyneenä vaatimuksia kannabiksen laillistamisesta. Hän muistutti kannabisten käyttäjien käyttävän myös runsaasti alkoholia ja yhdestäkin kokeilukerrasta seurauksen voivan olla vakava seuraus mielenterveydelle.
Kannabiksen haju muistuttaa mädäntynyttä heinää, ja se jää myös vaatteisiin kiinni. Kaveripiirin ja ajatusmaailman muuttuminen ovat myös varhaisia varoitusmerkkejä huumeiden käytöstä.
Loviisassa on ilmennyt viime aikoina jonkin aikaa pois olleen imppaamisen yleistyminen.
- Butaania ja bensaa, kertoi Tiina Möller.
Yksi erikoinen piirre on päiväkännit. Koulussa tai heti koulun jälkeen aloitetaan juomaan jotta selvitään ennen kuin on kotiintuloaika. Näin tiedettiin etenkin tyttöjen toimivan. Nuorison kokoontumisillat monitoimitalolla Valkossa vähenivät kuntaliitoksen myötä aiemmasta neljästä illasta yhteen. Vanhempien tietojen mukaan kesällä nuoret ryyppäsivät uimarannalla ja isolla kivellä. Talvella aikaa vietetään rappukäytävissä. Valkoon ollaankin nyt järjestämässä toista monari-iltaa viikossa.
Nuorilta kysyttiin myös mikä heidän elämässään on tällä hetkellä tärkeää. 51 prosenttia vastasi ystävät ja 18 prosenttia perhe.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI