|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nettiopas ja fantasiakirja johdattavat turvalliseen netinkäyttöön
23.11.2010Yhdessä, ei yksin –hanke johdattelee lapsia turvalliseen netin käyttöön. Hankkeessa painotetaan, ettei lasta jätettäisi yksin tutustumaan internetin saloihin. Finnet-ryhmän ja koulutoimien yhteinen hanke kohdistuu 9-vuotiaisiin, eli kolmasluokkalaisiin, heidän opettajiinsa ja vanhempiinsa.

Koulutuspäällikkö Timo Tenhunen Loviisan sivistystoimesta toteaa, että vaikka kouluissa ei varsinaista ainetta internetiin liittyen ole, voidaan hanke hyvin integroida eri aineisiin.
- Lapsille pitää koulussa opettaa netin vaaroista, samalla tavalla kuin kerrotaan liikenteen vaaroista ja opetetaan kulkemaan liikenteessä turvallisesti, hän vertaa.
Kolmasluokkalaiset sopivat kohderyhmäksi, koska he osaavat jo useimmiten lukea hyvin, netin käyttö on alkamassa ja kotonakin saadaan jo enemmän vapauksia. Hankkeessa haluttiin myös kohdistaa tieto ja neuvo rajatulle kohderyhmälle, jotta voitaisiin viedä opetus mahdollisimman loppuun asti.
- Hankkeessa kohtaa monta ikäryhmää. Opettajien ikäryhmälle internet on tullut opittuna, kehityksen mukana. Lapset ovat syntyneet internetin maailman käyttäjiksi ja heillä on erilainen ajatusmaailma kuin aikuisilla. He ovat usein nopeita näppäinten naputtajia ja teknisesti vanhempiaan edellä. Heillä ei kuitenkaan ole kokemusta, eikä käsitystä seurauksista, pohtivat Loviisan Puhelimen myynti- ja markkinointijohtaja Mats Åminne, Timo Tenhunen ja sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm.
Mats Åminne kysyy kuinka moni jättäisi 9-vuotiaan yksin rautatieasemalle verraten tilannetta yksin netin ääreen jättämiselle.
- Fyysisesti tilanne on tietenkin eri asia, mutta psykologisesti yksin netissä ololla on vaikutuksia. Siksi haluamme korostaa, että yhdessä ei yksin, Åminne toteaa.

Netissä olo lisääntyy

Lähes puolet 10-vuotiaista tytöistä ja pojista käyttää nettiä päivittäin ja luku on kasvussa. Myös nuoremmat ikäryhmät ovat yhä enemmän netissä päivittäin.
- Vain 20 prosentista kotitalouksista on suodatin-ohjelma. Tämä suhdeluku netin nuorten käyttäjien ja suodatinohjelmien kesken on mielenkiintoinen, pohtii Åminne.
Nettiin menon kieltäminen, pelottelu ja uhkaileminen eivät ole hyviä keinoja lasten nettiopastuksessa. Internet tarjoaa myös paljon hyvää.
- On tärkeä olla mukana lapsen arjessa myös silloin, kun hän on netissä. Oikein ja parhaimmillaan käytettynä internet on verkkojen verkko, jota ilman nykyaikana on vaikea tulla toimeen. Materiaalin paljous on ongelma, hyvää materiaalia on paljon, mutta sen löytäminen voi olla vaikeaa, arvioi Åminne.

Hipsikka tukee myös lukutaidon kehittymistä

Hankkeeseen liittyy nettiopas sekä vanhemmille että opettajille, fantasiakirja sekä nettipeli. Nettiopas antaa vanhemmille ja opettajille tietoa lasten ja nuorten tavoista käyttää nettiä, vinkkejä turvallisesta netinkäytöstä sekä siitä, miten vanhemmat ja lapset voisivat käyttää nettiä yhdessä. Opettajille on oppaasta tarjolla mm. oppituntirunko.
Nettioppaassa on muun muassa lyhenteitä, joita nuoret käyttävät tekstari- ja sähköpostiviestittelyssä. Monet lyhenteet viittaavat englanninkielisiin kirosanoihin, mutta jos lapselle tulee esimerkiksi lyhenne LMIRL, eli lets meet in real life – tavataan tosielämässä, tulisi vanhemmilla hälytyskellot soida ja tarkistaa kenestä on kysymys.
Fantasiakirja Hipsikan on kirjoittanut loviisalainen, Harry Potter –kääntäjänä tuttu Jaana Kapari-Jatta. Kirja on erillinen, itsenäinen romaani. Kirjalla halutaan tukea lasten lukutaidon kehitystä. Kapari-Jatan fantasiakirja sisältää mm. uusia sanoja, joita on ansiokkaasti ruotsiksi kääntänyt Daniel Katz.
Materiaali julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi ja sitä jaetaan kiinnostuneille kouluille tämän lukuvuoden aikana. Kirjat jäävät koululle ja seuraavat kolmosluokkalaiset pääsevät mukaan, jos tämä vuosi osoittautuu menestykseksi.
Tärkeä osa hanketta ovat lisäksi vanhempainillat, joita toteutetaan yhdessä koulun ja vanhempainyhdistysten kanssa.
- Haluamme herättää vanhempien huomiota netin uhkiin ja mahdollisuuksiin ja miten he voivat lasta auttaa. Kodeissa kone voisi olla avoimella paikalla. Meillä kotona netti on kytketty televisioon, joten ohikulkiessakin näkee missä mennään, Åminne vinkkaa.

Keskustan kouluissa nopeat yhteydet

Timo Tenhunen luonnehtii atk-tilanteen olevan Loviisan keskustan kouluissa hyvän, niin koneiden kuin nopean yhteydenkin suhteen. Kyläkouluissa ollaan paikoin eriarvoisessa asemassa ja opettajien kiinnostus hankkeeseen voi siksi olla alkuvaiheessa erilaista, pohtii Tenhunen.
Åminne toteaa, että valtion virkamiesten kiinnostus hankkeeseen syntyi erityisesti siitä, että tässä tehdään työtä niiden kanssa, jotka asuvat kasvukeskusten ulkopuolella. Monet saman aiheen hankkeet toteutetaan kasvukeskustoissa.

Useita yhteistyökumppaneita

Hanke käynnistyi lokakuussa 2010. Valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on edistää lasten turvallista netinkäyttöä ja parantaa medialukutaitoa. Hankkeen toteuttavat koulutoimet sekä Finnet-ryhmän 21 yhtiötä ja Finnet-liitto. Paikallisena toimijana Loviisassa on Loviisan Puhelin Oy. Muita yhteistyökumppaneita ovat opetushallitus, liikenne- ja viestintäministeriö, Pelastakaa Lapset ry, Suomen vanhempainliitto , sisäasiainministeriö sekä F-Secure Oyj.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI