|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liljendalissa kerätään adressia Röisuon puolesta
19.11.2010Liljendalilaiset alkoivat eilen kerätä nimiadressia Röisuon puolesta. Vetoomuksen voi allekirjoittaa muun muassa Sävträskin kirjastossa, alueen pankkikonttoreissa ja kaupoissa. Nimiä kerätään kuun loppuun saakka myös ovelta ovelle.

–Sitten kun istumme keinutuolissa voimme sanoa että olemme ainakin yrittäneet, kannusti ovelta ovelle -kerääjiksi aikovia hankkeen moottori Nisse Vainio.
Kyläaktiiveille pidettiin keskiviikkoiltana tiedotustilaisuus Sävträskin koululla. Paikalle oli saapunut kymmenkunta ihmistä, sillä osa kerääjistä ei päässyt paikalle. Tavoitteena on saada liikkeelle pari kerääjää joka kylään, eli noin 25 ihmistä. Keskustelua aiheutti se, onko ovelta ovelle –keräys sopivaa. Siihen tulokseen tultiin, että kylillä rohjetaan pitää kiinni omista mieliteistä, oli se sitten puolesta tai vastaan. Adressiin voivat kirjoittaa nimensä muutkin kuin liljendalilaiset.

Maakuntahallitus vastusti äänin 8-1

Kotkan Energia suunnittelee turpeen noston aloittamista Röisuolla. Nykyisessä maakuntakaavassa alueella on MY-merkintä, eli kaava ei turpeen hyödyntämistä salli. MY-merkintä tarkoittaa, että alueella on erityisiä ympäristöarvoja ja että alue on maa- ja metsätalouskäytössä. Hankkeesta on valmistunut ympäristövaikutusten arviointiselostus, josta sai esittää mielipiteitä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle lokakuun loppuun saakka. Maakuntahallitus otti viime maanantaina omassa lausunnossaan kielteisen kannan turpeen nostoon äänin 8-1.
Liljendalilaisten puuhaama adressi on siinä mielessä myöhässä, että ely-keskus ei ota sitä enää virallisesti käsittelyyn. Vainion mukaan ely-keskuksella ei ole kuitenkaan mitään sitä vastaan, että alueen asukkaiden tahdonilmaisu sinne toimitetaan. Nimiadressi on tarkoitus toimittaa myös kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnalle.
Hankkeen vastustajat pitävät suurimpana uhkana sitä, että maakuntien yhdistyminen Uudenmaan liitoksi ensi vuoden alussa heikentää itäuusmaalaisten ääntä, eivätkä pääkaupunkiseudun ja Länsi-Uudenmaan kuntien edustajat välitä, mitä pernajalaiselle suolle jatkossa tapahtuu. Uusi maakuntakaava valmistuu 2012 ja Kotkan Energia saattaa hyvinkin pyrkiä MY-merkinnän poistamiseen kaavasta.
Kotkan Energian hankkeen vaikutuksista oli tullut kertomaan kuggomilainen Lars Illman. Hän on tehnyt hankkeesta kaksi valitusta. Illman kuuluu maakuntahallitukseen, mutta joutui jääväämään itsensä asian käsittelystä. Maakuntahallituksen jäsen Kristina Lindfors osallistui sen sijaan kokoukseen. Hän kertoi lausunnon saaneen aikaan pitkän keskustelun. Ainoa hankkeen kannalla ollut maakuntahallituksen jäsen olisi ollut valmis hyväksymään eteläisen vaihtoehdon V2. Siinä turvetta nostettaisiin 110 hehtaarin alueelta.

Hovinsaaren laitoksen lisäpolttoaineeksi

Lars Illman kertoi turpeen noston vastustajien perustelut. Hän otti esiin myös myönteisiä puolia: hanke työllistäisi suoraan 5-10 ihmistä sekä mahdollisesti koneurakoitsijoita. Kotkan Energia haluaa turvetta mahdollisimman läheltä kustannussyistä. Yhtiö ostaa turpeen Vapolta, mutta oma turvesuo tulisi edullisemmaksi.
Turvetta Kotkan Energia tarvitsee Hovinsaaren jätteenpolttolaitokselleen, sillä pelkällä jätteellä polttokattilan lämpötila ei nouse tarpeeksi korkealle. Lähes tuhannen asteen lämpötilan saavuttamiseksi tarvitaan joko turvepölyä, maakaasua tai öljyä. Röisuon alueella Kotkan Energia tuottaisi noin 20 vuoden aikana 60-70 prosenttia Hovinsaaren voimalaitoksen käyttämästä polttoturpeesta.
Kotkan Energian hanke liittyy myös Suomen tavoitteisiin alentaa hiilidioksidipäästöjään ja samalla lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Turpeen käytön kannattajat katsovat, että turve on uusiutuvaa energiaa siitä huolimatta, että uusiutuminen kestää 6.000 vuotta.

Vesistöjen kunnostus menee hukkaan?

Illmanin lista turpeennoston haitoista oli huomattavasti pitempi kuin hyödyistä. Haittoja ovat muun muassa raskaan liikenteen lisääntyminen: turvetta kuljetettaisiin yhteen suuntaan noin 3.000 raskaan ajoneuvon vuosivauhtia. Liikennettä ei haluta kapealle mutkaiselle Lapinjärventielle, jossa ei ole pyörätietä.
Turpeen nostoon käytettävä alue pitää aluksi myös kuivata. Illman pelkää, että kuivatusvedet heikentävät Koskenkylänjoen ja Pernajanlahden vesien laatua.
–Joki on juuri kunnostettu, rakennettu lohiportaita ja vuollejokisimpukoita suojeltu. Pernajanlahti on lisäksi Natura-aluetta eikä sitä saa vahingoittaa.
Nykyisten suunnitelmien mukaan vedet johdettaisiin joko Niinijärven kautta jokeen ja edelleen lahteen tai suoraan lahteen. Viime vuosina Liljendalissa on toteutettu myös haja-asutusalueiden vesiprojekteja, joiden tavoitteena on ollut hajakuormituksen vähentäminen. Nyt tämä työ tuntuu menevän hukkaan, jos turpeen nosto heikentää veden laatua.
Illmania huolestuttivat myös mahdolliset melu- ja pölyhaitat. Kesäaikaan turvetta nostettaisiin vuorokauden ympäri kolmessa vuorossa.
Röisuon eläinlajistoonkin turpeen nostolla olisi vaikutusta. Alueella asustaa hirviä ja paikallisten mukaan myös villisikoja ja karhuja. Suunnittelualueen keskikohta on metsojen pesimäaluetta.
Koska suunnittelualutta on tarkasteltu yva-selostuksessa suppeasti, turpeen noston vaikutuksia ympäröiviin metsätalousmetsiin ei tiedetä.

Röisuohanke

Röisuon kokonaispinta-ala on 340 hehtaaria. Yva-selostuksessa on esitetty seuraavat vaihtoehdot: V1: 99 hehtaaria (pohjoinen vaihtoehto), V2: 110 hehtaaria (eteläinen vaihtoehto), V3: molemmat alueet, 214 hehtaaria, V4: nk. nollavaihtoehto eli alue jää nykyiselleen.
Suon kunnostaminen turvetuotantoa varten kestää 2-5 vuotta, tuotantovaihe 20 vuotta ja jälkihoitovaihe, jossa alueelle istutetaan metsä 2-4 vuotta.
Röisuon omistavat Oy Forsby Gård Ab ja Peter Michelsson. Kotkan Energia on neuvotellut esisopimukset omistajien kanssa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI