|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Äänestysaktiivisuus vaihteli 8,4 ja 33 prosentin välillä
16.11.2010Sunnuntaina päättyneiden seurakuntavaalien tuloksena Loviisan suomalaisen seurakuntaneuvoston jäsenistä yli puolet on uusia.

Suomalaisen seurakuntaneuvoston vaalissa eniten ääniä sai Yhdentyvä Kirkko –vaaliliiton Anna Hiltunen yhteensä 65 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai saman listan Elias Erämaja 35 ääntä. Kolmanneksi eniten ääniä sai Koko kansan kirkko -listan Kyllikki Ruotsalainen, 30 ääntä. Uudet purjeet –listalta eniten ääniä sai Harald Birger Olausen, yhteensä 24 ääntä. Loviisan suomalaisen seurakuntaneuvoston kymmenestä jäsenestä kuusi on uutta jäsentä. Loviisan seudun seurakuntayhtymän kirkkovaltuuston vaalissa suurimman äänisaaliin sai ruotsalaisen seurakunnan Thomas Rosenberg, 82 ääntä.
Kirkkovaltuustoon valittiin 16 naista ja 15 miestä. Pernajasta on kuusi naisedustajaa ja yksi miesedustaja. Ruotsinpyhtään seurakunnalla puolestaan on miesenemmistö, kun sen valtuutetuista miehiä on viisi ja naisia kaksi. Muissa yhtymän seurakunnissa edustus on lähes tasan miesten ja naisten kesken.
Ahkerimmin äänestämässä käytiin Lapinjärven ruotsalaisessa seurakunnassa, jossa äänestysprosentti kohosi 33 prosenttiin. Äänestysaktiivisuus jäi ennakkokohuista huolimatta Loviisan suomalaisessa seurakunnassa lopulta vain 15 prosenttiin. Loviisan ruotsalaisen seurakunnan äänestysprosentti oli 14,6, Ruotsinpyhtään 10,6 ja Pernajan 8,4. Lapinjärvellä äänestettiin ainoana seudun seurakunnista kahtena päivänä.
Ruotsinpyhtään seurakuntaneuvoston vaalissa eniten ääniä saivat Jorma Pappila ja Auli Lehto-Tähtinen, molemmat 19 ääntä. Seppo Monto keräsi 16 ääntä. Pernajan seurakunnassa suurimman äänimäärän keräsi Mia Aitokari, jota äänesti 56 seurakuntalaista.
Lapinjärven suomalaisessa seurakunnassa eniten ääniä keräsi yhteiseen kirkkovaltuustoon 32 äänellä valittu Aino Villikka.
Lapinjärven ruotsalaisessa seurakunnassa eniten ääniä sai kirkkovaltuustoon valittu Mikko Suominen, 47 ääntä.
Liljendalissa suurimman äänimäärän vaaleissa keräsi Bertel Mårtenson.

Nuoret eivät innostuneet vaaleista

Nuorten äänestysinto oli varsin laimea Loviisan seudun seurakuntayhtymän seurakunnissa. 16-17-vuotiaita äänioikeutettuja oli kaikkiaan lähes 350, joista ainoastaan 29 kävi äänestämässä.
16-17-vuotiailla oli nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää seurakuntavaaleissa.
Eniten nuoria äänioikeutettuja oli Pernajan seurakunnassa, kaikkiaan 98. Yksikään ei käynyt äänestämässä.
Loviisan suomalaisen seurakunnan 76 äänioikeutetusta nuoresta 14 poikkesi äänestämässä. Ruotsalaisen seurakunnan puolella ikäryhmään 16-17-vuotiaat kuuluu 71 nuorta. Heistä kuusi kävi äänestämässä. Ruotsinpyhtäällä nuoria äänioikeutettuja oli 56 ja kolme heistä käytti äänioikeuttaan. Liljendalin seurakunnassa nuoria äänestäjiä oli niin ikään kuusi, kun äänioikeutettuja oli 41.

Uudet Purjeet tähyää jo neljän vuoden päähän

Uudet Purjeet –listan Harald Birger Olausen luonnehtii vaalitulosta oman ryhmänsä osalta ”yllättävän hyväksi” ja kampanjaa onnistuneeksi. Listan ehdokkaat ovat kuitenkin kääntäneet katseensa jo neljän vuoden päähän.
–Neljän vuoden päästä yritämme saada lisää paikkoja, ettei asia jää tähän.
Olausen sai Loviisan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston vaalissa 24 ääntä ja yhtymävaltuuston vaalissa 26. UP sai suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon kolme edustajaa. Olausenin lisäksi uuteen neuvostoon ja yhtymävaltuustoon äänestettiin listalta Juha Turja ja Marina Nylander.
–Tapasin yli puolet minua äänestäneistä henkilökohtaisesti, Olausen sanoo.
Olausenin mielestä UP:n keräämä äänipotti olisi ollut paljon suurempi yhtymävaltuuston puheenjohtajan Mia Aitokarin ja seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajan Erkki Teräväisen ennen vaaleja tekemää yleisönosastokirjoitusta. Olausenin mukaan ”puntit olivat tasan” sitä ennen ja että kirjoituksessa esitetyt väitteet olivat perättömiä.
Loviisassa seurakuntavaalit olivat suomalaisessa seurakunnassa ennennäkemättömän repivät ja varsinkin UP:n kahden ehdokkaan kampanjaa on pidetty aggressiivisena. Olausen puolestaan haluaa myös poliisin selvittävän kampanjoinnin tiimoilla tapahtunutta.
Olausen sanoo UP:n puhutelleen ihmisiä ”hyvän muutoksen puolesta”. Kirkon sisällä vallitsevan huonon ilmapiirin hän uskoo ratkeavan, kun ihmiset antavat anteeksi toisilleen.
Olausen sanoo keskittyvänsä hyvän edistämiseen, mutta on samalla vakuuttunut siitä, että ”vallan ahneuden sokaisemat häviävät”.
Millaisia konkreettisia seurakunnan toimintaan liittyviä asioita UP sitten ajaa? Tätä kysymystä Olausen joutuu hetken miettimään. Hän toteaa, että kirkon resurssit on turvattava, eikä varsinkaan hengellisestä työstä saa säästää.
–Lisätään hengellistä palvelua kaikille ikäryhmille.
Olausen sanoo edustavansa humaanikristittyjä, ja että hän pyrkii olemaan ”hyvän puolella”.
Loviisan rauhanfoorumin tulevaisuuteen ja sen mahdolliseen paluuseen pitkälti seurakunnan tukemaksi tapahtumaksi hän ei halua ottaa tässä vaiheessa kantaa. Hän sanoo käsityksenään, että seurakunnan kiistat ovat perua ”kirkkoherran aktiivisuudesta” rauhanfoorumissa. Rauhanfoorumia järjestää nykyisin Suomen kristillinen rauhanliike.
Olausenista tuli loviisalainen ja suomalaisen seurakunnan jäsen vasta viime heinäkuussa.

”Jälleenrakennustyössä tarvitaan tuomiokapitulia”

Anna Hiltunen sai suurimman äänisaaliin Loviisan suomalaisessa seurakunnassa. Hänet valittiin Loviisan suomalaisen seurakuntaneuvostoon 65 äänellä ja yhtymävaltuustoon 61 äänellä Yhdentyvä kirkko -listalta.
–Haastetta seurakunnan eheyttämisessä riittää, mutta jaksamme kyllä. Työilmapiiri seurakunnassa on rikkoutunut ja jälleenrakennustyössä tarvitaan varmaan [Helsingin hiippakunnan] tuomiokapitulia.
Pitkään seurakunnan luottamushenkilönä toiminut Hiltunen huomauttaa, että koska luottamusmieselimiin on valittu paljon uusia ihmisiä, heille on järjestettävä luottamusmieskoulutus. Hiltunen on ottanut raskaasti vaaleja edeltäneen repivän vaalikampanjan.
–Olen siitä henkilökohtaisesti hyvin murheellinen. Kirkkoherra Hynnisen moraali ei antanut periksi ottaa kantaa tilanteeseen, mutta olisin toivonut, että hän olisi ajoissa ”viheltänyt pelin poikki”.
Hiltunen vetoaa seurakunnan kahtiajaon lopettamisen puolesta.
–Emme ole mitään vihanlietsojia, hän toteaa pitkän työrupeaman tehneistä ”vanhoista” luottamushenkilöistä.
Uuden nelivuotiskauden alkaessa Hiltusen sydäntä lähellä on erityisesti jumalanpalveluselämän elvyttäminen.
–Nykyisin jumalanpalveluksissa käy 7-8 ihmistä.
Myös kaupungin keskustan ulkopuolisilla alueilla seurakunnan pitäisi Hiltusen mukaan aktivoida toimintaansa. Katveeseen jääneitä ovat erityisesti Valko ja Määrlahti.
–Lapsi- ja perhetyö on saatava elpymään. Tällä hetkellä Määrlahdessa ei ole edes tiloja [toimintaa varten].
Omasta äänisaaliistaan Hiltunen on iloinen.
–Äänimäärä osoittaa, että ihmiset ovat tehdyn työn takana. Olen saanut paljon kiitosta ja kannustusta. Yhteistyöhalua meillä on kovasti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI